• четвер

    19 вересня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Африканській чумі свиней - боротьбу, горе-чиновникам - звільнення!

Такий лейтмотив позапланової екстреної зустрічі з першим заступником Міністра аграрної політики та продовольства України Максимом Мартинюком, головою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимиром Лапою голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко, мого колеги-нардепа з аграрного комітету Ігоря Бриченка, що відбулася вчора, 11 серпня.

Ми передали наявні в нашому розпорядженні документи, в тому числі, депутатське звернення, а також результати дослідження патологічного матеріалу, які підтверджують наявність збудника Бешихи у тварин, утилізованих в порушення відповідних норм на Новоодеському звалищі твердих побутових відходів, копію заяви про вчинення злочину, протокол засідання постійної депутатської комісії Новоодеської районної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, екології, охорони навколишнього середовища, природокористування та ресурсозбереження, окреі фото- та відеоматеріали, які свідчать про бездіяльність органів місцевого самоврядування в питаннях запобігання та боротьби з епідемією. 

Крім того, доведено до відома інформацію про зареєстроване Новоодеським відділенням поліції кримінальне провадження за стаття 251 КК України - порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки. Хід досудового розслідування, спричиненого, в першу чергу, через відсутність належної реакції з боку органів місцевої влади, які допустили загострення цієї ситуації, перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області, працівниками якої здійснюється процесуальне керівництво у відповідності до вимог кримінального процесуального законодавства.

Висловлюю вдячність керівництву міністерства й держслужби за оперативність: від сьогодні, 12.08, співробітники Держпродспоживслужби переведені в режим підвищеного контролю, з інших областей відряджені спеціалісти для надання ветеринарної допомоги як Новоодеському, так і сусіднім районам Миколаївщини. Крім того, формуються ветеринарні патрулі, які попереджатимуть нелегальний вивіз за межі санітарної зони свиней.

Володимир Лапа запевнив, що триматиме на контролі ситуацію із загостренням АЧС на півдні України, через що бюджетам окремих спеціалізованих підприємств, органів місцевого самоврядування тощо можуть бути завдані суттєві збитки. Крім того, підтвердив про можливість проведення інших регламентних заходів з метою ліквідації цієї надзвичайної ситуації. Особисто підкреслив на важливості проведення розслідування причин і шляхів потрапляння вірусу Бешихи саме на територію Новоодеського району з його специфічною інфраструктурою. 

Крім того, наполягаю на звільненні голови Новоодеської РДА Євген Вербіна за системні недоліки в роботі.