220-й день війни: ЗСУ випалюють логістику ворога на Півдні, Росія вночі завдала чергових ударів по Миколаєву

Фото: AFP, захоплений російський танк

1 жовтня триває 220-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

В ніч на 1 жовтня Росія здійснила черговий військовий злочин, обстрілявши житловий будинок у Миколаєві, повідомив мер Олександр Сєнкевич. За день до цього формування окупантів відзначилися ідентичним терористичним актом, після його під завалами опинилися живі люди.

В ОК «Південь» розповіли, що ЗСУ продовжують знищувати ворожі центри логістики зі складами боєприпасів на Херсонському напрямку.

За минулу добу українські захисники продуктивно підпрацювали по повітряним цілям РФ: на південному фронті знищені два БПЛА типу «Орлан-10», а також ударний гвинтокрил Ка-52 в Бериславському районі.

Водночас загарбники розгортають в окупованих регіонах півдня України інфраструктуру для примусової мобілізації громадян України, які ще не виїхали з цих територій, повідомили на рівні оперативного командування.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:40 Страхова компанія «Гардіан» застрахувала від нещасних випадків співробітників трьох засобів масової інформації в Миколаєві: видання «НикВести», а також телеканалів «НІС-ТВ» та «МАРТ».

Про це повідомив генеральний директор СК «Гардіан» Віктор Берлін.

«Коли ви скролите новинні стрічки, пам’ятайте, для вас їх готують сміливі і дуже віддані своїй справі команди журналістів. Вневнено і професійно, без вихідних і майже цілодобово вони добувають інформацію, часто ризикуючи своїм життям. В силу своєї професійної діяльності вирішили підтримати миколаївські ЗМІ і застрахували їх співробітників на умовах добровільного страхування від нещасних випадків, зокрема, – це команди телерадіокомпаній комунального підприємства «МАРТ», ТОВ «НІС-ТВ», а також ПП «НикВести Продакшн», - написав Віктор Берлін.

23:10 Голова Міністерства оборони ФРН Кристіне Ламбрехт здійснила робочу поїздку на південь України, до Одеси.

Першим про це написало видання  Welt.

Це перший візит німецької міністерки до України від початку повномасштабного вторгнення.

Сьогодні вона анонсувала поставки систем ППО  IRIS-T, які ЗСУ мають отримати вже у цьому місяці.

В Одесі вона також оглянула німецький зенітний танк Gepard, отриманий Україною від Бундесверу.

 — Ключовий момент зараз полягає в тому, щоб ці атаки, які націлені проти цивільного населення і використовуються для залякування та вбивств, щоб з цими повітряними атаками можна було боротися, — наголосила Крістіне Ламбрехт.

У свою чергу, міністр оборони України Олексій Рєзніков обговорив з німецькою колегою інструменти посилення ЗСУ.

22:38 Конгресвумен Вікторія Спартц, яка позиціонувала себе як союзниця України, голосувала проти законопроекту, у якому було закладене фінансування для України на понад $12 мільярдів.

На це звернув увагу журналіст «Голосу Америки» Остап Яриш.

За результатами голосування значиться, що голос республіканки Спартц був проти. Саме ця конгресвумен вже звинувачувала українську владу у неналежній підготовці до війни і закликала Байдена сформувати чітку стратегію по підтримці України.

22:05 З суботи, 1 жовтня, у Миколаєві знову працюватиме вуличне освітлення до наступу комендантського часу.

Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

 Друзі, як і планували, сьогодні у Миколаєві відновили вуличне освітлення. ‼️Це питання ми погодили з військовими. Освітлення увімкнули лише на тих вулицях, на яких нам дозволили військові. Адреси не пишу - ви самі бачите, де горить світло, а де ні. Перед цим наші фахівці перевірили і підготували всі мережі,  пояснив міський голова.

Світлофори і вуличне освітлення функціонуватимуть до 22:00, після чого працюють правила світломаскування під час комендантської години до 6:00.

