• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Наймоторошніші місця Миколаєва: полігон ТПВ чи невідомі фавели?

В місцевій пресі залишився непоміченим рейтинг 7 античудес Миколаєва від Дарья Козачук, які, на мою думку, навряд чи прикрашають наше цивілізоване місто, куди автори чомусь не рекомендують потрапляти. Половина з них, а це - малознайомі більшості городян мкр Ялти, Абіссінія, Темвод чи щось інше, де з минулих століть - кримінальні історії на фоні успішних доль окремих їхніх уродженців.

Вважаю, що треба бути всюди, де є наші люди, і цей куток нашого краю - не виключення. Саме тому мої помічники, оглянувши якість облаштування головного міського полігону твердих побутових відходів, а саме - незавершене облаштування профінансованого з місцевого бюджету паркану з непомітного з проїжджої частини боку прилеглих сіл, вже підготували проект відповідних звернень на адресу міського голови Миколаєва Александр Сенкевич. Справді, питання є.

Але найстрашніше в іншому. І не тільки в нелегальному піщаному кар'єрі зі свіжими слідами робіт. Десятки закарпатських циган, серед яких - люди похилого віку, неповнолітні, в тому числі, немовлята, - мешкають у фанерних хатинках посеред мільйонів тон сміття в умовах величезного антисанітарного ризику для свого здоров'я і життя.

Зі слів голови Миколаївської РДА Алла Воробьева, яка самотньо бореться з полігонними фавелами, все це - темна пляма на мапі чи не всієї області, яку вона за підтримки соцслужб, органів поліції, охорони здоров'я, місцевої влади виводить з 2014 року. На жаль, поки що безрезультатно. Тамтешні цигани мешкають там, бо добровільно залучені до сортування сміття на полігоні ТПВ, заробляючи на тому гроші для утримання своїх величезних родин. Мало того, постійна міграція найвідоміших кочовиків світу куточками полігону - заплутаний лабіринт проблем чи не всієї України. На жаль, циганам живеться так в багатьох областях, причому не тільки у нас чи на Закарпатті.

Переконаний, що комплексну проблему з утилізацією сміття, від якої потерпають українські міста, починаючи від самого Львова, а також оказію з безхатченками, ще є час і спосіб вирішити. Єдиний вихід - реалізація одного із запропонованих рік тому на безпідставно забутому Миколаївському інвестиційному форумі проекту будівництва сміттєпереробного чи сміттєсортувального заводу, який вирішить комплекс головних і другорядних проблем, включаючи соціальні, економічні, екологічні, безпекові.

Закликаю голову Миколаївської ОДА Олексій Савченко взяти це питання під свій особистий контроль.

Зробимо Миколаївщину цивілізованою разом!