Війна, 205-й день: На південному фронті по всій лінії зіткнення тривають бої

Фото: Костянтин Ліберов

16 вересня триває 205-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», обстановка на південному фронті залишається складною, але контрольованою. По всій лінії зіткнення тривають бої. У пріоритеті перебувають тактика контрбатарейної боротьби, ракетно-артилерійські та авіаційні удари як по позиціях на лінії зіткнення, так і по тилових районах.

Російські війська ведуть повітряну розвідку позицій українських військ, обʼєктів критичної та стратегічної інфраструктури, логістичних і транспортних вузлів. Водночас вони використовують безпілотники не тільки для розвідки, а й для нанесення уражень.

Протягом бойового дня росіяни завдали 3 авіаудари по позиціях українських військ та обстріляли 4 ракетами мирні населені пункти.

У командуванні кажуть, що мешканцям тимчасово окупованих територій треба утриматись від відвідування громадських місць в період з 17 по 20 вересня задля недопущення здійснення воєнного злочину «під чужим прапором».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:30 Вечірнє звернення президента України Володимира Зеленського.

21:50 Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час свого виступу у Потсдамі пообіцяв збільшити постачання зброї Україні.

Він оголосив це публічно, передає Radio Essen.

— Ми надамо більше зброї. Ми будемо надавати цю підтримку надійно і так довго, як це необхідно,  сказав голова німецького уряду.

В той же день міністр оборони Крістін Ламбрехт заявила, що Німеччина поставить Україні ще дві системи залпового вогню Mars і 50 бронетранспортерів Dingo.

— Зараз, коли йдуть бойові дії на сході України, це дуже актуальна зброя. Це стосується і наших самохідних гаубиць, ППО і танка «Гепард», це стосується і ЗРК «Іріс-Т», який ми будемо поставляти з новітнього виробництва,  наголосив Олаф Шольц.

21:30 Побачивши російські військові злочини у Бучі, ветеран ірландської армії з 15-річним досвідом Брайан Мігер приїхав захищати Україну. Звільняючи одну з областей він був поранений уламками, після чого вибув на лікування на південь країни.

Про цього добровольця написали ірландські ЗМІ.

— Я провів 15 років в ірландській армії. Я приєднався, коли мені було 17, і покинув армію приблизно в 2018 році. Україні були потрібні солдати. Тож я просто вирішив піти. Я нікого тут не знав. Я просто купив усе обладнання і приїхав. Я дуже радий, що приїхав сюди. Я знаю, що якби Ірландія була захоплена, я б хотів, щоб європейці та іноземці прийшли і допомогли нам воювати, — розповів чоловік про свою мотивацію.

Його поранили у перші дні однієї з наступальних операцій. Уламки застрягли в його серці, хребті та ногах. Одну руку сильно пошкодило.

— Я хотів би повернутися на фронт. Бо я потрібен іншим бійцям. У моєму серці все ще є два осколки. Вони все ще там. У мене два осколки в моєму хребті, але вони ввійшли в мою кістку, тому мені пощастило. І по всій нозі є осколки, а потім постріл, який влучив у моє передпліччя. Я, ймовірно, втрачу два пальці, — заявив Брайан Мігер.

Доброволець бився у складі Іноземного легіону.

— Тож ми були розгорнуті за 10 днів до початку фактичного наступу. Ми не входили в першу хвилю. Це мала бути механізована піхота. Їх завдання полягало в тому, щоб пробити російські лінії і просто продовжувати рух. А наше завдання полягало в тому, щоб зачистити  територію і прикрити артилерію. Ми опинилися на території ворога в перший день – ми не повинні були там бути. Я стов у вантажівці з відкритим кузовом, і, далі були вибухи. Рідина наповнювала мої легені, тому що я намагався дихати. Це було так, ніби я повільно тонув. І я тоді зрозумів, що мене поранили, — описав він свій шлях.

 

21:10 Впродовж двох місяців дві сучасні системи ЗРК NASAMS надійдуть від США до України.

Строки постачання ППО окреслив прес-секретар Пентагону Пет Райдер на брифінгу.
 
Бригадний генерал нагадав, що ці зенітно-ракетні комплекси будуть захищати українців від російських ракет, БПЛА та авіації.
 

