Голова бюджетної комісії міськради Миколаєва спрогнозував бюджет міста без «військового» ПДФО: не вистачить навіть на базові потреби

Федір Панченко, архівне фото НикВести

Голова планово-бюдженої комісії Миколаївської міської ради Федір Панченко прогнозує, що без доходу від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові, бюджету Миколаєва у 2024 році не вистачить на покриття базових потреб міста.

Таку оцінку Федір Панченко зробив у коментарі кореспонденту «НикВести».

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради. Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень від прогнозованого загального об’єму в 5,7 мільярда гривень.

Федір Панченко зазначив, що не погоджується з думкою окремих активних громадян, які вважають, що урізання бюджету міста жодним чином не відзначиться на них. За словами депутата, дефіцит бюджету відчують усі мешканці Миколаєва.

— Це матиме дуже негативний вплив на стан міста та становище його жителів. Я читав коментарі про те, що це рішення жодним чином не торкнеться жителів міста.  Це не торкнеться лише тих людей, які не мають жодного стосунку до Миколаєва та не живуть у Миколаєві. В іншому це торкнеться абсолютно усіх. Це позначиться на економічному становищі міста його жителів. Не треба бути обізнаним в економіці, щоб розуміти, що якщо певна грошова маса стягується, то це впливає. На все в цілому по ланцюжку. Якщо працівники органів міської влади, комунальних підприємств отримують кошти та не витрачають ці кошти в Миколаєві, не купують в магазині продукти, то це все далі впливає. Будуть закриватися далі приватні підприємства, бо на них буде падати попит через те, що знижується загальна покупна спроможність. Це торкнеться абсолютно усіх, – сказав Федір Панченко.

При цьому, він відповів на коментарі у соцмережах стосовно зарплатні депутатів міської ради, нагадавши, що вони працюють на громадських засадах, а отже їх зарплата з бюджету складе нуль гривень.

Що стосується працівників органів місцевого самоврядування, то, зазначає Федір Панченко, їх зарплата визначена та захищена законом.

— Якщо ми беремо найбільш  обговорюване питання, що мовляв чиновники будуть менше отримувати — зарплата практично всіх, хто отримує її з міського бюджету – визначена законом та захищена законом, тож вони будуть її отримувати, – сказав Федір Панченко.

Він також відповів на позицію щодо того, що з меншим бюджетом міська влада не буде просто виконувати певні роботи. Насправді ж, стверджує депутат, це також вплине на економічну ситуацію в місті.

— Друге, що «не потрібно робити певні роботи». Не будуть замовлені ці роботи — значить те підприємство, яке їх виконувало, залишиться без замовлень, його працівники будуть звільнені, вони не підуть ні купувати своїм дітям іграшки, нікуди не підуть. Можливо, поїдуть, я не знаю, де вони будуть шукати роботу на території Миколаєва. Ось простий ланцюжок. Все це відобразиться абсолютно на всьому населенні міста. Відносно того, як ми будемо без робіт, як буде жити місто, коли не будуть працювати прибиральники, або соцслужби, чи стане краще — я дуже сумніваюсь, що стане краще, – сказав Федір Панченко.

Він критично ставиться до заяв, що державна влада рішенням про позбавлення міст  доходу від військового ПДФО намагається «урівняти» бюджети по всій Україні. Федір Панченко зазначив, що в Києві це втрата менше 10% доходу, а для Одеси – близько 12% у той час, як Миколаїв втратить 47% доходу бюджету.

— Якщо Києву та Одесі буде неприємно, ну і хай, то Миколаїв опинеться у поганій ситуації. Погано від цього буде не комусь окремо, або невеликій групі людей, про яку можна сказати, що вони це заслужили. Погано буде абсолютно всім миколаївцям. Говорити про те, що не можна було розмежити – можна було. Адже по інших нормативних документах, наприклад, для компенсацій, відокремлюються прифронтові міста. Спокійно можна було розмежити, їх не так багато, можна було буквально вирахувати кожен окремо, але це чомусь занадто важко, – сказав Федір Панченко.

Федір Панченко прогнозує, що у випадку відсутністі доходу від сплати військовими ПДФО, бюджет Миколаєва у 2024 році складе близько 3 мільярдів гривень.

— Об’єм бюджету буде приблизно 3 мільярди гривень. Це рівень нічого. Цього недостатньо для закриття базових потреб, – сказав Федір Панченко.

Структура видатків базового бюджету Миколаєва:

1,8 мільярда гривень — утримання близько 13,5 тисяч людей-працівників бюджетної сфери.

— Це вихователі дитячичх садків, працівники комунальних підприємств, працівники усіх спортивних, музикальних шкіл, велика кількість працівників шкіл, тому що там педагоги отримують зарплату з державного бюджету. Прибиральниця в школі — це «чиновник». Коли люди усіх огульно скидають у купу, що всі, хто з бюджету отримують гроші – негідники, я з цим зовсім не згоден. З цих 13,5 тисяч людей, працівників органів виконавчої влади, а більшість — це люди, які надають послуги (наприклад працівники ЦНАПу) – близько 1000 людей.  На зарплати цим людям на рік йде близько 1,5 мільярда гривень, а враховуючи підвищення, яке визначається державною владою, це близько 1,8 мільярда гривень, – сказав Федір Панченко.

