Росіяни зруйнували будинків на Миколаївщині майже на $2 млрд, — експерти

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України, складає понад 136 мільярдів доларів, 1,9 з них — збитки житлового фонду, зафіксовані у Миколаївській області.

Про це свідчить звіт аналітичного центру при Київській школі економіки (KSE Institute) станом на листопад 2022 року.

У порівнянні з останнім звітом від вересня 2022 року найбільше збитків завдано енергетичній інфраструктурі, промисловості та державним і приватним підприємствам. Сума збитків промисловим підприємствам України зросла на 3 мільярди доларів та складає 13 мільярдів доларів. Це третя за величиною стаття збитків інфраструктури. Збитки енергетичної інфраструктури збільшилися до 6,8 мільярдів. Очікується, що сума збитків може бути вищою, оскільки наразі відсутня повна інформація про стан українських підприємств, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, та детальна інформація про збитки, завдані інфраструктурі енергетики країни.

Станом на листопад 2022 року також на 2 мільярди доларів зросли збитки завдані житловому фонду —до 52,5 мільярдів. Наразі частка житлового фонду у загальному обсязі збитків складає 38,6%. Кількість зруйнованих та пошкоджених приватних та багатоквартирних будинків у порівнянні з вереснем 2022 року зросла на 8 тисяч до 143,8 тисяч. З них 126,7 тисяч — приватних (індивідуальних) будинків; 16,8 тисяч — багатоквартирних будинків; майже 300 будинків — гуртожитки.

У пʼятірці найбільш постраждалих регіонів за руйнуваннями житлового фонду Донецька, Київська, Луганська, Чернігівська та Харківська області. В Миколаївській області, за даними інституту, зруйнова 5 тисяч 162 об’єкти житлового фонду.

Внаслідок бойових дій продовжує зростати кількість пошкоджених та зруйнованих інфраструктурних обʼєктів. Сума збитків інфраструктури зросла до 35,6 мільярда доларів, їхня частка складає 26,2% у загальному обсязі. З них 26,6 мільярда — внаслідок прямого руйнування доріг, ще 4,4— збитки Укрзалізниці від війни.

У порівнянні з початком осені збільшилися також збитки, завдані внаслідок бойових дій інфраструктурі таких сфер як освіта — 8,2 мільярда доларів, охорона здоровʼя — 1,7 мільярда доларів, культура, туризм та спорт — 2,1 мільярда доларів.

Оцінка прямих фізичних пошкоджень здійснена в рамках Національної ради з відновлення України від наслідків війни аналітичною командою Київської школи економіки (KSE) за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid) спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерством охорони здоров’я, за координації Мінреінтеграції та у співпраці з іншими профільними міністерствами та Національним банком України.

Нагадаємо, через зруйновані російськими ракетами навчальні заклади Миколаєва, збитки екології склали понад 562 мільйони гривень.

Також повідомлялося, що збитки НЕК Укренерго через російські обстріли становлять більш як 70 мільярдів гривень.

Дивитись повну версію