«Шансів на відновлення далі не буде», — в ДЖКГ Миколаєва відповіли на небажання жителів зруйнованих будинків давати згоду на демонтаж

17:25, 27 жовтня, 2023

В Департаменті житлово-комунального господарства Миколаєва заявили, що жителі напівзруйнованих будинків по Крилова, 54, та Пограничної, 43, в разі небажання давати згоду на демонтаж, можуть втратити будь-який шанс на подальше відновлення. 

Так, коментуючи ситуацію, що виникла, заявив під час брифінгу директор департаменту Дмитро Бездольний, повідомляє кореспондент «НикВести».

Про відмову власників квартир щодо демонтажу повідомлялось ще в середині жовтня. 

Пізніше міський голова Олександр Сєнкевич пояснив, страх місцевих зумовлений тим, що їхні земельні ділянки можуть стати об'єктом будівництва маєтків.

В свою чергу, Дмитро Бездольний заявив, що міська влада не шукає можливості виселити людей та відібрати у них землю. Якщо місцеві і надалі будуть відмовляти у демонтажі, то у подальшому шанси на те, що будинок вдасться відновити, мінімальні.

Зокрема, це також пов'язано з питанням вилучення доходів військового ПДФО, через відсутність якого місту бракуватиме коштів на елементарні проведення ремонтів пошкоджених будинків.

— Ми з розумінням ставимось до проблематики, намагаємось допомогти максимально. Але є певні законодавчі обмеження, які ми не можемо переступити і піти на порушення. В межах закону ми готові допомагати. Якщо жителі будуть готові до конструктивного спілкування, ми готові і надалі це робити. Ми не намагаємось виселити, відібрати землю, міській владі це просто не потрібно. Якщо на демонтаж люди йти на захочуть, нам доведеться обгородити територію, щоб вона не несла небезпеку людям. І в цих людей не буде ніяких шансів на відновлення надалі. Не потрібно забувати і про наступний рік, що місто взагалі не буде отримуватиме ПДФО військових, можливо, не буде грошей виконати навіть ремонт, — заявив Дмитро Бездольний.

В будинках по обох адресах ремонтних робіт потребують й інші секції будівель, зазначають в ДЖКГ, проте їх проведення залежить від демонтажу зруйнованих 7-го під'їзду по Крилова, 54, та 2-го по Пограничній, 43. 

— На одній із зустрічей особисто я розповідав мешканцям, що на даний момент є результати технічного звіту, за яким ми маємо діяти. По цьому звіту вони не підлягають відновленню, тобто ми навіть не розглядаємо ремонт та відновлення. Щоб розглядати можливість відновлення під'їздів, потрібно провести демонтаж, проектування і далі шукати донорів чи допомоги держави. До нас заходять запити від партнерів, які є проекти з відновлення чи забудови. Небажання мешканців проводити демонтаж лише затримує процес відновлення, а також шкодить їх сусідам, бо на Крилова, 54, частково пошкоджені верхні поверхи 6-го під'їзду. Ми не можемо приступити до ремонтних робіт без демонтажу 7-го під'їзду. Тобто в зимовий період страждатимуть жителі 6-го підїзду. Приблизно така ж ситуація і по Пограничній, 43, де потрібно зробити ремонт частково 2-го під'їзду і даху самої будівлі, — зазначає директор департаменту.

Дмитро Бездольний розповів також, що жителі секції будинку по Крилова, 54, висловлюючи незгоду на демонтаж, намагались знайти інших експертів для обстеження, проте, за його словами, жоден з фахівців надати інший результат, крім знесення, не може.

Як відомо, удар по будинку Крилова, 54, трапився у вересні 2022 року. Тоді по будинку вдарили ракетами типу С-300.

Раніше «НикВести» повідомляли про те, що у Миколаєві триває підготовка до демонтажу постраждалих внаслідок російських атак багатоквартирних будинків на вулиці Заводській, 35. Жителі забирають звідти останні речі, а в самих будівлях не живе вже ніхто, крім безпритульних.

На демонтаж чотирьох житлових будинків, які були зруйновані внаслідок російських обстрілів, департамент житлово-комунального господарства Миколаєва в обхід відкритих торгів уклав договори на понад 14 мільйонів гривень з дніпровською компанією.

Нагадаємо, новим рішенням від 11 жовтня до переліку на демонтаж додано ще два об’єкти.

Раніше повідомлялося, що Миколаївська міська рада розробляє механізм, який дозволить зносити пошкоджені від ворожих ударів будинки за «мовчазною згодою» співвласників.

17:25, 27 жовтня, 2023
View full version