Мешканець Миколаєва вже 5 років пише у контакт-центр мерії про занедбаний тротуар: Що йому відповідають

Миколаївець Максим Павловський з 2018 року звертається до представників міської влади з проханням відремонтувати невелику ділянку тротуару в мікрорайоні ПТЗ і протягом усіх п’яти років отримує відписки.

Він говорить, що уже зневірився, що посадовці нарешті щось зроблять, однак вирішення проблеми перетворилося для нього на спортивний інтерес. 

«НикВести» помітили, що вперше чоловік опублікував пост на фейсбук-сторінці контакт-центру Миколаївської міськради у червні 2018 року. Він додав фото тротуару по проспекту Богоявленському, 39, на яких видно давно зруйноване покриття.

«У такому стані він уже багато років — пішоходи змушені йти газоном, тим самим витоптуючи його. У суху погоду просто пилюка, в дощову — бруд уздовж будинку по коліно», — написав тоді він.

У коментарях контакт-центр відмітив адміністрацію Інгульського району, яка ігнорувала допис, поки Максим Павловський знову про себе не нагадав.

Там відповіли, що фінансування у 2018 році на ремонт цієї ділянки не передбачене. На це чоловік зауважив, що завдяки такому ставленню посадовців люди травмуються на тротуарі.

«Сьогодні жінка, що котила перед собою коляску з дитиною на цій ділянці тротуару, підвернула ногу і впала «завдяки» вашому потуранню», — зазначив миколаївець.

Трохи пізніше він знову звернувся до адміністрації району та розповів, що на тротуарі впала дитина.

«Ви, звичайно, подумаєте, що це жарт і я це вигадую, але сьогодні вранці дитина з нашого двору спіткнулася і впала. Де ж вона упала? Та на цій же ділянці тротуару. Я зрозумів, що вам потрібне звернення до суду з наступним рішенням про виплату компенсації вами потерпілим. З таким халатним ставленням воно колись нехай буде. Давайте вже пишіть, що грошей на ремонт поки що не передбачено», — написав Максим Павловський.

Однак і це звернення посадовці проігнорували. У 2019 році чоловік вирішив нагадати про проблему та висловив сподівання, що тепер її вирішать.

«Адміністрація Інгульського Району, доброго дня. Хочу поцікавитись щодо ремонту тротуарної доріжки вздовж пр. Богоявленського, 39. У 2018-му році ви, Адміністрація Інгульського Району, відповіли, що в межах виділеного фінансування коштів на цей об'єкт непередбачено. Але тоді ж ви наголосили на тому, що саме цей тротуар включений вами до переліку робіт, які необхідно виконати за умови надходження додаткового фінансування. 2018-й рік завершився, і дивлячись на цей нещасний шмат тротуару, можна зробити висновок, що того самого додактовго фінансування не було. Зараз 2019-й рік та вже новий бюджет. То коли можна очікувати ремонт тротуару довжиною лише кількадесят метрів?», — запитав він.

Цілком очікувано відповіді не було. Тож чоловік продовжував писати мало не щодня, аби домогтися хоч якоїсь реакції. Оскільки безособові звернення до адміністрації результату не приносили, Максим Павловський почав тегати конкретних посадовців. Зокрема він звертався до тогочасного голови адміністрації Юрія Гранатурова, його першого заступника Ігоря Волкова і навіть до мера Олександра Сєнкевича.

 «Адміністрація Інгульського Району, може чимось порадуєте? Чи чекати нам, жителям Інгульского району, позитивних змін у питанні ремонту нещасних 25 квадратних метрів тротуару?»

«Адміністрація Інгульського Району, чи є якісь позитивні зміни щодо цього питання? Олександр Сєнкевич, сьогодні рік після публікаціїї мною цього посту. А взагалі, цьому розбитому тротуару вже з десяток років. Чи довго миколаївцям чекати, коли керівництво району нарешті вирішить цю проблему?»

«Адміністрація Інгульського Району, з моменту звернення до Контакт-центру пройшов рік і один день. Чи очікувати нам, жителям Інгульского району, позитивних змін по цьому питанню?»

«Адміністрація Інгульського Району, пройшов вже рік і два дні. Рік і два дня мешканці міста чекають, аби адміністрація заасфальтувала кількадесят квадратних метрів нещасного троутару. Рік і два дні. Невже це так важко — взяти і зробити щось гарне жителям свого ж району? Ігор Волков, рік і два дні. Скільки нам ще чекати? Чи може нам пікет організувати? Звернутись до журналістів, аби вони написали про вашу неспроможність? Погодьтеся, це дуже мілко, аби писати про це у наших виданнях, але в очах містян все буде виглядати так, що миколаївці вже давно очікують на ремонт тротуару, а його все немає й немає».

«Адміністрація Інгульського Району, рік і три дні очікування...»

«Адміністрація Інгульського Району, Юрий Гранатуров, коли мешканцям району чекати на ремонт?», — писав чоловік.

Як-то кажуть: «стукайте і вам відкриють». Максиму Павловському врешті решт вдалося достукатися. Однак виявилося, що у деяких сферах Миколаїв може похизуватися стабільністю. В бюджеті на 2019 рік грошей на ремонт ділянки знову не передбачили.

«На жаль, «Бюджетом міста Миколаєва на 2019 рік» фінансування робіт з ремонту асфальтового покриття за даною адресою не передбачено», — відрізали в адміністрації.

Після цього миколаївець висловив сподівання, що у посадовців з’являться гроші в бюджеті і час наступного року.

«Адміністрація Інгульського Району, слухайте, точно те ж саме ви мені відповідали у 2018-му році! Той рік закінчився, вже промайнула половина 19-го.  Чи буде ремонт цього тротуару у 2020-му?», — написав він.

