У Миколаєві проведуть конкурс на заміну герба міста, — мер Сєнкевич

У Миколаєві хочуть змінити герб міста, аби повернути славу корабелів. Автор найкращого варіанту отримає 200 тисяч гривень.

Таку пропозицію в суботу, 9 вересня, під час промови на 8 Причалі з нагоди Дня міста озвучив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, пишуть «НикВести»

Як пояснив міський голова, ідея полягає в тому, щоб замінити герб міста, на якому зображена галера з чорними веслами, на корабель.

Олександр Сєнкевич зауважив, що герб є важливим символом, тому таким чином він сподівається повернути йому славу корабелів — невідʼємну частину історії Миколаєва. 

— З самого початку історично наш герб був з кораблем, так історично було, і я сподіваюсь, поверне собі славу міста корабелів. Після того в 1997 році затвердили новий герб, на якому з'явився не корабель, а галера з чорними веслами. Власне ідея полягає в тому, аби замінити цю галеру на корабель. Ми з головою Миколаївської ОВА оголосили конкурс, в якому містяни можуть прийняти участь з модернізації нашого герба. Також це питання буде публічно обговорено на онлайн-голосуванні. Якщо будуть зміни, то вони будуть затверджуватись на сесії міськради, як найбільш повноважним органом, – сказав він. 

Під час виступу до промови мера долучився голова Миколаївської ОВА Віталій Кім та з пропозицією виділити 200 тисяч гривень для переможця конкурсу. Ці кошти будуть виділені особисто Віталієм Кімом, Олександром Сєнкевичем та нардепом Олександром Гайду. 

— Я, Віталій Кім та нардеп Олександр Гайду зробимо виграшний фонд у розмірі 200 тисяч гривень, і той герб, який буде обрано, отримає кошти за свою роботу. Звичайно, я вважаю, що місто може розділитись. Хтось скаже, що це не на часі цим займатись, хоче на це не потрібно ніяких ресурсів. Інші скажуть — доречно. Воно стосується символів міста Миколаєва і символізму який зможе привабити до Миколаєва більше людей, — сказав він.

Сучасний герб міста Миколаєва було затверджено у 1997 році. За основу було прийнято герб 1883 року. У блакитному полі на срібному хвилеподібному краю золотий корабель з чорними веслами, що супроводжується на чолі щита золотою архієрейською митрою, на двох золотих навхрест покладених палицях. Щит увінчаний срібною короною про три зубці і накладений на два золоті якорі, перев'язані Олександрівською червленою стрічкою. Митра – атрибут Святого Миколая, а палиці – Святого Григорія, покровителів міста.

Нагадаємо, що Миколаївська міська рада прийняла нове положення щодо перейменування топонімів - влада планує позбутись в місті від всіх російських назв.

Нагадаємо, що раніше депутатська комісія з питань законності затвердила нову редакцію положення про діяльність комісії з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць.

Зокрема, мер Олександр Сєнкевич повідомляв, що в місті діяла комісія з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць, проте станом на сьогодні її склад потребує оновлення. Наразі у Миколаєві замінюють таблички зі старими назвами вулиць на нові. Почали із Московської, яка тепер має назву Маріупольська.

View full version