Судові справи херсонських колаборантів Сальдо та Стремоусова передали з Миколаєва до Одеси

Кирило Стремоусов і Володимир Сальдо

Обвинувачувальні акти стосовно херсонських колаборантів Володимира Сальдо та Кирила Стремоусова буде розглядати Малиновський районний суд міста Одеса.

Про це повідомили у пресслужбі Центрального районного суду Миколаєва.

Володимир Сальдо обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених, ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1, ч.1 ст.436-2 КК України.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу справ, обвинувальний стосовно Володимира Сальдо, призначеного росіянами головою окупаційної адміністрації Херсонщини, розглядався колегією суддів Центрального райсуду у складі Людмили Шолох, Івана Дірка, під головуванням Сергія Медюка.

При направленні справи до суду керувались нормами частини 9 статті 615 КПК України, а саме направляли за місцем фактичного знаходження органу досудового розслідування, на даний час це Центральний район Миколаєва.

Водночас, відповідно до норм КПК України, визначено, зокрема, що кримінальне провадження здійснює суд, в межах територіальної юрисдикції якого вчинене кримінальне правопорушення.

Відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду, територіальну підсудність Херсонського міського суду змінено на один з районних судів Одеси, що узгоджується з частиною 7 статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Для вирішення питання територіальної підсудності, обвинувальний акт було скеровано до Миколаївського апеляційного суду, постановою якого справу направили до Касаційного кримінального суду Верховного Суду.

Колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду ухвалила задовольнити подання і скерувати обвинувальний акт до для розгляду до Малиновського районного суду міста Одеси.

Аналогічну ухвалу Касаційним кримінальним судом постановлено щодо іншого обвинувального акту, який було скеровано до Центрального районного суду м.Миколаєва.

Він стосується Кирила Стремоусова обвинуваченого за ч.1 ст.111, ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1 КК України.

Раніше у Центральному районному суді Миколаєва відбулось підготовче судове засідання за обвинуваченням херсонського колаборанта Кирила Стремоусова. У суді прозвучало, що на засідання обвинуваченого викликали шляхом публікації відповідного оголошення в газеті «Урядовий кур’єр».

Кирило Стремоусов — херсонський блогер-колаборант, який активно підтримував російську окупацію Херсонщини. Називав  себе «русским», що багато років «страждав» від «нацистів» та «провокацій СБУ».

На початку березня 2022-го Стремоусов інсценував допит «українського активіста» і поширив відео із його зйомкою, аби створити видимість, що на мітинги проти російської агресії херсонці виходять не добровільно, а під тиском Служби безпеки України. Тоді ж, у березні 2022 року, Херсонська прокуратура оголосила Стремоусову підозру у держзраді. Проти нього запровадили санкції США.

Російські пропагандисти 9 листопада повідомили про смерть Кирила Стремоусова. Деякі російські телеграм-канали написали, що він загинув у ДТП біля Генічеська.

Як відомо, Володимир Сальдо обіймав посаду міського голови Херсона (2002-2012 роки), був депутатом міської ради, а після окупації міста російськими військовими очолив так звану військово-цивільну адміністрацію Херсонської області.

Дивитись повну версію