На думку депутата, можливе рішення про скорочення штату бюджетників не суттєво вплине на структуру видатків по даному напрямку.

— Звичайно, хтось може сказати: ви можете скоротити кілька тисяч осіб. Звичано, але питання №1 – при скороченні їм треба виплатити компенсацію, і ми небагато виграємо по грошам. Друге, зараз викидати на вулицю кілька тисяч людей – теж зі сторони влади дуже сумнівне рішення, мені воно не подобається. Я не хотів би зараз залишити без роботи кілька тисяч людей, – сказав Федір Панченко.

340 мільйонів гривень — комунальні платежі.

— Неважливо, працюємо ми чи ні – опалювати школи, дитсадки, лікарні тощо потрібно. Ну можливо буде менше витрат на світло по сфері освіти, тому що там школи не працюють. Усі комунальні платежі на рік — понад 300 мільйонів гривень, плюс підвищення комунальних послуг, зокрема, за газ та світло, обійдеться нам додатково в 40 мільйонів гривен, – сказав Федір Панченко.

60 мільйонів гривень — забезпечення вуличного освітлення.

— Якщо ми хочемо, щоб у тому режимі, у якому зараз горять ліхтарі, вуличне освітлення працювало по Миколаєву весь наступний рік – потрібно десь ще 50-60 мільйонів, – сказав депутат.

50 мільйонів гривень — видача безкоштовної доступної води, що включає обслуговування систем та розвезення води. 

300 мільйонів гривень — фінансова підтримка КП «Миколаївоблтеплоенерго».

300 мільйонів гривень — фінансова підтримка КП «Миколаївводоканал». 

300 мільйонів гривень — фінансова підтримка КП «Миколаївелектротранс».

— Виходить 3 мільярди 150 мільйонів гривень. Ми вже вийшли за рамки бюджету. На це у нас уже немає грошей, – сказав депутат.

На що не вистачить коштів у бюджеті 2024 року?

— Харчування дітей – нуль гривень. Медикаменти, які ми закуповуємо для пільговиків – нуль гривень. Соцвиплати (стипендії, пільговики, чорнобильці) — це близько 180 мільйонів гривень — їх немає, нуль, нікому  нжодних соцвиплат за таких умов не робимо. 116 мільйонів по мінімуму планували на рік на відновлення  пошкоджень – цього немає. Прибирання – нуль. Не те, що якусь площу не будуть прибирати, ні, жодного прибирання. На тебе падає дерево – немає, не видно через траву два поверхи – немає коштів. Не нуль, але «викрутимось», ні, зовсім нуль. Більш того, цих людей мабуть треба буде звільняти, це все безробітні, йдіть, шукайте пайки, ставайте в чергу за безкоштовними обідами. Департамент ЖКГ: тече дах, затопило підвал, горить електрощитова, немає світла – нуль гривень. Ваш дах упав вам в квартиру – вибачте, нуль гривень. Кол-центр Миколаївської міської ради також мабуть можна буде закрити та скоротити, бо все рівно ніяки дзвінки відпрацьовуватися не будуть. Тому, коли говорить: «Та мене це не торкнеться»… Миколаївпастранс, ну може трошки поїздить, замість трьох автобусів буде один, – сказав Федір Панченко.

Окрім того, місто не зможе продовжувати програму фінансової допомоги військовим підрозділам, купувати житло для містян, військових. 

Миколаївська міська рада не зможе фінансувати ремонти та будівництво укриттів, зазначає Федір Панченко.

Голова планово-бюджетної комісії Миколаївської міської ради назвав і інші статті витрат, на які у бюджеті міста не вистачить коштів:

— Місто за міські кошти обслуговує ліфти. Те, що на поточне утримання їх обслуговують жителі через керуючі компанії, це одне. Але капремонти — це робить міський бюджет. Їх треба робити обов’язково. Тому що якщо ліфт обслуговувати лише у поточному режимі – його через 3 роки треба зупинити. Це питання минулого року у нас активно піднімалося, і ми з міського бюджету фінансуємо капітальні ремонти, технічне обслуговування. Ліфти стануть. Програми співфінансування для ОСББ – нуль. Що стосується резерву. У нас забирають ПДФО військових не з наступного року, а вже зараз з 1 жовтня, якщо буде проголосовано. Відповідно, той об’єм бюджету, який ми планували та могли б зекономити в цьому році – у нас його теж забирають. У нас цей бюджет, 2023 року, зменшується на 600 або 700 мільйонів гривень. З таким бюджетом будуть робити і дороги, і парки і все інше, просто не в Миколаєві, – вважає депутат.

Раніше повідомлялось, що у Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Депутатка Миколаївської міської ради Олена Кісельова, коментуючи наміри централізувати доходи від податків на доходи військових, назвала це несправедливим по відношенню о Миколаєва, дохідна частина бюджету якого через війну повністю залежить від військового ПДФО.

View full version