— Сьогодні на вулиці темніє рано. Тим, хто працює допізна, якось треба повертатись додому. Я розумію, що хтось із вас переживатиме через це, але ще раз повторюю: питання пропрацьоване і погоджене з військовими! Далі будемо коригувати роботу вуличного освітлення та світлофорів відповідно до комендантської години,  підсумував Олександр Сєнкевич.

21:40 Росіяни зробили заяву про викрадення гендиректора Запорізької атомної електростанції. За їх формулюваннями — це тимчасове  «затримання».

Коментар РФ привели у Міжнародному агентстві з атомної енергії.

— Після отримання інформації про затримання Ігоря Мурашова, генерального директора Запорізької АЕС, МАГАТЕ зв'язалося з відповідними органами та було повідомлено, що пан Мурашов тимчасово затриманий,  йдеться у повідомленні.

20:39  Згідно з повідомленням прикордонної служби, кількість російських громадян, які в'їжджають до Фінляндії, різко скоротилася після вступу в силу нових прикордонних обмежень.

Про це написав канал TF1.

Загалом у п’ятницю було зафіксовано лише 1688 входів, що, згідно з офіційною статистикою, приблизно втричі менше, ніж напередодні.

У четвер це число все ще перевищувало 5200. Це було приблизно від 7000 до 8000 на день у дні після наказу про «часткову» мобілізацію, виданого Кремлем.

20:10 Згідно з повідомленням прикордонної служби, кількість російських громадян, які в'їжджають до Фінляндії, різко скоротилася після вступу в силу нових прикордонних обмежень.

Про це написав канал TF1.

Загалом у п’ятницю було зафіксовано лише 1688 входів, що, згідно з офіційною статистикою, приблизно втричі менше, ніж напередодні.

У четвер це число все ще перевищувало 5200. Це було приблизно від 7000 до 8000 на день у дні після наказу про «часткову» мобілізацію, виданого Кремлем.

19:45 США не бачать вказівок на те, що російське керівництво ухвалило рішення щодо застосування ядерної зброї в Україні.

Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін в інтерв'ю телекомпанії CNN, яке було показано у суботу.

Остін сказав, що рішення щодо застосування ядерної зброї ухвалює особисто президент РФ Володимир Путін.

— На даний момент я не бачу чогось такого, що змусило б мене повірити, що він прийняв таке рішення,  зауважив голова Пентагону.

19:25 Набравши поповнення живої сили за рахунок мобілізації, російський генералітет знову намагатиметься просуватися у бік Миколаївщини.

Про це розповів НВ учасник оборони Миколаївської області, полковник СБУ, народний депутат України Роман Костенко.

Офіцер пояснив, що протягом останніх місяців ЗС РФ втратили велику кількість особового складу, що позначилося на їх здатності наступати.

— У них зараз з людьми велика проблема. Україна знищила велику кількість живої сили противника і пораненими теж відправила на територію РФ. Тому у них зараз з цим великі проблеми і вони не те, що атакувати нормально не можуть, а навіть втримувати ті території, на які зайшли до кінця весни. Тому вони зараз роблять мобілізацію, щоб поповнити свої бойові частини. Для нас це проблема виключно з військового погляду: те, що противник укомплектує свої бойові частини і буде намагатися на якихось напрямках закріплятися, а на якихось, впевнений, що намагатимуться просуватися далі. У Донецькій області будуть намагатися вийти за допомогою цих мобресурсів на адмінкордони. І на півдні будуть намагатися просуватися далі — на Миколаїв, Одесу, — сказав військовий.

За його словами, наразі головна задача — це знищення російських резервів на відстані, поки вони не доберуться до фронту.

