Сєнкевич відповів, що буде, коли уряд забере у Миколаєва податок з зарплат військових: звільнення, економія на воді та вуличному освітленні

Бюджет Миколаєва втратить 2,7 мільярда гривень, якщо Верховна Рада України ухвалить закон про перенаправлення військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих у державний бюджет. 

В такому випадку міська влада Миколаєва змушена буде значно скоротити свої витрати та економити на базових потребах. Про це йдеться у матеріалі Forbes, пишуть «НикВести».

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради. 

Для Миколаєва ця втрата буде критичною, адже у ситуації фактичної зупинки промиловості та значного скорочення бізнесу у місті, військовий ПДФО генерує 46% доходів бюджету.

— Якщо закон (про перенаправлення військового ПДФО у держбюджет, – Forbes) ухвалять, з першого жовтня в нас забирають 600 млн грн, у 2024-му – 2,7 мільярди гривень. Для нас це неприпустимо. Наприклад, вирішення проблеми питної води в місяць коштує 100 мільйонів гривень, весь соціально-гуманітарний блок (освіта, культура, соцзахист) – 2 мільярди гривень на рік, - сказав Олександр Сєнкевич.

Він очікує, що миколаївській владі доведеться звільняти людей або впроваджувати скорочений робочий день, переходити на погодинну подачу води та економити на освітленні вулиць. 

— Навіть якщо уряд піде на компроміс і забере, наприклад, лише 50% ПДФО, це все одно 25% нашого бюджету. Уряду потрібно дивитися на кожне місто окремо, бо зараз вони вимірюють середню температуру по палаті, а це неправильно, - вважає Олександр Сєнкевич.

Раніше повідомлялось, що Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Раніше це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії Миколаївської міськради. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

View full version