Антимонопольний комітет зобов'язав міського голови Миколаєва визнати держпідприємство переможцем у скандальному тендері на перевірку лічильників

Антимонопольний комітет України зобов'язав Управління освіти Миколаївської міськради скасувати рішення тендерного комітету, яким відхилили заявку ДП «Миколаївстандартметрологія» у торгах на послуги перевірки лічильника через нібито неправильне формулювання у довідці.

Про це свідчить рішення АМКУ, опубліковане у системі публічних закупівель ProZorro.

Раніше повідомлялося, що Управління освіти міськради збирається віддати поспіль на перевірку лічильників приватнику, відмовивши єдиному підприємству в Миколаєві, яке може видавати свідоцтва про перевірку.

Відповідно до закону «Про метрологію та метрологічну діяльність», перевірку вимірювальних приладів, тобто. різних лічильників можуть проводити тільки державні наукові метрологічні центри або перевірочні центри та лабораторії, уповноважені на проведення повірки. Уповноважити їх може лише центральний орган виконавчої влади, у разі Міністерство економіки. Після перевірки видається відповідне свідоцтво.

Однак пропозицію ДП «Миколаївстандартметрологія», єдиного учасника, яке має право видавати такі свідоцтва, яке запропонувало найнижчу ціну, відхилили 6 липня через неправильне формулювання у довідці про несудимість, яку гороно вимагало подати у довільній формі, — держпідприємство замінило слова « кримінальне правопорушення» на «злочин».

Через тиждень після відхилення заявки єдиного підприємства в Миколаєві, яке може видавати свідоцтва про повірку, Управління освіти міськради відмінило тендер на перевірку лічильників у 60 школах та садах, оголосивши нові торги.

Нагадаємо, що його очолює Іван Богданов, а начальницею Управління є Ганна Личко.

У результаті «Миколаївстандартметрологія» звернулася до Антимонопольного комітету зі скаргою на дії тендерного комітету гороно.

Держпідприємство підкреслило, що також підтвердило відсутність судимості за корупційне правопорушення під час заповнення електронної форми, а згідно з наказом Мінекономіки № 1082 від 11 червня 2020 року, якщо інформація у завантажених документах відрізняється від інформації, зазначеної за допомогою електронної форми на майданчику закупівель, вірною є друга. Таким чином, довідка є лише підтвердженням зазначеної інформації про відсутність судимості та формулювання в ній не може бути приводом для відмови. Антимонопольний комітет погодився з доводами «Миколаївстандартметрології» та зобов'язав гороно скасувати рішення про відмову держпідприємству.

Таким чином, оскільки заявки інших учасників відхилили за більш вагомими доводами, саме ДП, яке запропонувало найменшу суму за послуги, є переможцем тендеру.

Нагадаємо, наприкінці червня управління освіти оголосило тендер на 3,2 мільйона гривень щодо встановлення систем відеоспостереження у 28 школах та садках, а також бездротового доступу до інтернету у 26 установах.

Переможцем тендеру на послуги із встановлення камер відеоспостереження та точок WI-FI стало ТОВ «Мейсіс», у якого раніше бюджетні організації не купували подібні послуги.

Як повідомлялося, участь у торгах взяли два товариства з обмеженою відповідальністю — «Лайт-сервіс» та «Мейсіс». Під час аукціону перша фірма скинула ціну до 3 мільйонів 50 тисяч 250 гривень, друга — до 3 мільйонів 157 тисяч 200 гривень.

В результаті розгляду заявок тендерним комітетом дешевшу пропозицію підприємства «Лайт-сервіс» відхилили. Зазначимо також, що управління виникли претензії і до ТОВ «Мейсіс», про що йдеться в протоколі засідання про визначення переможця. Проте тендерний комітет дав «Мейсіс» можливість виправити недоліки та визначив переможцем.

У результаті Transparency International Ukraine звернулася до Південного офісу Держаудитслужби з проханням перевірити тендер Управління освіти міськради із закупівлі камер та Wi-Fi для шкіл та дитсадків Миколаєва.

View full version