• Суббота

    7 сентября, 2024

  • 26.9°
    Ясное небо

    Николаев

  • 7 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 26.9° Ясное небо

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Без світла і в екстремальну спеку: як справляються з форс-мажорами миколаївські медіа

У червні та липні медіа Миколаєва зіштовхнулися з надзвичайними викликами через постійні відключення світла та екстремальну спеку. Температура повітря в Миколаєві кілька днів поспіль била історичні рекорди та, за даними метеорологів, перевищував +40 градусів тепла. Це створювало додаткові труднощі для роботи редакцій. Умови роботи журналістів значно ускладнилися: з одного боку, часті відключення світла без додаткових джерел енергії роблять практично неможливою роботу з офісу, з іншого, спека посилює ці труднощі, впливаючи на самопочуття працівників і функціонування техніки.

Ми розпитали представників кількох місцевих медіа про їх досвід адаптації до таких умов роботи. Ми також дізналися, як вдається планувати роботу редакції та публікації матеріалів, які технічні рішення застосовуються для вирішення проблем з відсутністю світла, і чи є потреба в додатковому обладнанні для забезпечення енергонезалежності. 

Журналісти Суспільного в Миколаєві використовують генератор під час вимнень світла, фото надала Олександра МалевичЖурналісти Суспільного в Миколаєві використовують генератор під час вимнень світла, фото надала Олександра Малевич

Дистанційна робота та технічні виклики

Як розповідає головна редакторка 0512.com.ua Альона Ткаченко, журналісти сайту  працюють дистанційно з дому з перших днів повномасштабного вторгнення Росії на територію України.  “За час війни, в умовах регулярних відключень світла редакція навчилась правильно розподіляти свій робочий час. Журналісти підстраховують та допомагають один одному у випадку нестабільності з інтернетом. Також завдяки допомозі ІМІ, ЛМФ та Асоціації незалежних видавців України, редакція забезпечена зарядними пристроями - павербанками та EcoFlow. Ця техніка сьогодні значно стабілізує роботу нашого сайту. Тому наразі потреби у додатковому обладнанні для енергонезалежності немає”, - розказала редакторка.

На відміну від 0512.com.ua, команда “Преступности.НЕТ”  працює переважно з офісу, що дозволяє легше організувати резервне електропостачання. Головний редактор Анатолій Чубаченко каже, що відключення електроенергії вплинули на роботу редакції, але більшість команди продовжує працювати в офісі, бо простіше вирішити питання з резервними джерелами електроенергії для одного офісу, аніж для кожного окремого члена команди. 

Проте, генератори, які забезпечують офіс, потребують пального, а зарядним станціям не вистачає часу на зарядку, каже редактор. В окремі дні у Миколаєві та області немає світла по 14-16 годин.

Команда також шукає донорів для придбання ще кількох зарядних станцій для колег, які працюють вдома. Через проблеми з мобільним інтернетом команда подала заявку на грант для придбання старлінка.

“Якщо з електроенергією все більш-менш нормально, то з інтернетом ситуація складніша. Хоча в офіс і завели оптоволокно, інтернет без світла не працює. Тож, працюємо на мобільному інтернеті, але його швидкості не завжди вистачає. Ми подали заявку на грант, щоб придбати старлінк з оплаченим річним тарифом, чекаємо на відповідь”, - каже керівник редакції “Преступности.НЕТ”.

Шеф-редакторка новин на телеканалі “Суспільне Миколаїв” Олександра Малевич зазначає, що більшість співробітників редакції працюють з офісу, який забезпечує стабільне електропостачання та інтернет. “Більшість, ті, хто з Миколаєва, працюють з офісу, бо він має неймовірні переваги: електроенергію, інтернет, майже завжди вод, хорошу компанію, каву та навіть тепер шаурмячну біля роботи", - каже вона.

Проте, не всі журналісти повністю перейшли на роботу в офісі.  "Відповідно, щоб або працювати, або відвантажити матеріали, треба їхати на філію", - розповідає шеф-редакторка і додає, що наявність старлінка і генератора допомагає в умовах блекаутів.  "Старлінк працює справно, якщо щось день не робить - у нас дуже потужна команда технарів та інженерів, які оперативно вирішують проблему", – зазначає Олександра Малевич.

Головна редакторка “Корабелів.інфо” Наталія Бєлова повідомляє про складність роботи через відключення електропостачання та інтернету. "В умовах постійних відключень працювати дуже важко. Тим паче, що разом зі світлом дуже часто зникає інтернет", - говорить медійниця. Редакція працює по черзі, залежно від наявності зв’язку. Графіки відключень часто змінюються, а підстраховка за допомогою зарядної станції від ІМІ забезпечує лише часткове вирішення проблеми. "Наші колеги живуть в різних районах, належать до різних черг відключень світла, і, відповідно, працюють з дому по черзі”, - розповідає Наталія.

Редакції Редакції "Преступности.НЕТ" в роботі допомагає зарядна станція, фото надав Анатолій Чубаченко

Планування та організація роботи

Організація роботи редакцій в умовах частих відключень світла та спеки стала значно складнішою. Альона Ткаченко з 0512.com.ua розповідає, що планування стало проблематичним. "Редакція намагається планувати свою роботу з урахуванням графіків погодинних відключень, однак, через внесення змін у графіки відключення, заплановане доводиться переносити або скасовувати", - говорить вона. Журналісти часто переносять публікації або готують великі матеріали в нічний час.

Анатолій Чубаченко з “Преступности.НЕТ” також підкреслює, що графіки відключень суттєво впливають на планування роботи редакції.  "Незважаючи на наявність резервних джерел електроенергії, робота з дому залишається складною через проблеми з інтернетом", – розповідає Анатолій.

Олександра Малевич з “Суспільне Миколаїв” зазначає, що редакція працює у штатному режимі, навіть коли весь Миколаїв без зв’язку. "Ми знаємо, що навіть якщо весь Миколаїв буде без звʼязку (у нас таке бувало, що взагалі ні до кого не можна було дописатися та додзвонитися), то є колеги на стрічці новин, які працюють з інших міст”, - говорить вона. Це дозволяє редакції зберігати оперативність навіть у складних умовах. Втім через відключення світла у “Суспільне Миколаїв” виникають проблеми з трансляцією на телебаченні.

“Ми бік в бік сусіди з Концерном радіозв‘язку, радіомовлення та телебачення (КРРТ), і ніби мали б бути критична інфраструктура, але нас разом з КРРТ вимикають по графіку, відповідно, в плані саме трансляцій на ТВ бувають проблеми, бо в відключення концерн  не завжди видає сигнал і може бути "чорний екран", - розповідає Олександра Малевич.

Наталія Бєлова з “Корабелів.інфо” каже, що планувати роботу колег і публікацію ними матеріалів вдається приблизно, адже графіки ПГВ часто змінюються. “Ще й буває, що в години, коли за графіком світло повинно бути, його по факту немає", – пояснює Наталія. Головна редакторка намагається забезпечити стабільність роботи, використовуючи зарядну станцію від ІМІ.

Потреби та допомога

У ситуації, коли стабільність роботи медіа залежить від енергонезалежності та доступу до інтернету, потреби редакцій стали дуже актуальними. Анатолій Чубаченко з “Преступности.НЕТ” розповідає про потребу в додаткових зарядних станціях. "Ми зараз шукаємо донорів на придбання ще декількох зарядних станцій, що дало б змогу забезпечити джерела живлення тих колег, які працюють вдома",  - каже він. Витрати на пальне для генераторів і обмежений час зарядки станцій також залишаються проблемами.

Олександра Малевич з “Суспільне Миколаїв” говорить про отримані генератори, завдяки допомозі з Латвії та інших донорів, проте, існує потреба в павербанках для роботи з дому. "Було б чудово, якби працівники були автономними і могли працювати, наприклад, з дому, або з будь-якої іншої точки, з укриття тощо", – каже вона.

Наталія Бєлова наголошує на потребі в додаткових зарядних станціях та резервному обладнанні для з “Корабелів.інфо.” "Ми зіткнулися з гострою потребою як резервного енергозабезпечення робочого обладнання, так і з нестачею самого обладнання", = говорить медійниця. Наявність лише одного ноутбука для п’яти працівників створює великі труднощі в умовах постійних відключень електроенергії.

Медіабаза Миколаїв: Центр підтримки для журналістів в умовах блекауту

У офісі Медіабази Миколаєва можна підзарядитись та попрацювати під час вимкнень світла, фото Аліси МелікадамянУ офісі Медіабази Миколаєва можна підзарядитись та попрацювати під час вимкнень світла, фото Аліси Мелікадамян

У Миколаєві функціонує журналістський хаб Інституту масової інформації “Медіабаза Миколаїв”. Він забезпечений стабільним інтернет-зв'язком та обладнаний для підзарядки техніки, що є особливо важливим в умовах частих відключень світла. Журналісти та медійники мають можливість прийти до Медіабази, щоб продовжити свою роботу, навіть коли вдома немає електроенергії. Це створює додаткові можливості для ефективної роботи в складних умовах, забезпечуючи доступ до необхідних ресурсів та допомагаючи підтримувати оперативність у виробництві новин.

Послугами Медіабази користуються і представники національних медіа, і місцеві журналісти. Однією з таких журналістів стала кореспондентка “Укрінформу” Алла Мірошниченко. “Медіабаза - це чи не єдина можливість для журналістів у спекотному Миколаєві працювати, коли у місті відмикають світло по 12-16 годин. Відповідно, немає й інтернету, а батарея мого далеко не нового ноуту тримає не більше пів години. Тому я вдячна вам та ІМІ за таку важливу підтримку”, - каже вона.

Катерина Середа,  представниця ІМІ в Миколаївській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.