— Щодо їх якості. Багато хто вже дивився відео, якої якості йдуть мобілізовані. Ми розуміємо, що беруть всіх підряд і, звичайно, це буде відрізнятися від кадрової російської армії. Ми зіштовхувалися у бою з російськими солдатами, там є достойний противник, особливо, коли це навчені контрактники. І там є з ким воювати, є хороші солдати. Коли приходять мобілізовані — це інша справа, інша мотивація. Це інший підхід до війни. Тому, думаю, що ці 300 тисяч, якщо вони їх і назбирають, будуть«гарматним м’ясом». Так, вони через деякий час (дехто з них — хто виживе) перетворяться на солдатів. Але ми зробимо все, щоб вони не встигли цього зробити, — підсумував Роман Костенко

19:00 Україна вернеться до переговорів з Москвою лише коли окупанти приберуться з усіх українських земель, включаючи Кримський півострів.


Про це в інтерв’ю італійському виданню La Repubblica заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Наразі дипломатичний варіант закінчення цієї війни виглядає неможливим, говорить він, оскільки Кремль тільки висуває ультиматуми. Не дивлячись на спробу анексувати свою рідну землю, військовослужбовці ЗСУ продовжать вибивати росіян із зайнятих міст і сел.

Радник глави ОП зауважив, що вважає шанси ядерного конфлікту невисокими, але визнає, що вони є. Якщо світ допустить руйнування системи ядерної безпеки у випадку з Україною, то глобальну відповідь на можливий ядерний напад змушені будуть давати члени ЄС і НАТО.

18:40 Не дивлячись на всі спроби Росії привласнити собі Бердянськ, місто буде українським.

Таку заяву зробив член Бердянської міської ради Віктор Цуканов у розмові з El Pais.

Політик підкреслив, що уся пафосна риторика Москви про приєднання українських регіонів до Росії має значення лише для внутрішнього глядача. Весь світ ігнорує це.

— Бердянськ залишиться українським. Будемо боротися до перемоги,  гарантував чоловік.

18:08 У тимчасово окупованій Каховці війська РФ 25 вересня викрали чоловіка та дружину за відмову голосувати на псевдореферендумі.

Про черговий акт залякування проукраїнських громадян повідомляє Каховська міська територіальна громада у Facebook.

— 25 вересня, за відмову проголосувати, зі свого будинку озброєними військовими РФ у присутності жінок, які носили урни для голосування та списки, викрадено подружжя каховчан Сибірського Владислава Олександровича, 1992 року народження та Сибірську Ганну Геннадіївну, 1990 року народження. На данний час місцезнаходження Владислава Сибірського та Ганни Сибірської невідоме, — йдеться в повідомленні.

17:51 На місці російського обстрілу житлового будинку у Миколаєві рятівники розібрали завали і побачили загиблу жінку.

Про це написала голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва в Telegram.

 Під завалами після нічного прильоту, знайшли одного загиблого. Це молода жінка. Співчуття родині загиблої. На місті працюють рятувальники,  повідомила вона.

17:23 Міністерство оборони офіційно написало про відхід російських формувань з міста Лиман Донецької області на більш «вигідні рубежі». Одразу після цього голова Чечні, генерал-лейтентант Рамзан Кадиров агресивно висловився про російський генералітет.

Повідомлення Міноборони РФ цитує ресурс «РІА Новості»

— У зв'язку зі створенням загрози оточення союзні війська були відведені з населеного пункту Красний Лиман на більш вигідні рубежі, — такою була заява Росії.

Відразу після виходу повідомлення від Міноборони РФ Кадиров написав пост, у якому звинуватив у поразці під Лиманом російського генерал-полковника Лапіна. За його словами, саме цей командир відповідав за оборону Лиману і начебто він «виставив на всіх рубежах Лиманського напряму мобілізованих бійців з «ЛНР» та інші підрозділи, але не забезпечив їх необхідним зв'язком, взаємодією та підвезенням боєприпасів».

— Ще два тижні тому, що наші бійці можуть стати легкою мішенню, мені особисто доповідав генерал-майор командир спецназу «Ахмат», мій дорогий брат Апти Алаудінов. У свою чергу я повідомив про небезпеку начальника ГШ ЗС РФ Валерія Герасимова. Але генерал запевнив мене, що не сумнівається в полководницькому таланті Лапіна і не вважає, що у Лимані та його околицях можливий відступ,— написав Рамзан Кадиров, після чого додав, що російський командир Лапін втік за 150 кілометрів від фронту до окупованого міста Старобельськ в Луганській області.