Незважаючи на це, Максим Павловський продовжував марно звертатися до адміністрації та мера.

«Адміністрація Інгульського Району, Юрий Гранатуров, Александр Сенкевич, чи є що відповісти по суті цього звернення? Пройшло вже майже ПІВТОРА року. Скільки мешканцям району треба чекати ЩЕ?».

«Олександр Сєнкевич, скільки ще мешканці району повинні наражати себе на небезпеку, кожен день йдучи цим розбитим тротуаром? Чому містяни в кожен, навіть найменший дощ, змушені йти по дорозі замість рівного і чистого тротуару?».

Він навіть запрошував міського голову подивитися на славнозвісний відрізок тротуару під час зустрічей-звітів з мешканцями району, що проходили під логунгом «Сєнкевич #поруч».

«Олександр Сєнкевич, хоч жителі району в чудеса і в такі випадкові збіги вже не вірять, але у вас є шанс особисто побачити цей тротуар під час своєї зустрічі в Інгульському районі. Адже він, цей тротуар, зовсім поруч.

Коли наступив черговий, 2020, рік, Максим Павловський сподівався, що цього разу кошти у бюджеті знайдуть. В адміністрації відповіли, що тротуар є в переліку об’єктів, що потребують ремонту, однак грошей на нього знову немає.

К кінцю 2020 року, здається, надія знову з’явилася. Адже уже в управлінні комунального господарства відповіли, що тротуар знаходиться на обліку в Департаменті ЖКГ та гроші на його ремонт, можливо,  знайдуть у бюджеті на 2021 рік.

«В межах виділеного фінансування сформовано та затверджено пооб’єктний план робіт з утримання та ремонту об’єктів житлово-комунального господарства і благоустрою міста Миколаєва на 2020 рік, тож вирішити порушене Вами питання на сьогодні не має можливості. Даний об'єкт перебуває на обліку в департаменті житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради та буде включено до проекту бюджету на 2021 рік. Питання ремонту покриття тротуару за вказаною адресою буде розглянуто за наявності фінансування на ці цілі. Звернення на контролі», — написали там.

Нескладно здогадатися, що жаданого ремонту так і не відбулося. Максим Павловський з 2021 року продовжував відмічати адміністрацію району, мера і вже навіть департамент ЖКГ та його тогочасного очільника Сергія Коренєва. На початку 2021 року змінився очільник адміністрації Інгульського району. Новою головою стала Ганна Ременнікова. Однак стан тротуару залишався незмінним.

Кожного року Максим Павловський цікавився, коли нарешті покриття відремонтують. І вже у 2023 йому знову вдалося домогтися відповіді від управління комунального господарства. Там зауважили, що тепер ремонт неможливий через воєнний стан.

«На період роботи в особливому режимі в умовах воєнного стану здійснюються видатки по загальному фонду лише на аварійні, відновлювальні роботи та експлуатаційне утримання об’єктів. Видатки на капітальні витрати та поточні не здійснюються», — зазначили там.

Однак не пояснили, чому водночас проводяться тендери на поточні ремонти інших тротуарів.

Макс Павловський у відповідь також зауважив, що було оголошено тендер на ремонт ділянки тротуару по Космонавтів з облаштуванням велодоріжки.

«Олександр Сєнкевич — мер Миколаєва, як так виходить, що цей тротуар, про який я прошу відремонтувати вже більше 5 років грошей нема, а на тротуар на Космонавтів 7,8 млн грошей є? 5 довгих років і кожного разу відписка, що «грошей не вистачає»? Адміністрація Інгульського Району, зробіть вже хоч щось. Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, скільки можна чекати на елементарне оновлення покриття тротуару, який знаходиться в жахливому стані десятки років? Анна Ременникова, може зробите хоч щось?», — написав він на початку серпня.

Відповіді поки немає.

У коментарі кореспонденту «НикВести» Максим Павловський зазначив, що історія з тротуаром для нього перетворилася на спортивний інтерес. Миколаївець говорить, що вже не плекає надію на його ремонт, однак йому цікаво, скільки ще років знадобиться міськвладі, аби довести його до ладу. Саме тому він періодично нагадує посадовцям про себе.

— Час від часу заходжу під той пост, аби написати черговий коментар, згадуючи скільки часу минуло. Жодних відписок будь де більше не було, я спілкувався з представниками адміністрації району та іншими, хто приходив туди в коментарі, коли я там когось тегав. На мою думку, окрім як безвідповідальністю, я це пояснити ніяк не можу. Було декілька відповідей там же в коментарях, що в бюджеті на той чи інший рік коштів на це не передбачено. Минав наступний рік і чогось ті нещасні 50 метрів тротуару знов не потрапляли в перелік об'єктів, які можна і треба привести до ладу, незважаючи на існування мого посту в Контакт-центрі. Тому я сам собі задаю питання: що це, як не звичайна безвідповідальність, яка передається в такий собі спадок наступним посадовим особам? Не дуже вірю, що там щось зроблять, хоча вже чисто зі спортивного інтересу цікаво, скільки років ще піде на це, — зазначив він.

Так наразі виглядає зазначаний відрізок тротуару:

Нагадаємо, на початку лютого до редакції звернулись жителі Миколаєва, які поскаржилися на поганий стан дороги по вулиці 8 Березня на ділянці від проспекту Центрального до 6-ї Поперечної. Дана ділянка дороги уже багато років перебуває в аварійному стані.

Після публікації «НикВести» в Миколаєві вирішили «відремонтувати» розбиту ділянку дороги по вулиці 8 Березня в районі Центрального ринку, однак замість якісного ремонту, ями на дорозі просто засипали крихтою асфальту.

View full version