«Будівля нестійка»: спеціалісти пояснили, чому Миколаївську ОВА не можливо зберегти, як пам’ятку про російські злочини

Миколаївська обласна військова державна адміністрація стала єдиною будівлею Миколаєва, яку планують демонтувати.

Про це повідомили в Миколаївській міській раді.

Під час зустрічі робочої групи з розробки Програми комплексного відновлення Миколаєва розглянули питання щодо того, щоб залишити будівлю в якості пам’ятки, нагадування про страшні злочини окупантів. Однак, начальник відділу планування забудови населених пунктів департаменту містобудування Петро Данько пояснив — конструкція нестійка й технічно буде складно убезпечити людей від уламків. Лише під час розбирання можна буде сказати, чи вдасться залишити хоч частину. У звіті експертів на цей час йдеться про повний демонтаж.

Сьогодні шукають шляхи фінансування для демонтажу ОВА.

— Це єдиний об’єкт, включений до пропозицій, який планується демонтувати. У 2022 році прийнято рішення про списання будівлі та подальшого демонтажу. Нині вишукуємо кошти для фінансування цих робіт, – зазначив Петро Данько.

Повідомляється, що на адресу міськради вже надійшло багато пропозицій з варіантами використання даної території.

— На адресу міськради надходить багато запитів та пропозицій щодо варіантів використання території, де розміщується пошкоджена будівля. Наприклад, створення музею двох воєн — Другої світової та російсько-української, будівництво меморіального комплексу в пам’ять про безневинно загиблих, – йдеться на сайті міської ради.

Нагадаємо, вранці 29 березня російські військові ракетою влучили в дев’ятиповерхову будівлю Миколаївської ОВА. В результаті була зруйнована її центральна секція з дев’ятого по перший поверхи. Тоді у ДСНС повідомили про 12 загиблих і 33 поранених.

Пізніше ОВА опублікували список загиблих. Влада повідомила, що кількість загиблих зросла до 38.

Віцегубернатор Миколаївщини Валентин Гайдаржи раніше зазначив, що зруйновану ракетним ударом росіян будівлю ОДА треба знести, адже реконструкція будівлі ОДА коштуватиме дорожче, ніж нове будівництво.

В результаті, голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що зруйнована в березні обстрілом російської армії будівля ОВА, не підлягає відновленню.

Дивитись повну версію