• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

42% новин у медіа Миколаєва - на регіональну тематику, кожна третя з них - про політику і соціалку

Трохи більше  40% новин у регіональних медіа Миколаївської області стосуються місцевих подій. Найчастіше, це новини про місцеві проблеми, політику і кримінальні новини.

Такими є результати моніторингу ІМІ, проведеного у листопаді.

Моніторилися стрічки новин п’яти миколаївських медіа з 6 по 10 листопада. Моніторили сайти Преступности.НЕТ, Новини-N0512.com.uaКорабелов.Інфо та inshe.tv. Аналізувався тип новин за регіональною прив’язкою (місцеві, новини інших регіонів, національні, міжнародні, інше) та тематика регіональних новин (війна/бойові дії; соціальні наслідки війни (в тому числі, новини з ТОТ); місцева політика, економіка, соціальні проблеми (комуналка, пільги); волонтерство; права людини/вразливі категорії населення (ВПО, меншини, люди з інвалідністю, діти тощо); кримінальні новини; здоров’я/медицина; культура, спорт). Загалом було проаналізовано 1102 матеріали у стрічках новин медіа Миколаєва. Не аналізувались аналітика, розслідування, блоги, репортажі тощо.

42% (або 462 публікації) новин у стрічках місцевих сайтів — це місцеві або регіональні новини. Найбільша частка таких матеріалів відносно загальної кількості новин у стрічці сайту - у видання 0512.com.ua — 82,5%, найменше на сайті inshe.tv — 27%. 

Частка новин національного масштабу на сайтах новин Миколаївської області складає 34% (377 публікацій з 1102, що були опубліковані за моніторинговий період). Цікаво, що у стрічках новин сайтів Новини-N та inshe.tv кількість національних новин перевищує кількість регіональних: відповідно 37,9% та 43,6%. До категорії національних зараховуються новини, що стосуються усіх регіонів та країни вцілому. Писали про затвердження державного бюджету, публікували щоденні зведення генштабу, а також писали про те, що в Україні розпочали виробництво аналога «Шахед» з дальністю польоту до тисячі кілометрів та про те, що у «Дії» запустили бета-тест з оформлення субсидії. 

15,8% новин (174 від загальної кількості публікацій, що було проаналізовано)  у медіа Миколаєва на міжнародну тематику. Зокрема, це публікації про страйк польських перевізників на кордоні з Україною, позицію Єврокомісії про те, що Україна виконала 4 з 7 критеріїв, висунутих Євросоюзом. Писали миколаївські медіа про те, що кліматологи вважають, що 2023 рік стане найтеплішим за 125 тисяч років. Висвітлювали ситуацію у Секторі Гази, зокрема: інформацію про те, що кількість загиблих у секторі перевищила 10 тисяч. 

8,1% (89 публікацій) новин в онлайн-медіа Миколаївської області стосуються інших регіонів. Це переважно новини про кримінал: На Прикарпатті чоловік з ножем та пістолетом скоїв напад на АЗС; СБУ затримала навідника «Іскандерів» на будинки в центрі Харкова; На Одещині автостопник намагався пограбувати водія і пасажира мікроавтобуса, а потім він підірвав гранату у салоні; У Львові заарештували чоловіка, який увімкнув у центрі міста пісні «Ласкового мая»; Депутат Тернопільської райради та його адвокат вимагали 300 тис. дол. за вирішення земельного питання.

Місцева політика та проблеми

Частка місцевих новин на цю тематику на сайтах онлайн-медіа складає 33% від загальної кількості новин. Зокрема, медіа писали про закупівлі місцевої влади, висвітлювали проблему з водопостачанням у Миколаєві, писали про відключення водо- та електропостачання. А також розміщували матеріали з ознаками замовності. У зазначений період на сайтах миколаївських медіа було опубліковано матеріали про діяльність очільника Миколаївської обласної ради, а саме на сайтах «Преступности.НЕТ» та «Новини-N»  розміщені ідентичні за змістом публікації «Антон Табунщик: Ще 24 людини отримають фіндопомогу від обласної ради».