16:46 Після нічного обстрілу житлового будинку у Миколаєві прокуратура розпочала розслідування факту порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Про це розповіли в Офісі генпрокурора.

 
 

— За даними слідства, 1 жовтня 2022 року близько 04.30 год збройні сили РФ, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили ракетний обстріл двох районів Миколаєва.ьОдна з ракет влучила у п’ятиповерховий житловий будинок. Повністю зруйновані квартири на 4 та 5 поверхах, інші – суттєво пошкоджені. Також пошкоджено приватні житлові будинки, автомобілі містян, будівлі та приміщення автотранспортного підприємства. Будь-які військові об’єкти на вказаних територіях відсутні, — сказано у висновку правоохоронців.

Прокуратура також звітує про постраждалу матір з тримісячною дитиною.

На місці працюють працюють прокурори Окружної прокуратури міста Миколаєва, поліція і слідчі СБУ. Експерти виявили уламки від російських боєприпасів.

16:10 Підтверджується інформація про присутність українських військослужбовців у місті Лиман на Донетчині. Наразі бої за населений пункт досі не стихли, подробиці оприлюднять пізніше.

Про це сказав речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в ефірі національного марафону, який йшов сьогодні.

Спікер від ЗСУ підтвердив, що відео з підняттям прапора на стелой у Лимані, яке виклав голова ОП Андрій Єрмак, відображає реальний стан речей.

— Інформація і те відео, яке ви бачили зі стелою – це правда. Ми уже в Лимані. Але точаться бої. Деталі будуть згодом, — заявив він.

15:50 На тлі російських заяв про анексію українських територій Франція готує поставку для ЗСУ нових самохідних гармат Caesar

Про це пише видання Le Monde з посиланням на свої джерела.

Україна, ймовірно, отримає від 6 до 12 гаубиць, які замовляла Данія.

Цей пакет військової допомоги став результатом трьохсторонніх перемовин між Францією, Данією та Україною.

— Операція є безпрецедентною та складною для французької влади. Обладнання, яке Париж зобов’язується доставити до Києва, спочатку призначалося для Данії в рамках замовлення на 15 одиниць, розміщеного в 2017 році, — пишуть французькі журналісти.

Данія погодилася почекати заради України.

— Датські Caesars є важчою моделлю, ніж моделі французької армії (32 тонни проти 18 тонн), вони потужніші: встановлені на 16 колесах замість 12, вони можуть нести до 36 снарядів замість 18, а їх кабіна має більше захисної броні. «Цезар» — ідеальний інструмент для контрбатарейної боротьби, для виявлення та знищення ворожої артилерії до того, як вона вас виявить, — додали у Le Monde.

15:15 Другого жовтня о 13:00 за адресою місто Київ, вулиця Байкова 16 має відбутися прощання з тренером Сергієм Корчинським.

Про це повідомила Федерація боксу в Миколаївській області.

Після кремації прах тренера доставлять у Миколаїв, де містяни зможуть попрощатися з видатним громадянином України.

Конкретні строки вкажуть у Федерації боксу в Миколаївській області.

14:48 Шість БПЛА-камікадзе, які в останній час Росія активно використовує на південному фронті, сьогодні вночі двічі атакували Миколаїв.

Про це розповів спікер оперативного командування «Південь».

— Дронами-камікадзе ворог атакував нічний Миколаїв двічі за ніч. Шість дронів влучили в адміністративні та складські будівлі. Пожежа оперативно ліквідовано. Люди не постраждали, — озвучили деталі у командуванні.

Речник Владислав Назаров додав, що наразі на херсонському напрямку бійці ЗСУ утримують «вогневий контроль» над транспортно-логістичними об'єктами противника

 Втрати ворога дорозвідуються, — промовив спікер ОК «Південь».