20:50 Протягом усього літа російська армія випалювала сотні полів навколо Миколаєва, ймовірно, навмистно знищуючи аграрний сектор України.

Про це пишуть журналісти The New York Times після розмови з рятівниками ДСНС Миколаївської області.

Заступник начальника пожежної частини на Миколаївщині підтвердив, що російська артилерія запалювала поля кожну добу.

— Поля горять щодня, — визнав Сергій Сердега.

Репортери NYT стали свідками подібної пожежі, виїхавши на виклик разом із рятівниками.

—  Червона пожежна машина проносилася крізь пшеничні поля на околиці Миколаєва до стовпа диму, такого густого й чорного, що іноді він закривав палюче літнє сонце. На місці події пожежники приборкали вогонь. Винуватця було виявлено: залишки російської ракети, включаючи носовий конус і двигун, лежали на чорній випаленій землі, а зграя лелек нишпорила землю в пошуках комах— переповіли у газеті.

20:30 Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг заявив, що контрнаступ України проти російських військ був дуже ефективним.

Про це він сказав радіо BBC.

Представник союзу наголосив, що успіхи України залишають у її партнерів лише позитивний відклик.

— Звичайно, надзвичайно приємно бачити, що українські збройні сили змогли повернути територію, а також атакувати в тилу Росії, — підкреслив Йенс Столтенберг.

Але він додав, що Україна досі потребує потужної підтримки від своїх союзників.

 Водночас ми маємо розуміти, що це не початок кінця війни, ми маємо бути готовими до довготривалої перспективи, — попередив генсек НАТО.

20:10 Представник РФ у Швеції Віктор Татаринцев відмовився коментувати втечу ЗС РФ з Харківщини.

З ним намагалися поспілкуватися журналісти видання Expressen.

Репортери упіймали дипломата, коли той виходив зі штаб-квартири МЗС Швеції, куди його викликали на розмову.

На слова журналістів, що РФ стала вигнанцем у світовій політиці після вторгнення в Україну, він відповів, що «Росія — це не країна, а континент», який неможливо «заморозити».

 Це військова спецоперація російської сторони. Це не війна. Якщо Росія почне справжню війну, то Україна буде завойована в дуже короткий термін, — заявив він.

Про поразки російської армії минулого тижня він говорити відмовився.

— Ми перемогли, — коротко сказав він і уник подальших питань від преси.

Портал Expressen зазначає, що мати Татаринцева була українкою, і обоє його батьків поховані на кладовищі в окупованому Херсоні.

19:50 Після рішучої перемоги ЗСУ на південному сході (Харківська область) і важливих досягнень на півдні (Херсонська область) мораль російських солдат впала до рекордно низького рівня.

Про це сказав голова Міноборони Норвегії Ейрік Крістофферсен.

Він підкреслив, що «блискавичний наступ України та успіхи на полі бою змушують задуматися, чи не розвалюється російська армія»

 Я в захваті від того, що це насправді означає для російських військ. Якщо їхній моральний стан падає, у них виникають серйозні проблеми. Ми вже бачили це в Афганістані, — заявив очільник оборонного відомства Норвегії.

Ейрік Крістофферсен повторно наголосив, що Україна не лише «досягла величезних успіхів у Харкові», аже й продовжує заплановані наступальні дії на Херсонщині, аби витиснути росіян зі своєї землі.

— Наступ, який почався на півдні і на Харківщині, він був дуже успішним з українського боку. Російські війська не відступили організованими, а були змушені тікати зі своїх позицій. Їм довелося залишити техніку позаду, і контрольованого відступу не було. Це стало зрозуміло, коли Україна сказала, що «саме Росія зараз дає нам найбільше зброї». І це правда. Росіяни втекли зі своїх позицій і залишили багато цінних речей, — пояснив він.

Міністр оборони Норвегії акцентував, що країнам Заходу потрібно посилити підтримку України саме зараз, аби перемогти РФ.

—  Витрата боєприпасів дуже велика. Україна втрачає матеріальні засоби та солдатів, тому потрібно продовжувати надавати підтримку військовими матеріалами, боєприпасами та навчати українських солдатів, — підсумував Ейрік Крістофферсен.

