• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.3°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.3° Ясне небо

Міськздоров’я: Пацієнти миколаївських лікарень мерзнуть через вибиті обстрілами вікна — ОСБ-плити не допомагають

Температура в деяких приміщеннях лікарень Миколаєва, що постраждали внаслідок обстрілів російськими військами, не відповідає нормам через те, що ОСБ-плити, якими зашили вибиті вікна, не зберігають тепло.

Про це йшла мова під час засідання комісії з питань бюджету Миколаївської міськради, пишуть «НикВести».

На розгляд депутатів винесли проєкт рішення  щодо внесення змін до рішення виконавчого комітету «Про затвердження Програми розвитку та  підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Миколаївської міської ради та надання медичних послуг, понад обсяг передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, на 2023-2025 роки».

Мова йшла, зокрема, про те, щоб зробити співвиконавцями робіт на території медзакладів управління капітального будівництва та департамент енергоефективності. Серед таких робіт — встановлення склопакетів замість ОСБ-плит, якими зашили вибиті вікна.

— За період військових дій постраждали 16 закладів охорони здоров’я. Найбільше вибито вікон. І департамент енергозбереження буде вставляти вікна, — відзначив заступник начальниці управління охорони здоров’я Віктор Фаюк.

Депутат Сергій Кантор висловив сумнів щодо необхідності робіт з енергозбереження.

— Слухаю-слухаю і думаю, куди я потрапив? Зараз війна. Які склопакети? Треба ОСБ-плитами зашити вікна. А далі закінчиться війна і тоді будемо міркувати про енергозбереження. Кожен день тривоги, що ми робимо?, — сказав Сергій Кантор.

У свою чергу, Віктор Фаюк відзначив, що ОСБ-плити не забезпечують збереження тепла у приміщеннях при низькій температурі на вулиці, через що страждають пацієнти лікарень.

— Ті плити, якими зашиті вікна, при теперішній температурі не дають можливості нормально лікувати хворих. Тому що температура не відповідає. Ми не можемо роздягнути своїх пацієнтів, вони не мають нормальних умов перебування. ОСБ-плити не захищають від зниження температури на вулиці. Захистити наших пацієнтів можуть тільки нормально поставлені вікна, — відзначив Віктор Фаюк.

В результаті засідання з’ясувалося, що питання щодо встановлення вікон у лікарнях виникли саме через те, що займатися цим буде департамент енергоефективності. Депутати запропонували прибрати його з проєкту рішення як співвиконавця робіт. Після цього усі присутні члени комісії підтримали проєкт рішення та проголосували за його винесення на сесію.

Нагадаємо, протягом 2022 року в Миколаєві від російських обстрілів постраждало 16 лікарень.

На відновлення лікувальних закладів з міського бюджету у 2022 році було виділено близько 16 мільйонів гривень. На сьогодні в усіх лікарнях є запас ОСБ-плит і тривають ремонти із заміною пошкоджених віконних блоків, склопакетів, дверей, відновлення покрівель.

Читайте також: