Адвокат повідомляє про смерть кримськотатарського політв’язня Гафарова в російському СІЗО

У слідчому ізоляторі російського Новочеркаська помер засуджений на 13 років позбавлення волі у справі кримських мусульман кримчанин Джеміль Гафаров.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомила адвокатка Ліля Гемеджі.

— Я зателефонувала до СІЗО, мені повідомили, що він помер. Сказали, що його сьогодні заберуть у морг, – сказала Ліля Гемеджі.

Раніше адвокат Гафарова Еміль Курбедінов повідомляв, що у СІЗО Новочеркаська його підзахисному відмовляють у проведенні медичного обстеження.

13 січня «Кримська солідарність» з посиланням на правозахисний офіс кримських адвокатів повідомляла, що стан здоров’я засудженого у справі кримських мусульман політв’язня Джеміля Гафарова «різко погіршився».

За словами дружини ув’язненого Разіє Гафарової, у 2017 році, до відкриття кримінальної справи, її чоловік переніс значний інфаркт міокарда. Того ж року йому діагностували хронічну ниркову недостатність із порушенням фільтрації нирок. Політв’язень потребує регулярного діалізу нирок, який в умовах СІЗО проводити неможливо.

Нагадаємо, вранці 24 січня на півночі Криму в Джанкої та Джанкойському районі російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар: Екрема Кроша в селі Ближньогородське, в Айдера Асанова та Рефата Сейдаметова в Тимофіївці, в Османа Абдуразакова в Дніпровці, в Лемана Зекір’яєва та Халіла Мамбетова в Джанкої. Усіх шістьох затримали.

25 січня о 9 ранку в Сімферополі почали обирати запобіжні заходи затриманим «за зв'язки з Україною» кримським мусульманам.

Дивитись повну версію