• четвер

    19 вересня, 2024

  • 20.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.5° Переважно ясно

Аграрії заявляють про колосальні збитки через простій суден в Одеських портах

В портах Великої Одеси безпідставно затримують судна, завантажені зерном на експорт, внаслідок чого аграрії несуть величезні втрати.

Про це заявили в Українській зерновій асоціації.

«Українська зернова асоціація занепокоєна повідомленнями учасників ринку зерна про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси. Така затримка суден в портах завдає колосальних збитків українським аграріям та Державному бюджету країни», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кожен день затримки завантажених зерном суден в портах призводить до збитків на рівні $1-1,5 на тонні продукції на день.

«Якщо взяти для прикладу судно Handysize тоннажністю 50 000 тонн, то втрати для експортера через затримку судна в порту коштують $50-75 тисяч на день, які експортер вимушений виплачувати судновласнику. Окрім того, зростають витрати на страхування таких суден через перебування в українських портах», —  зазначають в асоціації.

В Українській зерновій асоціації закликають уряд втрутитись в ситуацію, спричинену посадовцями на регіональному рівні, припинити свавільну затримку суден та якнайшвидше розблокувати зерновий експорт.

Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ Греції Георгіос Герапетрітіс заявив на неформальному засіданні Ради ЄС, що Греція готова надати альтернативний маршрут для української пшениці та інших зернових через свої північні порти Салоніки та Александруполіс.

Читайте також: