Кім взяв на себе відповідальність за солону воду у кранах миколаївців: «Зроблено для людей, рішення було правильним»

16:35, 10 липня, 2023

Очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім вважає правильним рішення своєї команди щодо постачання водопроводом до міста солоної технічної води з Південного Бугу після того, як у квітні минулого року внаслідок російських обстрілів було пошкоджено водогін з ріки Дніпро. 

Голова ОВА не боїться відповідальності за це рішення. Про це він розказав в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук у фільмі «Мосейчук + Кім та його команда».

— У нас вода була технічна, я про це казав: Краще з технічною, ніж без будь-якої. Але зараз вже питання йде більше про комфорт та безпеку. Ми намагаємось зробити питну воду. Працюємо уже над якістю, а не над тим, щоб вона була. У нас є проблема того, що мережі старі та зношені через солону воду, обстріли та таке інше. І вони руйнуються. Нам ремонтувати їх - в п’ять разів більше потрібно, - сказав Віталій Кім.

Відповідаючи на питання журналістки щодо  того, яким чином він прийняв рішення пустити водогоном саме солону воду, Віталій Кім сказав, що ніхто не підказував, а рішення, виходячи з принципу вибору «між поганим і дуже поганим». Він вважає, що прийняв правильне рішення.

— Ніхто не підказував. Ми збираємось, заслуховуємо фахівців, аналізуємо наслідки та обираємо рішення, між різними намагаємось знаходити оптимальне. Між поганим і дуже поганим. Питання було таке: Беремо воду з Південного Бугу, буде погано мережі, але люди будуть певну кількість місяців з водою. Це вже рік, скажімо так. Інше було питання - не пускаємо солону воду в мережу, місто без води. Ми могли привозити питну воду, як ми це робили, але місто було б без води. Вважаю, що рішення було правильним, - сказав Віталій Кім.

Наталія Мосейчук та Віталій Кім, скриншот з відео Наталії Мосейчук

— Як це відбувається, ви нагору не звітуєте про те, що ви ухвалюєте таке рішення пустити солону воду трубами? Тому що після ейфорії, від того як круто вирішив Кім та його команда, завжди настає період відповідальності або питань. Чому Кім зробив? Роз’їзжена сіллю інфраструктура і і так далі, лопаються труби, і людям це теж буде не подобатися. Скажуть, це тому що Кім пустив солону воду. Вже таке щось озвучується?, - запитала Наталія Мосейчук.

На це Віталій Кім відповів, що рішення було виважене та населення з розумінням до цього поставилось, проте відмовився повідомити, чи доповідав він в Офіс Президента, коли приймалось рішення пустити в Миколаїв технічну воду.

— Я вважаю, що є розуміння. Це було колективне рішення, ми радилися. Я не хочу казати, доповідав я чи не доповідав (в Офіс Президента, - прим.), щоб не ділити свою відповідальність з керівництвом. Але рішення виважене, я відповідальності не боюсь, тому що це було зроблено для людей, а не для себе. Військові мене зрозуміють. Коли стоїть питання виживання - не стоїть питання відповідальності, - сказав Віталій Кім.

Віталій Кім, голова Миколївської ОВА. Скриншот з відео Наталії Мосейчук

На прикладі того, як його команда займалась проблемою водопостачання в Миколаєві, Віталій Кім оцінив свої управлінські здібності.

— Я вважаю себе управлінцем нової формації, я шукаю шляхи, як зробити, а не, як можна не робити. Якби ми йшли по бюрократії, то у нас там тиждень на погодження повинно бути, щоб вистрелити чи ні в ворога, - сказав Віталій Кім.

Як відомо, постачанням води в Миколаїв займається міське комунальне підприємство «Миколаївводоканал».

Що з водою в Миколаєві?

Російські війська ще у квітні 2022 року зруйнували водопровід, через який Миколаїв отримував питну воду. 

Раніше «НикВести» писали, що вода у кранах миколаївців є небезпечною для споживання, оскільки містить ентерококи, синьогнійну паличку, токсичні елементи, має підвищений вміст хлоридів, сульфатів, сухого залишку та інше.

Більше інформації про те, чим загрожує містянам вживання «технічної» води та що чекає на жителів міста далі – у матеріалі «Миколаїв. Місто, що тримає оборону півдня, страждає від спраги».

У березні 2023 року директор «Миколаївводоканалу» Борис Дуденко, заявив про можливу загрозу руйнації системи каналізації через вплив солоної води. За його словами за останній рік було водоканал ліквідував понад 1000 витоків, а після запуску подачі солоної води кількість аварій на добу зросла до 10-15 разів. Крім того, бетонні каналізаційні колектори також починають деградувати. 

Європейський інвестиційний банк схвалив додаткове кредитне фінансування на 20 мільйонів євро для покращення водопостачання та водовідведення у Миколаєві у межах Програми розвитку муніципальної інфраструктури України.

Раніше повідомлялося, що з державного бюджету збираються виділити 1,2 мільярда гривень на відновлення системи водопостачання в Миколаєві. Такий крок необхідний місту, оскільки солона вода роз’їдає труби і з часом у Миколаєві доведеться міняти всю систему водопостачання

У водоканалі розглядають шість варіантів облаштування нового місця водозабору для забезпечення Миколаєва питною водою.

Як відомо, пошуки альтернативного джерела водозабору почалися ще влітку минулого року. Тоді гендиректор водоканалу Борис Дуденко розповідав лише про декілька кілька варіантів, звідки брати таку кількість води, що необхідна для заповнення системи водопостачання нашого міста та її цілодобової роботи.

Перший варіант — піднятися вище руслом Південного Бугу, обрати місце, де якісна прісна вода, побудувати там станцію водозабору, прокласти трубопровід до Миколаєва.

Другий — продовжити закачування води з Дніпро-Бузького лиману, але поставити установки зворотного осмосу промислового масштабу. Такі установки дуже енергозатратні.

16:35, 10 липня, 2023
View full version