Мінкульт прокоментував ідею обміняти пам'ятники Катерині чи Пушкіну на єнота з Херсона

Міністр культури Олександр Ткаченко прокоментував петицію з проханням обміняти єнота, якого російські окупанти викрали з Херсонського контактного мінізоопарку, на пам'ятник Катерині II в Одесі.

Свою думку міністр висловив в інтерв'ю «Українській правді».

— Не тільки єнота, а і картини поверніть разом з єнотом. Ми можемо, до речі, оці всі пам’ятники Пушкіну, які зараз масово переміщають в інші місця, запропонувати обміняти на те, що було вкрадено, включно з єнотом, — сказав Олександр Ткаченко.

За його словами, не всі пам’ятники Пушкіну є об’єктами культурної спадщини. Але ті, що занесені в реєстри, мають бути перенесені до музею чи зберігатися на якійсь окремій ділянці, каже міністр.

— Але багато цих пам’ятників, ми знаємо, що вони робилися під кальку, і в Катерині, наскільки я пам’ятаю, оригінальних елементів залишилося дуже мало, — додав він.

Петиція з пропозицією обміняти пам’ятник Катерині II на викраденого єнота з'явиласяна сайті президента України 15 листопада. 

Нагадаємо, у листопаді під час відступу з Херсона російські окупанти вкрали з місцевого зоопарку єнота. Як з’ясувалось пізніше, окупанти викрали з Херсонського зоопарку більшість тварин — від лами і вовка до віслюка і білок.

У крадіжці тварин Херсонського зоопарку зізнався кримський бізнесмен. директор парку левів «Тайган» і зоопарку «Казка», Олег Зубков. Він заявив, що готовий повернути звірів, як тільки «влада Херсона» відновить місцевий зоопарк.

Дивитись повну версію