19:30 З продажів вхідних квитків по всьому світу через Інтернет Миколаївський зоопарк зібрав коштів у розмірі близько 3 мільйонів євро.

Про це фінській газеті Ilta-Sanomat розповів директор звіринцю Володимир Топчій.

За його словами, така сума частково компенсувала перші три з половиною місяці війни, коли зоопарк був повністю закритий і не працював навіть по вихідних.

Він також додав, що вже після вторгнення у зоопарку сталося справжнє диво — народився рідкісний амурський леопард, загалом у неволі утримується не більше 200 цих тварин, у природі залишилося коло 100. Згідно з міжнародною базою даних, Миколаївський зоопарк став одним з небагатьох місць, де народилися амурські леопарди цього року.

19:10 Миколаївська підприємниця Тетяна Яшкіна оголосила конкурс «Хочу наліпку». Усі отримані від учасників кошти будуть спрямовані на потреби українських військових. 

Для участі у конкурсі потрібно придбати фірмову наліпку вартістю 95 гривен. Після чого з переліку учасників оберуть переможця, який отримає снайперський комплекс Anderson AR-15, ринкова вартість якого 198 тисяч гривень.

 
 

Усі кошти, які вдасться зібрати під час проведення конкурсу будуть спрямовані на спеціальне та захисне спорядження, одяг та взуття для українських захисників.

— Твоя допомога потрібна саме зараз! Саме твоя наліпка наближає перемогу. Замовляй її всього за 95 гривень та стань на захисті України. Твоя допомога не буде забута і ми про це подбали! По-перше, наліпка вже є символом допомоги українській армії. По-друге, кожна наліпка дає можливість виграти снайперський комплекс Anderson AR-15, ринкова вартість якого 198 тисяч гривень! Ми проведемо прозорий конкурс в онлайн режимі серед власників усіх наліпок, і саме ти можеш стати власником найсучаснішого мисливського карабіну. Участь бере вся Україна, – йдеться у повідомленні конкурсу.

18:50 Російські загарбники зосередили біля кордонів з Україною майже 800 літаків та вертольотів, які розміщено на 40 військових аеродромах.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат, передає Цензор.НЕТ.

— Противник зосередив навколо України близько 800 літальних апаратів, які розміщено на 40 військових летовищах. Використовуються аеродроми Білорусі, Росії та тимчасово окупованого Криму, – сказав Юрій Ігнат.

За його словами, орієнтовно кількість літаків становить 430 одиниць, а також 340 гелікоптерів. Винищувачі постійно патрулюють повітряний простір Білорусі, Росії, тимчасово окуповані території, а також акваторію Чорного та Азовського морів. Противник використовує літаки дальньої та стратегічної авіації, з яких здійснюються удари крилатими ракетами різних типів. Постійно в небі перебувають літаки дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та літаки-ретранслятори Іл-22.

Загалом авіація РФ здійснює близько 200 вильотів за добу, було здійснено 38 тисяч літаковильотів з початку повномасштабного вторгнення в Україну, сказав він.

Ігнат також додав, що ракетний терор РФ продовжується ракетами різними типами. Зенітні ракетні війська України знищили вже більше 850 повітряних цілей. Система Протиповітряної оборони України ефективно працює і день і ніч, запевнив речник.

18:30 Сьогодні, 16 вересня, Кабінет міністрів на своєму засіданні підтримав внесення на розгляд Верховної Ради проекту закону, який передбачає введення кримінальної відповідальності за примусову паспортизацію.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

— З 2014 року Російська Федерація здійснює незаконну паспортизацію населення України. В умовах збройної агресії такі дії є порушенням Міжнародного гуманітарного права, — зазначили у відомстві.

Зокрема, стаття 45 Положення про закони та звичаї війни на суходолі, яке є додатком до ІV Гаазької конвенції від 18 жовтня 1907 року, забороняє примушувати жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику. 

Водночас Міжнародне гуманітарне право не містить ефективних інструментів покарання за його порушення, тому росіяни не обтяжують себе його дотриманням. Чинна стаття 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) також не є дієвим інструментом. 

— Росіяни та їхні посібники з 2014 року примусово роздали сотні тисяч паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, не кажучи про український Крим, — зазначили в Мінреінтеграції.

