«Україна переможе. У нас немає іншого виходу»: історія бійця тероборони з Миколаєва

Миколаївський рятувальник Володимир з 25 лютого 2022 року виконує бойові завдання у складі однієї з бригад територіальної оборони. Станом на шосте грудня його підрозділ захищає Миколаївщину.

Про свої військові будні Володимир розповів кореспондентам Суспільного.

До повномасштабної війни чоловік працював рятувальником у структурі Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Каже, що записався до тероборони 25 лютого, далі — перші бойові завдання.

— Десь на першому тижні ми в кількості 100 людей висунулись на охорону урядового кварталу. Було по автомату, які нам видала держава. І на компанію з п'яти людей було кілька ящиків коктейлів Молотова, з якими ми думали, що будемо зупиняти російські танки, — каже Володимир.

Рідних, які перебували в Миколаєві, попросив поїхати з міста. Військовий говорить, що хвилювався і не хотів, аби вони побачили жахіття війни.

— Дружина довго не хотіла виїжджати, не хотіла залишати мене тут. Але я наполіг. І вони з сином поїхали в інше місто на захід України, — каже Володимир.

На фронті Володимир — піхотинець та бойовий медик.

— Сім днів на тиждень ми перебуваємо на своєму бойовому чергуванні. Поточні якісь завдання виконуємо зі спостереження. Централізовано виїжджаємо на якісь навчання, стрільбища, — говорить Володимир.

У польових умовах боєць вже понад сім місяців. Під час служби Володимир отримав псевдо «Вікінг».

— Я був капітаном команди та президентом Федерації американського футболу. Команда називалась «Вікінги», і так дали мені. І татуювання в мене в скандинавському стилі, — розповів Володимир.

Разом із військовим на позиціях — кіт.

— Завів собі кота, можна сказати. Живе поруч зі мною. Назвав його «Турнікет". Спить зі мною, гріє мене. Всіляких звірів вистачає на позиціях. Просто кішка привела десь штук п'ять, одного собі взяв, — каже військовий.

Чоловік каже, що до початку вторгнення не проходив службу, але захищати країну — його обов'язок.

— Чому українці переможуть? У нас немає іншого виходу. Це наша земля, це наша країна. Тут живуть наші сім'ї, тут нам треба буде виховувати своїх дітей, — додає Володимир.

Нагадаємо, що у вівторок, 6 січня, Україна повернула додому тіла 49 загиблих військовослужбовців.

Дивитись повну версію