Война, 209-й день: ВСУ потопили еще одну баржу с техникой россиян в Херсонской области

Фото: Оперативне командування «Південь»

20 вересня триває 209-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Протягом минулої доби на Південнобузькому напрямку противник обстріляв понад 28 населених пунктів, повідомляє Генштаб.

Серед них Олександрівка, Новогригорівка, Зоря, Шевченкове, Мирне, Широке, Білогірка, Безіменне, Миролюбівка, Високопілля та Ольгине.

Також в ОК «Південь» повідомили, що по Баштанському району Миколаївщини ввечері бив реактивними снарядами з системи залпового вогню «Смерч» та згодом ще й з зенітно-ракетних систем С-300. Уражено відкриті ділянки місцевості, сільськогосподарські угіддя. Без людських втрат.

ЗСУ знищили ще одну переправу та баржу з технікою росіян на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

«Спроби налаштування альтернативної переправи через Дніпро, в районі Нової Каховки та Козацького, успіху не мали. Наведення переправи не витримало вогневого контролю й зупинилося. Баржа, завантажена озброєнням, технікою та особовим складом, потрапивши під вогневе ураження, поповнила підводний флот окупантів», — йдеться у повідомленні.

Разом з тим, в Херсонській області окупанти намагалися провести штурм в напрямку Давидів Брід — Білогірка. Однак спроба виявилася невдалою.

«З метою покращення тактичного положення, ворог намагався провести штурмові дії силами до мотострілецького взводу в напрямку Давидів Брід — Білогірка. Вчасно виявлений та зупинений артилерійським вогнем. Із втратами ретирувався», — відзначили в ОК «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:47 Інформація про постачання Україні далекобійних ракет ATACMS буде оприлюднена тільки після того, як вони надійдуть до країни і вразять декілька ворожих цілей, розповідає полковник Роман Костенко.

Таке рішення пов'язано з тим, що російська розвідка намагається знайти шляхи логістики по Європі і США: куди заходить озброєння, якими коридорами і портами переправляється.

«Ніхто ніколи не дасть прямої відповіді про ATACMS. Я думаю, коли буде ухвалене остаточне рішення, то спочатку ці ракети надійдуть в Україну, можливо, вразять декілька цілей – і тільки тоді президент Байден вийде із заявою. Але поки вони не приїдуть в Україну – ніхто про це не скаже», – каже Роман Костенко.

21:26 Росія незаконно вивезла з України понад дві тисячі дітей, позбавлених батьківського піклування, розповіла віцепрем'єрка Ірина Верещук.

За даними розвідки, якими володіє Ірина Верещук, станом на 1 вересня окупанти незаконно вивезли до РФ понад 2 тисячі таких дітей.

Вона також зазначила, що достеменної цифри нараці немає – це лише приблизна інформація і факти:

«Ми їх перевіряємо, групуємо і невідкладно звертаємося до Російської Федерації. Зараз наше завдання – знайти тих дітей, їхнє місце розташування і вимагати повернення».

20:48 На Миколаївщині ЗСУ збили російський дрон-камікадзе, а на Херсонщині — штурмовик, повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

20 вересня, близько 17:00, на Херсонщині, військовослужбовцями зенітної ракетної Одеської бригади Повітряне командування «Південь» було збито черговий російський штурмовик Су-25.

А близько 16:00 на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» збито ворожий дрон-камікадзе «Shahed-136» іранського виробництва, який російські окупанти маркують як «Герань-2».

Це баражуючий боєприпас, вагою 200 кг та розмахом крил у 2,5 метри.

20:10 У селищі Козача Лопань на Харківщині знайшли ще дві катівні, облаштовані російськими окупантами, повідомляє Офіс генпрокурора.

Катівні розташовані у підвалах підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину. Тут росіяни катували місцевих мешканців і насильно їх утримували. Наразі правоохоронці шукають свідків, постраждалих і доказову базу для встановлення причетних до злочинів окупантів.

19:30 Кількість гумдопомоги Миколаєву зменшилася в 10 разів, але «голод містянам точно не загрожує», каже мер Олександр Сєнкевич.

Йдеться про кількість гуманітарних вантажів, які надходили на адресу Миколаївської міської ради — за останні три місяці вона знизилася приблизно у десять разів.

«Проте у нас працюють кілька гуманітарних програм, є можливість придбати продукти через торгівельні мережі, тому голод місцевим мешканцям точно не загрожує», – каже Олександр Сєнкевич.