Жодного судового вироку за такі злочини росіяни не отримали. У відомстві наголошують, що саме відчуття безкарності дозволяє їм поводитися так зухвало. 

Проект закону про протидію російській паспортизації пропонує доповнити Кримінальний кодекс новими статтями: 111-3, 438-1. За ними передбачена кримінальна відповідальність за: 

  • набуття в умовах воєнного стану українським публічним службовцем громадянства держави-агресора за відсутності ознак державної зради;
  • пропаганду, публічні заклики, поширення матеріалів із закликами щодо необхідності набуття громадянами України громадянства держави-агресора; 
  • вчинення дій щодо примушування громадян України до набуття громадянства держави-агресора, а також створення умов, за яких обсяг прав громадян України буде меншим, якщо вони не мають паспортних документів держави-агресора. 

Також влада пропонує внести супутні зміни в Кримінальний процесуальний кодекс і закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». 

— Закон у разі його ухвалення не матиме зворотної сили. Тобто він не розповсюджуватиметься на факти отримання українцями паспортів Російської Федерації до набрання цим законом чинності, — додали у відомстві.

18:13 Окупанти на Херсонщині крадуть моторні човни, щоб втекти на них через Дніпро

Як повідомили в ГУР МО, ряду підрозділів окупантів наказали вивести особовий склад на лівий берег річки, вкравши маломірні плавзасоби.

Крім того, війська Росії на окупованих територіях відчувають нестачу боєприпасів і питної води, а населення відмовляється навіть примусово постачати їх провіантом.

Частина росіян змушена жебракувати в місцевих жителів і шукає можливості повернутися додому.

17:42 Президент Володимир Зеленський підтвердив, що в Ізюмі на місці масового поховання виявили понад 400 тіл — люди з ознаками тортур, загиблі від ракетних обстрілів, діти та військові ЗСУ.

17:20 У ЗСУ прокоментували вибухи в окупованому Херсоні

— Ми спостерігаємо підвищене нервування колабораційної влади й окупаційних військ. Вони дуже похапцем збирають речі. Цілком можливо, що серед цих речей є і вибухонебезпечні. Тому недотримання заходів безпеки — це їхня фішка. Цілком імовірно, просто нервове куріння, — зазначила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

14:53 Повітряні сили знищили три крилаті ракети «Іскандер-К». Про це повідомляють Повітряні Сили Збройних Сил України.

16 вересня, близько 14.00, на Дніпропетровщині, протиповітряною обороною Повітряного командування "Схід" Повітряних Сил знищено три крилаті ракети «Іскандер-К» та один БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10».

14:42 У п’ятницю, 16 вересня, у тимчасово підконтрольному РФ Бердянську Запорізької області було ліквідовано заступника голови окупаційної адміністрації Олега Бойка.

Про це повідомив у себе в Telegram-каналі речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

За його словами, крім Бойка, вбито і його дружину Людмилу, яка керувала підготовкою до псевдореферендуму щодо «приєднання» до РФ.

Як заявив представник окупаційної адміністрації Володимир Рогов у своєму Telegram-каналі, Олега та Людмилу Бойку було вбито біля свого гаража в мікрорайоні Колонія сьогодні, 16 вересня.

— Проводяться слідчі дії. Деталі події уточнюються, — повідомляє Рогов.

Звинувачує у скоєному колабораціоніст «київський режим».

Слід нагадати, що до війни Олег Бойко був діючим депутатом Бердянської міської ради, а після почав співпрацювати з російськими загарбниками.

14:30 Загибель "генпрокурора" так званої "ЛНР" Сергія Горенка та його заступниці Катерини Стегленко підтвердив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він наголосив, що вибух стався середині будівлі окупаційної Генеральної прокуратури.

13:56 На півдні України тривають важкі бої, ЗСУ вибивають окупантів з усіх рубежів, повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

За її словами, окупаційні війська РФ продовжують використовувати контрбатарейну боротьбу, оскільки немає сил та мотивації вирушати у відкрите протистояння.

— Вони тримаються на відстані та за ті залізобетонні конструкції, які облаштували на рубежах оборони. Вибиті з першого рубежу оборони, вони чіпляються за другий та третій, там, де більш міцно та трошки безпечніше. Але ми робимо усе, щоб вони й там не зачепилися, — зазначила Наталя Гуменюк.