Кримінальні новини

Третина місцевих новин у медіа Миколаївської області стосуються теми кримінальних новин. За період моніторингу в медіа опублікували 142 такі новини, або 31% від загальної кількості публікацій у стрічках новин медіа. Кожна третя новин в новинних стрічках стосувалася ДТП, розгляду кримінальних справ або судових розглядів, зокрема, справ щодо колаборантів, а також інші надзвичайні події.

Найбільше на тематиці кримінальних новин зосереджений сайт «Новини-N». За вказаний період у стрічці видання з’явилось 48 таких новин. Це 43% від загальної кількості публікацій видання. Більша частина новин стосувалась аварій на дорогах міста та області. Цікаво, що у таких новинах трапляється сексизм стосовно жінок-водійок:

У Миколаєві пані на «Пежо» влаштувала ДТП із чотирма автомобілями: на проспекті затор;

У центрі Миколаєва дівчина на «Хюндаї» в'їхала у «БМВ»;

У центрі Миколаєва дівчина на «Мазді», рухаючись заднім ходом, врізалася в «Опель»

Війна та бойові дії

10,6%, або 49  з 462 місцевих новин у медіа Миколаєва стосуються теми війни та бойових дій в контексті регіону. Найбільше таких новин опублікував сайт «0512.com.ua» - 22 публікації. В основному, це інформація про російські обстріли на території області, роботу ППО та успіхи миколаївських захисників, зокрема військовослужбовців 79-ї бригади.

Жодної новини на тему війни за період моніторингу не знайдено на сайті «Преступности.НЕТ». Проте, зазначимо, що видання кожного дня веде репортаж на тему війни та бойових дій, де публікує у режимі постійно оновлюваної текстової трансляції усе, що стосується перебігу воєнних дій.

Соціальні наслідки війни

Новин, що стосуються наслідків війни, на сайтах миколаївских медіа всього 7,6%, або 35 з 462 опублікованих новин. Зокрема, це новини про відкриття алеї пам’яті у Новому Бузі, а також публікації про те, як бійці бригади тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, яка базується у Миколаєві, спалили піаніно, віддавши цим символічним дійством честь своїм полеглим у боротьбі з ворогом побратимам. Також медіа писали про програму єВідновлення: у Вознесенському районі 140 мешканців отримають компенсацію за пошкоджене та зруйноване житло. 

Період моніторингу ІМІ співпав з річницею звільнення Снігурівки Миколаївської області від російської окупації, що відбулось 10 листопада 2022 року. Тож, миколаївські медіа писали також про те, що у Снігурівці вшанували пам'ять загиблих героїв і мирних мешканців покладанням квітів.

Культура і спорт

Новин на цю тематику в миколаївських медіа також було 7,6%. Писали миколаївські сайти про те, як гандболістки миколаївського «Реалу» здобули першу перемогу в чемпіонаті України, Миколаївські велосипедисти завоювали медалі на Кубку України та юніорському чемпіонаті, миколаївська шаблістка Ольга Харлан виборола «срібло» на першому етапі Кубка світу з фехтування, миколаївський олімпієць Олександр Абраменко обраний першим віце-президентом Федерації лижного спорту України, миколаївець Матвій Колєсніков став дворазовим чемпіоном світу з шашок

Писали в новинних стрічках також і про культуру, зокрема про поетичні читання за участі Ірини Цілик, Андрія Любки та Сергія Жадана, які пройшли в Миколаєві, а також про виставку картин миколаївського художника Андрія Антонюка та нагородження кращих працівників культури у Миколаєві.

При цьому не користуються популярністю у стрічках новин миколаївських медіа новини про здоров’я та медицину (1,7%), волонтерство (0,9%) і права людини (0,9%).

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.