14:24 У непідконтрольній Україні зоні між вільним Куп'янськом і окупованим Сватовим Луганської області російська армія вчинила черговий військовий злочин, вбивши десять українських дітей.

Розслідуванням обстрілу колони біженців займається Служба безпеки України.

 
 

— Наприкінці вересня рашисти повністю знищили колону з семи автомобілів. Щонайменше 20 людей загинуло, і серед них – 10 дітей. Звірячий напад на цивільних осіб вчинила диверсійно-розвідувальна група окупантів – вони зі стрілецької зброї майже впритул розстріляли шість стареньких легковиків та одну вантажівку «ГАЗель». Ворог вкотре довів, що його мета – знищення всіх українців, незалежно від віку і статі. Окупанти зазнають поразок на полі бою і від безвиході відповідають на них убивством мирних громадян. Та рашисти не уникнуть покарання – ми знайдемо кожного і змуcимо відповідати за вчинені звірства,  наголосив в.о голови СБУ Василь Малюк.

Остаточна кількість загиблих зараз встановлюється, залишки тіл ідентифікуються. Є свідки, які вийшли живими з-під цього обстрілу — наразі вони свідчать правоохоронцям.

— Наразі встановлюються особи убитих росіянами громадян, триває всебічне документування та збір доказів цього злочину для Міжнародного кримінального суду. Строків давності такі злочини не мають, винні обов’язково відповідатимуть за скоєне, — гарантували у Службі безпеки України.

13:59 В окупованому Херсоні російські військові викрали трьох українців, які займалися волонтерською допомогою для місцевих.

Про це повідомили у Нацполіції.

На тимчасово захоплених територіях Півдня України окупанти чинять злочини і мародерство.

— У Херсоні військові РФ забрали до полону місцевих волонтерів, які протягом усього часу окупації допомагали городянам, — розповіли правоохоронці.

Місцезнаходження жертв зараз шукають. Окрім цих заручників, росіяни продовжують обкрадати квартири в окупованих Херсоні, Олешках і Бериславі.

13:12 Станом на 13 годину 1 жовтня на в'їзді до Лимана Донецької області розвивався український прапор.

Відеодоказ опублікував глава Офісу президента Андрій Єрмак.

— 1 жовтня. Розгортаємо наш державний прапор, встановлюємо на нашу землю. Лиман, все буде Україна, — сказав один з бійців.

12:41 Японія прискорить переговори про запровадження додаткових санкцій проти Росії після односторонньої заяви про анексію чотирьох східних і південних областей України.

Про це пише Japan Times.

Японія планує співпрацювати зі своїми партнерами з Великої сімки — Великобританією, Канадою, Францією, Німеччиною, Італією та Сполученими Штатами, а також Європейським Союзом — над посиленням тиску на Росію.

Міністр закордонних справ Йосімаса Хаясі заявив, що спроби Росії заволодіти територією силою «недійсні та діаметрально суперечать принципу верховенства права в міжнародному співтоваристві».

— Японія... ще раз рішуче закликає Росію припинити агресію та негайно вивести свої сили назад на територію Росії, — наголосив він.

Очікується, що Токіо докладатиме зусиль, щоб підготувати деталі передбачених ним додаткових санкцій відповідно до позиції G7.

12:06 Збройні Сили України відбили у росіян 5 населених пунктів на лиманському напрямку, оточивши російське угрупування.

Про це повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий, пише «Суспільне».

На звільнених територіях проводять «стабілізаційні заходи».

— Російське угруповування в районі Лиману оточене. Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки — звільнені, там тривають стабілізаційні заходи, — розповів спікер від ЗСУ.

11:46 Росія влаштувала спектакль з анексією українських областей лише для внутрішнього споживача пропаганди.

Таким чином про це висказався голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

За його словами, російська влада пішла на цю ескалацію також задля того, щоб отримати можливість забирати в свою армію українців з окупованих територій.

— Там видають російські паспорти. А без російського паспорта там навряд чи проживеш. Ви не можете платити нічого, вам не можуть заплатити. Це означає: ні електрики, ні газу. І якщо наші на окупованих територіях приймуть російський паспорт, то їх теж можна буде мобілізувати проти нас воювати, — визнав він.

Керівник регіону додав, що кожен внутрішній протест корінних народів у Росії наближує день, коли армія загарбників програє і прибереться з української території.

— Перемога - це питання багатьох маленьких успіхів. Всі, весь світ, допомагає нам боротися зі злом. Немає іншого способу висловити це. Тому: кожен протест в Дагестані, кожен протест в Росії, вся допомога наших іноземних партнерів допоможе нам перемогти, — підкреслив Віталій Кім.

11:20 На ранок 1 жовтня в оточення у місті Лиман Донецької області потрапили близько 5 тисяч російських військових.

Таку інформацію озвучив голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.

За словами керівника регіону, цей випадок — один з перших, коли така кількість окупантів опинилися в оточенні. Росіянам перерізали шляхи постачання боєкомплекту і усі дороги для втечі.

— По Лиману. Окупанти попросили в свого керівництва можливості вийти, на що отримали відмову. Тепер вони мають три варіанти дій: або спробувати прорватися, або здатися, або всім разом загинути. Там їх близько 5 тисяч, точної цифри наразі немає, — пояснив він.

10:51 В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, які введені через повномасштабне вторгнення РФ.

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» прокоментував можливість оголошення додаткової мобілізації в Україні.

За словами голови Міноборони, в подальшому все буде залежати від Генштабу, оскільки «є певні кроки, зокрема, пов’язані з формуванням резервів, їхньою підготовкою».

Він додав, що у Великій Британії вже закінчує навчання перша група українських бійців.

— Це десять тисяч, які приїдуть повністю готовими та знаючими, що таке тактична медицина, володіння зброєю. Вони ще будуть усі одягнені та із засобами захисту. Цю ідею підхопили партнери і ми починаємо розгортати місця не лише у Великій Британії, де готуватимуться наші військовослужбовці, і не лише вузькі фахівці, а й піхота,  підсумував міністр.

10:30 За попередніми даними, внаслідок ранкових обстрілів Миколаєва 1 жовтня поранення отримали п'ятеро людей, серед них тримісячна дитина.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації. 

Дитині разом з мамою надається медична допомога. Наразі стан всіх поранених стабільний.

Відзначається, що близько 04:03 місто знову було масовано обстріляно ракетами типу С-300. Є числені руйнування житлових будинків.

Як повідомлялося, одна з ракет влучила у житловий п’ятиповерховий будинок в центрі міста. Повністю зруйновані квартири на 5 та 4 поверхах, інші – суттєво пошкоджені. Постраждали автівки, які були припарковані у дворі. У навколишніх будинках повилітали вікна.

 

В іншому районі міста численних пошкоджень зазнали приватні та двоповерховий житловий будинок. Також внаслідок обстрілу пошкоджено складське приміщення та будівлі на території автотранспортного підприємства.

 

09:57 Ракетна батарея під керівництвом офіцера з позивним «Демон» допомогає звільняти Миколаївську область метр за метром, випалюючи росіян з укріплених позицій.

З артилеристами-ракетниками спілкувалися журналісти норвезького порталу VG

 

Бійці кажуть: планують звільнити якомога більше української території до настання холодної пори.

 Ми готові до зими, тому що це наша місцевість і ми її добре знаємо. Ми сподіваємося досягти значного прогресу до зими і відкинути росіян ще далі,  каже командир батареї «Градів».

Він додав, що спроба Росія анексувати українські області ніяк не вплине на контрнаступ ЗСУ.

— Як на мене, це нічого не змінює. Території були наші, є і нашими залишаться. І ми будемо всіляко боротися за площі. Незалежно від того, що планує Путін, — заявив «Демон».

За його словами, кожного разу його підрозділ уникає контрбатарейного вогню ворога, вчасно змінюючи позицію.