13:31 Латвія з 19 вересня обмежить в'їзд для росіян із шенгенськими візами. Глава латвійського МЗС Едгарс Рінкевичс заявив, що росіян у країні не чекають і закликав їх забиратися геть з України.

13:14 На тимчасово окупованій території Херсонської області окупанти не можуть забезпечити себе питною водою та боєприпасами. Частина підрозділів переправляється через Дніпро на вкрадених моторках

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

— Підрозділи ЗС РФ, які досі знаходяться на тимчасово окупованих територіях Херсонської області, відрізані від налагодженого постачання їжі та питної води. Зокрема, командування десантно-штурмового підрозділу повітряно-десантних військ ЗС РФ, який розташований неподалік Каховки, не може  розв'язати проблему забезпечення особового складу на передових позиціях питною водою та боєприпасами, — пишуть в розвідці.

12:35 Також повідомляють про вибух у Луганську. Прилетіло у будівлю «генпрокуратури ЛНР». 

Є інформація, що він пролунав саме у кабінеті «генпрокурора», якого поранило.

12:31 Повідомляється, що по центру Херсона завдано удару. Поряд із будівлею адміністрації, в якій розташовувалися окупанти та колаборанти, впали не менше 5 ракет.

Російські ЗМІ повідомляють, що удар по будівлі адміністрації в Херсонській області було завдано ЗСУ з РСЗВ HIMARS.

Також йдеться  про поранення так званої «начальниці департаменту праці і соціальної політики» та гибель її водія.

Українські військові та керівництво країни поки що не коментують вибухи.

10:47Повітряні сили знищили російський штурмовик Су-25 у небі над Херсонщиною

Підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь» збили ворожий штурмовик сьогодні (https://t.me/kpszsu/1934), близько 08:30.

10:11 Президент Володимир Зеленський подякував Байдену за нову військову допомогу Україні на 600 мільйонів доларів.

 «Наша взаємодія довела свою ефективність на передовій», - зазначив він.

09:14 У Южноукраїнській громаді 16 вересня відбудуться контррозвідні, протидиверсійні та фільтраційні заходи.

У зв’язку цим можливе тимчасове обмеження руху транспорту та пішоходів, а також перевірки документів.

«Просимо жителів територіальної громади мати при собі документи, що засвідчують особу та не перешкоджати роботі правоохоронних органів», — повідомляє міська рада.

08:57 Окупанти знищили або захопили 15% українських зерносховищ, повідомляє Conflict Observatory, яку фінансує Держдеп США.

Там зазначили, що станом на липень 2022 року російські окупанти контролювали приблизно 6,24 мільйона тонн українських сховищ урожаю.

Також на території, яку контролює Україна, було пошкоджено сховища місткістю 2,25 мільйона тонн. Це дорівнює приблизно 5% довоєнного рівня врожаю.

08:13 Президент США Джо Байден затвердив новий пакет військової допомоги Україні на 600 мільйонів доларів

У пакет увійдуть боєприпаси до HIMARS, системи нічного бачення, обладнання для розмінування, 105 мм та 155 мм артилерійські снаряди та інше обладнання.

Також пакет включає підготовку українських військових.

07:00 Українські військові протягом 15 вересня на південному фронті знищили 71 російського окупанта, а також 27 одиниць озброєння та техніки росіян, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

Там підтвердили, що за день російсько-окупаційні війська на півдні втратили:

  • 5 танків;
  • 14 одиниць автобронетехніки;
  • реактивну систему залпового вогню «Град»;
  • самохідну артилерійсько-мінометну установку «Нона-С»;
  • самохідну артустановку «Гвоздика»;
  • зенітну самохідну установку «Шилка»;
  • дві гаубиці «Мста-Б»;
  • два міномети калібру 120 мм.

Крім того, авіація Збройних сил України завдала 9 ударів, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 330 вогневих завдань по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки.

Крім того, українські військові атакували склад боєприпасів в Бериславському районі, Каховський міст, п’ять понтонних переправ біля Дар’ївки, Садового, Нової Каховки.

У Чорному морі чатують 3 надводні ракетоносії та один підводний. Вони оснащені загалом 28 ракетами типу «Калібр.

Смотреть полную версию