У Миколаєві можуть запровадити механізм знесення пошкоджених будівель «за мовчазною згодою» власників

Миколаївська міська рада розробляє механізм, який дозволить зносити пошкоджені від ворожих ударів будинки за «мовчазною згодою» співвласників.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Ігор Набатов в ефірі телеканалу МАРТ. 

Він розповів про колізію, яка  виникає у питанні знесення пошкоджених будівель. З однієї сторони власники будинків не дуже охоче погоджуються на знесення. Частина мешканців виїхала і тому отримати згоду ще проблематичніше. З іншого боку є рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради про те, що будинок не підлягає ремонту і його потрібно демонтувати.  

— Зараз міська влада перепрацьовує варіант з міністерством в частині того, що є колізія, що створили цю ситуацію і ми не можемо нікуди рухатись без дозволу власників. Колізія в тому, що закон про регулювання каже про те, що рішення про демонтаж приймає власник, а постанова профільна визначає, що рішення визначає виконком. Рішення виконкому в нас є, але і норма закону є. Тому ми звернулись до міністерства, щоб отримати інформацію, що з цього актуальніше, — розповів він.

Також за словами Ігоря Набатова, розробляється інший варіант виходу із ситуації, який дозволить пришвидшити вирішення питання щодо знесення будівель.

— Пропрацьовується ще один варіант щодо отримання публічної згоди від співвласників. Тобто буде загальне повідомлення і час надати заперечення. Якщо заперечення не надходять, це буде розцінюватись, як мовчазна згода. Такий варіант буде використовуватись в крайньому випадку, якщо ми не можемо далі рухатись, — розповів він.

Раніше повідомлялося, що жителі триповерхового будинку по вулиці Адміральській 32, в який влучила російська ракета, замовили технічне обстеження будівлі. Таким чином вони зʼясвовуватимуть, чи придатний будинок для життя. 

Нагадаємо, що російська ракета влучила в будинок по вулиці Адміральській 32 в ніч проти 20 липня. Пошукові роботи тривали майже добу. Внаслідок атаки загинуло літнє подружжя. Ще 19 осіб – постраждали, серед них пʼять дітей.

Пізніше стало відомо, що триповерхову будівлю планують повністю знести. Однак для цього потрібно отримати дозвіл на знесення від усіх мешканців.

Також повідомлялося, що з бюджету Миколаєва хочуть спрямувати 6,4 мільйона гривень на оплату технічних обстежень приватних будинків, які були пошкоджені або зруйновані російськими обстрілами, щоб надалі люди могли отримати компенсації за програмою «єВідновлення».

View full version