Кім про підготовку критичних об'єктів Миколаївщини до можливих російських атак взимку: «У нас ситуація непогана»

14:33, 30 жовтня, 2023

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що об'єкти критичної інфраструктури області готові до можливих російських обстрілів у зимовий період.

Про це він розповів журналістам під час брифінгу 28 жовтня, пишуть «НикВести».

Віталій Кім розповів, що до можливих наслідків ворожих обстрілів в області на сьогодні вже підготували девʼять великих об'єктів критичної інфраструктури.

— У нас непогана ситуація з критичною інфраструктурою. Ми «закрили» усі обʼєкти, які нам доводили постановою Кабміну та Офісом президента, і додатково ще один великий. Окрім цього ми «закрили» газ, водопостачання, водовідведення. Зробили це за свій, небюджетний кошт, хоча це мали робити «Укренерго» та Агентство відновлення. Хоча ні, тут я брешу. Ми на 10,7 мільйонів щось купили, але роботи зробили в десятки разів більше. Це девʼять великих обʼєктів, якщо я не помиляюсь, ми закрили, — сказав очільник ОВА.

Водночас він додав, що для захисту цих об'єктів в області працюватимуть протишахідні батальйони: «Зараз є додаткове завдання Офісу президента — розгорнути батальйони проти шахідів. На сьогодні це також виконано. Ми готуємо звіт й передаємо військовим техніку, приціли, прилади нічного бачення, GPS з прожекторами. Тобто є додатковий захист ще й фізичний». 

Очільник ОВА розповів, що в області також є мобільні котельні, які за необхідності використовуватимуть для роботи об'єктів критичної інфраструктури. 

— За цей рік ми провели 17 котелень мобільних на газу, 17 мобільних — на альтернативному, які страхують наші точки, щоб ми могли швидко переключатися. У нас 58% котелень не на газу — на альтернативному паливі вже в області. Є вразливі моменти про які я не хочу говорити, але ми їх розуміємо і Збройні сили їх розуміють. Ми захищаємось, — повідомив Віталій Кім.

Йдеться про 17 мобільних твердопаливних котелень, які можна перевозити у будь-яке місце, та 17 котелень для об'єктів соціальної інфраструктури у Первомайську: шкіл, дитсадків та лікарень, уточнили «НикВести» у Миколаївській ОВА. 

Раніше повідомлялося, що Миколаївська обласна військова адміністрація придбає габіони для захисту 10 об'єктів критичної інфраструктури енергосектору Миколаївської області від можливих російських обстрілів. 

Раніше очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляв, що критична інфраструктура області не є пріоритетною ціллю для російських обстрілів, але місцева влада вже декілька місяців готується до можливих загроз.

Однак протягом останніх днів вересня росіяни двічі атакували ракетами Миколаїв. Віталій Кім вважає, що вони розпочали підготовку до атак критичної інфраструктури взимку. Водночас, повідомив він, Миколаївщина готується до можливих відключень електропостачання через обстріли росіян по енергетичній інфраструктурі.

14:33, 30 жовтня, 2023
View full version