• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Владимир Лысюк

Владимир Лысюк

Пресс-секретарь Николаевской областной организации партии "Народный фронт"

«Землетрус» у Михайло-Ларино

Минуле, особливо нещодавнє, може нагадати про себе несподівано, підкинувши у твою теперішню роботу тему з якою, здавалося б, остаточно розпрощався на роботі попередній. Але…бувають нюанси. Тим більше що тема земельних відносин складна і всеохоплююча, якщо так можна висловитись, особливо з огляду на те, що до народних депутатів люди звертаються з різними проблемами – земельними у тому числі.

І коли до громадської приймальні народного депутата України від ПП «НАРОДНИЙ ФРОНТ» Вадима Підберезняка, розташованої у Корабельному районі міста, надійшов лист від власників земельних паїв с. Михайло-Ларине, я десь підсвідомо відчув, що моє нещодавнє «аграрне» минуле мене наздогнало.

Передчуття не обмануло: у листі зарябіли знайомі назви фермерських господарств та не менш знайомі прізвища феремерів, які були «фігурантами» досить гучного, хоча й не тривалого, скандалу, пов’язаного з договорами оренди землі сільгосппризначення.

Однією з сторін конфлікту, якщо можна ту ситуацію так назвати, бо конфліктувала тоді лише одна людина, було відоме сільгосппідприємстов Миколаївщини – елітнасіньгосп «Золотий Колос», прес-секретарем якого я на той момент працював. Тож ситуацію знаю, так би мовити, зсередини.

Саме тоді директор фермерських господарств «Прометей-сервіс» і «МЛАС» (основний орендар земельних паїв михайло-ларинців) Михайло Любченко спровокував конфлікт і звинуватив директорку ТОВ «Золотий Колос», депутата обласної ради Надію Іванову… у рейдерстві. Жодного доказу своїх тверджень пан Любченко не мав і це закономірно, бо ніякого рейдерства у тій ситуації й близько не було, і, напевно, щоби компенсувати відсутність аргументації щедро поливав Надію Іванову брудом, не шкодуючи грошей на недешеві «полоси» обласної газети «Южная правда» та, навіть, на замовні телевізійні матеріали, що вийшли в ефір «5 каналу» (як телевізійник з багаторічним стажем прекрасно знаю, що вартість ефірного часу на загальноукраїнському телеканалі, тим більше не у новинному, а у програмному хронометражі, як і послуги столичних журналістів коштують, м’яко кажучи, дуже дорого), звинувачуючи її у «рейдерстві», у тому, що прикриваючись депутатським мандатом та зв’язками в облдержадміністрації (!!!) вирішує бізнесові питання, у тиску та залякуванні людей ну і інша маячня у тому ж стилі. 

А що ж, все таки, стало причиною цього, так би мовити, конфлікту? Насправді – звичайнісінький страх конкуренції. От така от банальна причина. Справа в тому, що землі михайло-ларинців обробляв не лише Михайло Любченко, а ще один фермер – Микола Васильєв.

Працював він не надто успішно: землі обробляв не належним чином, з людьми розраховувався невчасно і не в повному обсязі, тобто умови договорів оренди практично не виконував. Терпіння людей, звісно, луснуло і вони почали шукати іншого орендаря, який би виконував свої зобов’язання як годиться. Надію Іванову михайло-ларинці знали давно: і як депутата обласної ради, і як керівника сільгосппідприємства, тож і вирішили спробувати щастя у співпраці з «Золотим Колосом», звернувшись до неї з пропозицією забрати проблемні паї у оренду.

І саме через це рішення орендодавців, яке, щиро кажучи, Михайло Любченко сам і спровокував – своєю поведінкою, неприхованим хамством та зверхнім ставленням до селян і, просто через патологічний страх отримати потужного конкурента, він мало не дійшов до сказу та почав свою істеричну «антирейдерську» кампанію. Але, з якогось доброго дива, аж надто надмірного розголосу ця ситуація так і не набула.

Статті в газетах перестали з’являтись, телебачення також не транслювало нових «розгромних відеоматеріалів». Здавалося, що все затихло. Аж допоки у громадську приймальню народного депутата Вадима Підберезняка не надійшов лист-скарга (аналогічний листь люди направили і голові Миколаївської ОДА, обласної ради, в земельну комісію та у прокуратуру) від жителів с. Михайло-Ларине-власників земельних паїв, які відкрито звинувачують Михайла Любченка саме у тому, у чому він, свого часу, звинувачував Надію Іванову.

Наведу лише одну цитату (повний текст є у скан-копіях): «Вказана особа – Любченко Михайло Трохимович в ультимативній формі заявив нам власникам земельних паїв, що ми повинні укласти тільки з ним договори оренди наших земельних ділянок, оскільки він діє начебто від імені та в інтересах голови Миколаївської облдержадміністрації Савченка О.Ю., а ті хто наважаться замислитись або відмовитись приповзуть в подальшому до нього на колінах» (стиль оригіналу збережено), ну і далі…по тексту.

І тут виникають питання: а чому, власне, такий, здавалося б, гучний конфлікт не отримав свого продовження і чому «Золотий Колос» (є, як нині модно казати, інсайдерська інформація) не продовжив співпрацю з проблемними пайовиками с. Михайло-Ларине, хоча його директор Надія Іванова має по-справжньому бійцівський характер, та й правда була на її боці, і вона готова була дійти до суду. Чому цього не сталося? Можливо їй… «порадили» цього не робити. Хто зна? В ТОВ «Золотий Колос» я більше не працюю тож не знаю, як розвивались події. Але людські скарги є. Це факт.

І звинувачують селяни не лише Михайла Любченка, а й, опосередковано, голову Миколаївської ОДА Олексія Савченка. Хоча, і я в цьому не сумніваюсь, він зможе дати обґрунтоване пояснення ситуації, що склалася.

Тим більше, що у будь якому разі голові ОДА потрібно буде відповідати на звернення народного депутата України, який ніяк не зможе залишити людську скаргу без розгляду і відповіді. Отакі бувають… колізії.