18:33 Персонал Південноукраїнської АЕС готовий до надзвичайних ситуацій, каже гендиректор атомної електростанції Ігор Полович.

За його словами, працівники пройшли відповідне навчання та отримали додаткові інструкції. Тепер персонал готовий, зокрема, до збоїв в енергосистемі та можливого відключення від зовнішнього електроспоживання.

17:51 Лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко розпорядився розпочати підготовку до оборони за нормами воєнного часу. Йому знов привиділася «загроза» з боку України.

— Ситуація дуже серйозна. Я б навіть сказав небезпечна. І нам ні в якому разі не можна спрощуватися. Не треба нічого боятися. Треба нам підняти по тривозі якусь військову частину за нормами воєнного часу, отже, треба. Треба відмобілізувати її, щоб ми бачили, чи живі люди, які приписані до цієї частини, значить, треба її відмобілізувати.Треба територіальну оборону підняти, значить, треба.Треба народне ополчення - перевірити там на місці, що це за бійці у нас будуть, і яка у них зброя, значить, треба. Особливо останнє. Тому що народне ополчення у нас у стадії формування. Тому ці речі ми не повинні забувати і це у вас все має бути під контролем, — сказав держсекретарю Ради безпеки Білорусі Олександру Вольфовичу Олександр Лукашенко.

17:00 У Бучанському районі Київської області знайшли ще двох убитих окупантами чоловіків 

Трупи знайшли на позиціях, які займали військові РФ, повідомив начальник поліції Київщини Андрій Небутов.

В одній з ям поруч із бліндажами окупантів знайшли тіло чоловіка зі зв'язаними руками, натягнутою на обличчя шапкою і оберненим навколо шиї скотчем. У кишені загиблого знайшли очки.

Інший убитий був одягнений у флісову кофту кольору хакі із шевронами Національної академії СБУ. На безіменному пальці чоловіка була золота каблучка.

16:50 У рамках «зернової ініціативи» у вівторок, 20 вересня, з українських портів вийшли ще 8 суден з агропродукцією, експорт продовольства перевищив понад 4 мільйон тонн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

Зазначається, що 8 суден портів з 195,7 тис. тонн  агропродукції на борту вийшли з портів «Одеса» та «Чорноморськ».

16:41 Рада ЄС 20 вересня остаточно схвалила 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги для України. Кошти перераховуватимуть як пільгові позики.

Про це йдеться в заяві органу.

Міністри фінансів країн ЄС схвалили виділення цих коштів 9 вересня, потім цю фінансову допомогу підтримав Європарламент. Рішення ще мають опублікувати в Офіційному віснику Євросоюзу.

5-мільярдна допомога є частиною пакета в 9 мільярдів євро, який у ЄС захотіли надати Україні ще в травні. Києву планують дати гроші в кредит зі строком погашення через 25 років і фактично без відсотків.

16:26 Російська пропагандистка Маргарита Симоньян побачила загрозу ядерної війни на тлі гучних заяв окупантів про необхідність проведення псевдореферендумів на тимчасово захоплених територіях України.

Про це вона написала у своєму Телеграм-каналі.

— Судячи з того, що відбувається і ще збирається статися, цей тиждень знаменує або переддень нашої швидкої перемоги, або переддень ядерної війни. Не можу розгледіти нічого третього, — написала Марграрита Симоньян.

16:05 РФ намагається вигадати «заспокійливе» для прихильників курсу на окупацію України, складає пропагандистські гасла і просуває ідеї про «референдуми». Однак Збройні сили України продовжують виконувати свою роботу зі звільнення територій та знищення ворогів.

Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Таким чином від відреагував на заяву гауляйтера Херсонської області Кирила Стремоусова, який сказав, що 20 вересня окупанти з колаборантами, мовляв, зроблять заяву щодо псевдореферендуму.

— Кремль продовжує вигадувати заспокійливе для Z-аудиторії. «Ми ще нічого не починали», «ми по-справжньому не воювали», «референдуми змінять усе». Збройні Сили України тихо, спокійно та методично роблять свою роботу з деокупації територій та ліквідації ворогів. Різниця очевидна, — підкреслив Михайло Подоляк.

15:50 На тлі заяв про псевдореферендуми, приєднання окупованих територій України до РФ, а також про прийняття Госдумою поправок до Кримінального кодексу, на російських біржах спостерігається неабиякий обвал акцій.

