• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

CNN повідомило, що Маск відключив Starlink під час української атаки на Севастополь: він відповів на звинувачення

CNN повідомив, що у 2022 році Ілон Маск таємно наказав відключити зв’язок Starlink поблизу узбережжя Криму, щоб зірвати напад України на російський військово-морський флот у Севастополі.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу, який отримав у своє розпорядження уривок біографії Ілона Маска, написаної американським журналістом Волтером Айзексоном, яка має офіційно надійти в продаж 12 вересня. 

За словами журналіста, українські підводні дрони з вибухівкою нібито «наблизилися до російського флоту», але потім «викинулися на берег», так і не завдавши удару.

Волтер Айзексон пише, що Ілон Маск вимкнув Starlink, боючись ядерного удару у відповідь від Росії. Глава SpaceX нібито спілкувався з російськими чиновниками і був упевнений після цих розмов, що Росія в подібній ситуації може застосувати ядерну зброю.

Сам Ілон Маск прокоментував цю інформацію та заявив, що не обмежував українським військовим доступ до Starlink у районі Криму, оскільки сервіс і так не був активований у цьому регіоні.

«Регіони дії Starlink, про які йдеться, не були активовані. SpaceX нічого не деактивувала», — написав він у соцмережі «Х».

Він повідомив, що від України надійшов запит на активацію Starlink на всьому шляху до Севастополя і він його відхилив.

«Від державних органів надійшов екстрений запит на активацію Starlink на всьому шляху до Севастополя. Очевидно, що мета полягала в тому, щоб потопити більшу частину російського флоту, що стоїть на якорі. Якби я погодився, то SpaceX стала б явним співучасником великого військового акту та ескалації конфлікту», — написав Ілон Маск.

Нагадаємо, восени минулого року Ілон Маск опублікував низку твітів із припущеннями «найвірогіднішого» закінчення війни Росії проти України:

  • Провести вибори в анексованих Росією регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на це буде воля народу.
    Крим формально входить до складу Росії, як це було з 1783 року (до «помилки» Хрущова).
    Гарантується водопостачання Криму.
    Україна залишається нейтральною.

Тоді Президент України Володимир Зеленський відреагував на скандальні твіти та запитав користувачів, який Ілон Маск їм більше подобається: який підтримує Україну або який підтримує Росію.

У відповідь на твіт президента Володимира Зеленського Ілон Маск спробував виправдатися за «російський Крим» та «референдуми» на анексованих територіях України.

Читайте також: