• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Пріоритет освіти – розвиток державної мови

Шановні освітяни! Дорогі учні, студенти, батьки!

Щиро вітаю вас із початком навчального року! Цей день завжди урочистий і бентежний, адже з нього починається нелегкий, незвіданий, але надзвичайно цікавий шлях до пізнання, нових звершень, самостійного життя наших дітей.

Як учитель і як батько, який цього року веде свою донечку-красуню до першого класу, розумію всі виклики, які постали перед українською освітою через світову пандемію, гостру необхідність пристосовуватися до нових реалій освітнього процесу, включаючи дистанційне навчання. Водночас ми отримали й нові можливості. Зокрема, саме сьогодні набуває чинності норма Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо переходу російськомовних шкіл на українську мову навчання та розширення сфери застосування української мови в освітньому процесі.

Часто згадуючи свої «нульові» уроки з української мови та літератури у російськомовній школі в далекі 1980-ті, а також своїх блискучих учителів, добре знаю, з якими труднощами довелося зустрітися молоді під час складання ЗНО, вступної кампанії чи під час пошуку роботи дітям, які з тих чи інших причин не мали змоги навчатися державною мовою. Відтепер же, кожен випускник навчального закладу, опанувавши державну мову, відчуватиме себе набагато захищенішим як громадянин України, перед яким відкриються значно більші можливості для самореалізації як в Україні, так і в світі.

Переконаний, вже невдовзі, крок за кроком реалізуючи положення законів про освіту, про забезпечення функціонування української мови як державної, продовжуючи концепцію Нової української школи, дедалі наближаючи Україну до світових стандартів інклюзивної освіти, посилюючи роль партнерства між школою і батьками, як учасниками освітнього процесу, ми побачимо зовсім іншу – значно кращу – якість української освіти.

Забезпечення незворотності освітніх реформ щодо захисту і розвитку української мови, підвищення якості викладання та компетентності вчителя у нових реаліях, - це ті пріоритети, які стоять переді мною як Уповноваженим із захисту державної мови. Наша місія, як учителів, батьків, громадян держави - сформувати справді відповідального, свідомого громадянина України.

З Днем знань, дорогі друзі! Міцного здоров’я, впевненості у власних силах, щирого прагнення до нових знань, адже якісна освіта - це ключ до майбутнього успіху держави!