Зокрема, впали акції «Газпрому», «Лукойлу», «Сбербанку», «Яндексу» та інших.

15:39 Голова окупаційної «Адміністрації Херсонської області» Володимир Сальдо заявив, що підписав «указ» про проведення «референдуму щодо входження Херсонської області до складу Російської Федерації». Його окупанти планують провести з 23 по 27 вересня.

Про це йдеться у заяві Володимира Сальдо.

— Повідомляю, що відповідно до указу референдум буде проведено у період з 23 по 27 вересня 2022 року. Указом визначено порядок організації голосування та проведення референдуму на території Херсонської області, а також встановлено заходи адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення цих правил, — заявив він.

15:22 Президент РФ Володимир Путін продовжує сотнями класти своїх солдатів у землю на Південному фронті, щоб «втримати уявний авторитет», каже полковник Роман Костенко, який з перших днів стоїть в обороні Миколаєва.

Про це він розповів в інтерв'ю Ліга.net, коментуючи темпи контрнаступу ЗСУ на півдні. 

— На південь стягнуто багато російських військ. Цей плацдарм для росіян дуже важливий. Навіть не з військового погляду – вони несуть там величезні втрати, він повністю під нашим вогневим ураженням, – розповідає він, коментуючи темпи контрнаступу ЗСУ на півдні. 

15:08 У Держдумі РФ ввели до Кримінального кодексу поняття «мобілізація», «воєнний стан» та «воєнний час». Також внесено покарання за добровільну здачу в полон (строком до 10 років в'язниці).

Про це повідомляє пропагандистське російське видання «РІА Новини».

У Держдуму внесли пакет поправок до законопроекту про внесення змін до КК, ухваленого у першому читанні ще в липні.

Зокрема, російські депутати внесли до КК РФ такі поняття як: «мобілізація», «військовий стан», «воєнний час», «збройний конфлікт» і вважати обтяжливою обставиною дії, які були вчинені не тільки в умовах збройного конфлікту або воєнних дій, а тепер й – «під час мобілізації, воєнного стану та у воєнний час».

14:47 Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич звернувся до Всесвітньої організації ООН щодо виключення ТОВ «Миколаївський хлібзавод №1» з Всесвітньої продовольчої програми, через що підприємство не змогло взяти участь у тендері з випікання соціального хлібу для миколаївців.

Копію звернення опублікували на сторінці «Миколаївського хлібзаводу №1» в Facebook. 

14:15 Гауляйтер Сальдо оголосив «добровільну» мобілізацію мешканців тимчасово окупованої Херсонщини до лав російської армії.

«Вважаю за необхідне створення та формування на території Херсонської області добровольчих батальйонів для участі у Спеціальній військовій операції ЗС РФ на території України», - заявив він

Варто зауважити, що дії російської окупаційної влади грубо порушують IV Женевську Конвенцію 1949 року та вважаються військовим злочином.

Примусова мобілізація заборонена міжнародним гуманітарним правом, статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни. Особи, що перебувають під захистом, не можуть бути примушені виконувати будь-яку роботу, що передбачала б їхню участь у воєнних операціях.

13:54 Окупанти застосовують дрони-камікадзе для ударів по портовій інфраструктурі Очакова, повідомляє Оперативне командування «Південь». Пожежу оперативно загасили. Постраждалих немає.

13:28 В Росії на 7 років посадили московського депутата, який засудив війну з Україною

— Я хочу визнати свою провину. Провину перед багатостраждальним народом України. Перед усім світовим співтовариством. Провину в тому, що я, як громадянин своєї країни, нічого не зміг зробити, ніяк не зміг запобігти безумству, що триває. Прошу пробачити і за те, що, мабуть, уже нічого не зможу зробити для його припинення, – останнє слово муніципального депутата Красносільського району Москви Олексія Горінова цитує ASTRA.

Вчора суд розглянув апеляцію на вирок та на 1 місяць пом'якшив його: давши Олексію за слова проти війни замість 7 років — 6,11.

Олексія Горінова судили через те, що на засіданні мундепів він виступив проти конкурсу дитячих малюнків, заявивши, що на війні щодня гинуть діти та її треба зупинити.

12:33 У Херсоні активно виступають проти так званого «референдуму». 

Активісти громадянського руху розклеїли нові листівки та продовжують зривати російську агітацію.

