• субота

    12 жовтня, 2024

  • 18.9°
    Гроза

    Миколаїв

  • 12 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.9° Гроза

Греція запропонувала свої порти для експорту українського зерна

Греція готова надати альтернативний маршрут для української пшениці та інших зернових через свої північні порти Салоніки та Олександруполіс.

Про це повідомляє видання Kathimerini.

Як зазначає видання, пропозицію зробив міністр закордонних справ Йоргос Герапетрітіс неофіційній зустрічі глав МЗС країн ЄС у Києві 2 жовтня. Вона відображає план, який уряд уже обговорив зі своїми партнерами щодо ЄС та країнами, що не входять до блоку.

Розроблений план передбачає транспортування продукції залізницею через Румунію та Болгарію до Салоніки та Олександруполі. Торгові судна, що належать Греції, відіграватимуть дуже важливу роль у транспортуванні зерна, як вони це робили, коли був можливий експорт через Чорне море.

Але хоча два грецькі порти можуть приймати судна, необхідні для перевезення зерна, пропускну спроможність залізничної мережі північної Греції обмежено, зазначає видання.

Реалізація цього плану може також стати стимулом для прискорення необхідної модернізації залізниць, таких як лінія від Олександруполіса до Орменіо, останньої станції перед Болгарією, розташованої дуже близько до турецького кордону.

Герапетритіс повідомив своїх колег з ЄС, що Греція готова зробити свій внесок у вирішення проблеми, і зосередився на «величезних наслідках» виходу Росії із зернової угоди, особливо для країн Глобального Півдня.

Нагадаємо, Україна, Польща та Литва домовилися про «зелений коридор» для транзиту українського зерна через Польщу в литовський порт Клайпеди — це один із найбільших на Балтійському морі.

Раніше Польща закликала Європейський Союз збільшити пропускну спроможність портів, щоб дозволити більше постачати українського зерна через Балтійське море.

Хорватія зазначила, що не імпортуватиме українське зерно та не виключає ембарго за прикладом Польщі, Угорщини та Словаччини.

Читайте також: