• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.1° Мінлива хмарність

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Фактично немає: у стрічках новин медіа Миколаєва лише 1% політичної джинси

Лише 3% публікацій у миколаївських медіа — це політичні новини. Фактично відсутня і політична «джинса» — лише 1% від загальної кількості новин.

Такими є результати проведеного Інститутом Масової Інформації моніторингу онлайн-ЗМІ Миколаєва у березні 2023 року. 

Аналізувались новинні стрічки видань «Новини-N», «Кореблов.Інфо», 0512, Центр журналістських розслідувань Nikcenter та Свідок.Інфо з 6 по 10 березня. Загалом було промоніторено 623 матеріали. 

З них кількість політичних новин — всього 19, що складає 3%. Переважно, суб’єктами політичних новин у медіа Миколаєва ставали політики чи чиновники місцевого рівня (52,6%). 

У таких матеріалах спікерами виступали Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та Ганна Замазєєва, яка на момент проведення моніторингу обіймала посаду голови Миколаївської облради (наразі призначена головою Держенергоефективності):

У 21% випадках спікери політновин — це представники міжнародної політики. 

У 10,5 відсотках політичних новин суб’єктами виступив представник регіональної державної влади — голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Стільки ж, 10,5% політичних новин, стосувалися чиновників загальноукраїнського рівня, де спікером виступив президент України Володимир Зеленський.

За період моніторингу 7 новин (1% від загальної кількості проаналізованих публікацій) були «джинсою», замовником якої у 100% виступили політики та чиновники місцевого рівня.

Зокрема, на сторінках двох видань опублікували новини з посиланням на міського голову Олександра Сєнкевича, який розмірковує про створення в Україні спеціального підрозділу Головного управління розвідки, подібного до ізраїльського «Моссаду», який і після війни буде знищувати росіян, які брали участь у вторгненні в Україну:

Ще у п’яти публікаціях видання посилалися на голову Миколаївської облради Ганну Замазєєву, яка звітувала про результати сесії облради та допомогу дітям військовополонених. Всі ці новини об’єднує те, що прізвище чиновниці фігурувало в заголовку та новина ілюструвалася її фотографією.


За період моніторингу не було зафіксовано жодних фактів контрагітації та неналежно маркованої політичної реклами.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.