11:56 За час війни через обстріли окупантів вигоріло 3 тисячі 708 га території Кінбурнського півострова на Миколаївщині.

Загальна шкода атмосферному повітрю, спричинена пожежами, становить понад 15,63 млрд гривень, зазначають у Державній екологічній інспекції України.

11:15 Окупанти завдали удару по багатоповерхівці в Бахмуті — під завалами можуть бути люди.

Ворожа ракета влучила в багатоповерхівку, внаслідок чого обрушилися три під’їзди, повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

10:48 Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім вважає, що російські війська навмисне вчора вночі завдали ракетного удару по території Південноукраїнського енергокомплексу. Про це він сказав в ефірі телемарафону, пишуть «НикВести». Він впевнений що Російська Федерація не стане бити по самій атомній станції.

— Я не вважаю, що Росія з глузду з’їде зовсім, щоб якусь ядерну катастрофу запустити, бо це буде крах для самої Росії, — сказав голова ОВА.

Віталій Кім відзначив, що по території енергокомплексу вчора завдали удару ракетою «Іскандер». Це високоточна зброя, що свідчить про те, що росіяни навмисне цілили поряд зі станцію з метою шантажу.

— Це високоточна ракета, тому росіяни навмисне били в трьохстах метрах біля атомної станції. Для того, щоби шантажувати, примушувати для переговорів. На зараз прямої загрози немає, — додав він.

09:44 Командування Чорноморського флоту Росії майже напевно передислокувало свої підводні човни класу KILO з порту приписки Севастополь у Криму до Новоросійська в Краснодарському краї, на півдні Росії, повідомляє Міністерство оборони Великобританії.

Як зазначається у зведенні, це ймовірно через нещодавню зміну рівня локальної загрози безпеці у зв’язку з посиленням українських ударних можливостей великої дальності. За останні два місяці атакам зазнали штаб флоту та його головний аеродром морської авіації.

«Гарантія базування Чорноморського флоту в Криму, ймовірно, була однією з причин, які спонукали президента Росії Володимира Путіна анексувати півострів у 2014 році. Наразі безпека бази прямо підірвана агресією Росії проти України, що триває», — додали в Міноборони Британії.

09:05 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 20 вересня:

19 вересня, з 18:35, та 20 вересня, з 03:20, ворог завдавав ударів по аквазоні та прибережній зоні м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Вчора, 19 вересня, з 09:20 до 17:00, обстріли були за межами сіл Червона Долина та Широке Широківської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Під ворожим вогнем залишається Березнегуватська громада. Так, 19 вересня, о 10:40 були обстріли прилеглих територій станції Березнегувате, о 10:45 та 20:10 – с. Мурахівка. Також вибухи лунали о 13:05 біля с. Любомирівка, о 13:35 та 16:00 на околицях сіл Червоний Яр та Лепетиха. Ввечері, о 17:10 було влучання у поле між селами Маломихайлівка та Червоний Яр, о 17:30 – між смт Березнегувате та с. Тетянівка. Постраждалих немає.

Вночі, 20 вересня, орієнтовно о 03:45 та 03:55 обстрілів знову зазнало смт Березнегувате та його околиці. Внаслідок обстрілу пошкоджено навчальний заклад – у будівлі вилетіли вікна. Постраждалих немає. Інформація щодо масштабів руйнувань уточнюється.

Також 19 вересня, близько 20:00-20:30 були вибухи в полях за межами м. Баштанка Баштанської громади. Інформація щодо наслідків уточнюється.

07:45 На півдні ЗСУ ліквідували 90 російських військових та знищили два безпілотника, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Вчора нашою авіацією було нанесено 15 ударів по ворогу. 2 безпілотних розвідника оперативно-тактичного рівня «Орлан-10» та «Орлан-30» знищено.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 260 вогневих завдань, в тому числі по 4 районах зосередження ворожих резервів живої сили та техніки в Бериславському, Генічеському, Каховському й Херсонському районах, по мостах і альтернативних переправах — понтонах і баржах.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 90 окупантів
  • 3 танки
  • 8 одиниць іншої авто-бронетехніки
  • 3 гаубиці «Мста-Б» й «Мста-С»
  • 4 самохідних 152 мм «Акації»
  • 2 самохідних гармати «Гіацинт-С»
  • 6 реактивних систем залпового вогню «Град».

Також знищено склад ворожих боєприпасів в Правдиному.

 

Смотреть полную версию