— Найголовніше наше завдання — знищити ворога. Визначаємо території, де вони живуть, шукаємо активність і тоді атакуємо, — пояснив офіцер.

Він також зізнався у розмові з норвезькою пресою, що завдяки роботі його батареї були звільнені певні населені пункти, назви яких він відмовився розголошувати.

09:16 Як відомо, під час нічного обстрілу Миколаєва ЗС РФ влучили у житловий будинок. Станом на 9 годину ранку з'ясувалося, що в цей раз жертв немає. Ракета від С-300 зруйнувала частину четвертого і п'ятого поверхів багатоквартирного будинку.

Нові деталі оприлюднив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

 

У мешканців будинку зафіксовані лише легкі травми. У навколишніх будівлях повибивало скло, також побило автівки, які стояли у дворі.

— Наразі на місці працюють комунальники. Вони прибирають територію від уламків і сміття та розчищають дорогу. Проїзд вулицею поки що перекритий— додав міський голова.

 
 

08:48 Важкі втрати в офіцерському складі все більше позначаються на російській армії, окупанти вимушені кидати на фронт вчорашніх курсантів з Рязані та Тюмені.

Про проблеми ЗС РФ доповіли у Генштабі.

Наразі в російській армії склалася ситуація, коли загарбникам ніким замінювати офіцерів з багаторічним досвідом, які були знищені ЗСУ при вторгненні в Україну.

— У Тюменському військовому училищі буде проведено достроковий випуск курсантів. Випускників планується направити на первинні офіцерські посади у військові частини, що комплектуються мобілізаційним резервом. Курсантів випускних курсів Рязанського десантного училища направляють для проведення підготовки полків мобілізаційного резерву, що здійснюється на базі полігонів неподалік Рязані, Омська, Пскова, Тули та інших міст, — сказано у зведенні.

Після короткого періоду підготовки курсанти будуть кинуті на фронт в Україну.

08:20 Генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурташов 30 вересня опинився в руках у росіян, які відкрито викрали чоловіка, зупинивши його машину по дорозі від роботи.

Про це повідомили в «Енергоатомі».

Енергетик направлявся до Енергодару від станції, коли близько 16 години російський патруль витягнув його з автівки.

Наразі на держпідриємстві не володіють інформацію про місцезнаходження Мурташова

— Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку, — заявили в «Енергоатомі».

Голова держпідприємства Петро Котін підкреслив, що зниклий чоловік несе відповідальність за ядерну і радіаційну безпеку АЕС, а його викрадення «створює небезпеку експлуатації найбільшої в Європі атомної електростанції».

— Вимагаю від російських військових, які контролюють Запорізьку АЕС, співробітників Росатому, які також незаконно перебувають на нашому ядерному об'єкті, припинити акти ядерного тероризму по відношенню до керівництва та персоналу ЗАЕС, негайно звільнити керівника станції та повернути його до виконання службових обов’язків, — наголосив він.

07:40 З травня по вересень 2022 року Україна повернула з окупованих територій тіла 564 військовослужбовців, також вдалося забрати останки 2026 мирних українців.

Такі цифри озвучив уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

Наразі ще 4390 людей вважаються зниклими безвісти.

— Розшукано та повернуто загиблих військових з непідконтрольних територій – 564. Розшукано та повернуто для поховання тіла загиблих у зоні бойових зіткнень – 2 026,  сказав він.

Олег Котенко зазначив, що частина тих, кого родичі вважали зниклими безвісти, вийшли на зв'язок. Це – 1 308 цивільних та 965 військових. Ще 163 людей було звільнено з полону. Зараз відомо про місцезнаходження ще 492 вбитих військовослужбовців. Їхні тіла поки що знаходяться на окупованій території. 

При цьому, за словами уповноваженого, на деокупованих територіях є поховання ворога, які Україна буде змушена ексгумувати, щоб обміняти залишки росіян на тіла захисників ЗСУ.

Смотреть полную версию