• пʼятниця

    4 жовтня, 2024

  • 22.9°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 4 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 22.9° Мінлива хмарність

Одеському блогеру заочно оголосили підозру: волонтерив на підтримку окупантів

Жителю Одеси заочного оголосили підозру за пособництво державі агресору: він створив проросійський канал та волонтерив на підтримку російських окупаційних військ.

Про це повідомила Одеська обласна прокуратура.

За даними слідства, у червні 2021 року чоловік перебував на окупованій території Донеччини та «керуючись ідеєю «русского мира» створив у Telegram канал «ПриZрак Новороссии». Там він транслював російські пропагандистські наративи та проводив активну антиукраїнську діяльність.

Після 24 лютого 2022 підозрюваний долучився до діяльності руху «ОПСБ», до якого входять засновники російських радикальних націонал-патріотичних каналів у Telegram. Так, пособник окупантів добровільно збирав, готував та передавав окупантам необхідні їм речі, наприклад, автомобілі, квадрокоптери, генератори тощо.

Про це він звітувався у своєму каналі. Збір коштів підозрюваний здійснював на банківські або криптографічні рахунки за опублікованими реквізитами на каналі.

Зазначимо, що російські пропагандисти вказували, що автор каналу «ПриZрак Новороссии» — Володимир Грубник. Його підозрювали у скоєнні терактів в Одесі у 2015 році, коли стався вибух в будівлі СБУ. Грубника засудили до 8 років позбавлення волі.

У грудні 2019 року Приморський районний суд Одеси звільнив із-під варти 11 підозрюваних у скоєнні терактів, серед яких був і Володимир Грубник. Їх обміняли на українців, яких захопили російські бойовики, повідомляло «Суспільне».

Тепер же за процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури жителю Одеси заочно повідомили про підозру за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

Санкція статті передбачає ув’язнення від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна чи без неї.

Нагадаємо, що житель Снігурівки в Миколаївській області, який за час окупації співпрацював з окупантами, намагався дати правоохоронцям хабар в розмірі тисячі доларів, аби «налагодити з ними контакт» та пом’якшити хід слідчих дій.

Читайте також: