У Миколаєві звільнять понад 50 працівників двох пологових будинків, — управління охорони здоров’я

8:03, 18 жовтня, 2023

У зв’язку з реорганізацією миколаївських пологових будинків №1 та №2, роботу втратять 57 працівників медичних закладів.

Про це «НикВести» повідомили в управлінні охорони здоров’я Миколаївської міської ради у відповідь на інформаційний запит.

Нагадаємо, що 31 липня Миколаївська міська рада прийняла рішення про реорганізацію пологових будинків №1 та №2 — їх приєднали до міської лікарні №1 та міської лікарні №3 відповідно. 

Як відомо, під скорочення потрапляють працівники закладів починаючи з керівництва та лікарів, закінчуючи підсобними працівниками, водіями та кухарями. Так, з 57 фізичних осіб, кількість саме лікарів, яких звільнять через реорганізацію двох пологових будинків, становить 7 реальних фахівців. 

Загалом, як відомо, буде скорочено 170,75 штатних одиниць, з яких 110,75 у пологовому будинку №2. Відповідно, штат пологового будинку №1 скоротять загалом на 60 одиниць.

Раніше «НикВести» писали, що лише у пологовому будинку №2 під скорочення потрапили 42 працівники. Враховуючи, що загальна кількість звільнених фізичних осіб у двох медичних закладах — 57, у пологовому будинку №1 збираються звільнити 15 фахівців.

Варто зазначити, що колектив пологового будинку №2 в Миколаєві вважає помилковим рішення міської влади щодо фактичної ліквідації та збереження у місті лише одного профільного медзакладу. 

Очільниця міського управління охорони здоров‘я Ірина Шамрай, пояснюючи необхідність проведення реорганізації медзакладів, заявляла, що за останні 7 років кількість вагітних у Миколаєві зменшилась у 5 разів.

Міська влада планує зберегти у місті майже на півмільйона жителів один пологовий будинок — №3, який знаходиться у мікрорайоні Ліски у Заводському районі Миколаєва. 

Нагадаємо, у січні 2022 року миколаївська блогерка розказала про вартість «безкоштовних» пологів у пологовому будинку №3: 10 тисяч гривень — кесарів розтин, 8 тисяч гривень — природні пологи. Також була названа вартість звичайної палати — 580 гривень на день, але є і за 2500 гривень на день за цінами станом на початок 2022 року.

Зазначимо, ще держава гарантує безкоштовні пологи в Україні. У грудні 2021 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що Національна служба здоров'я України компенсує за одні пологи 15 тисяч 101 гривню за програмою медичних гарантій. За даними системи E-Health Миколаївський пологовий будинок №3 отримав у 2021 році 43 мільйони 125 тисяч 99 гривень за цією програмою. 

Скорочення лікарів 

Однак ці два випадки не єдині у медичній галузі Миколаївщини. Ще 31 березня 2023 року редакція «НикВести» з власних джерел отримала та опублікувала копію наказу головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова про скорочення штату співробітників. За його словами, це рішення пов'язано недофінансуванням: цього року лікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, в той час як минулого — 128 мільйонів гривень.

Реагуючи на цю публікацію, посадовці почали масово заявляти, що це рішення не вплине на працюючих лікарів, оскільки стосується лише вакансій. Водночас в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а воєнний губернатор пояснив це реформами в медицині. 

Однак «НикВести» провели власне розслідування та зʼясували, що такі запевняння виявились неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні постав вибір: скорочувати лікарів або зменшувати заробітну плату. Таким чином медперсонал лікарні, що цілодобово лікував важкопоранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитися на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, зокрема у нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не все з них мають право самостійно оперувати.

Однак у квітні стало відомо, що в Миколаївській лікарні швидкої медичної допомоги скасували накази про перехід хірургів на 0,75 ставки.

8:03, 18 жовтня, 2023
View full version