На Миколаївщині відновили вже 113 зруйнованих росіянами медзакладів, — міністр Ляшко

19:02, 19 серпня, 2023

У пʼятницю, 18 серпня, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, розповів, що 113 об’єктів медичної інфраструктури вже вдалося повністю чи частково відновити.

Про це він повідомив під час робочого візиту до Миколаєва, де відбулася нарада за участю голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, керівництва обласної ради Миколаївської області, профільних департаментів та управлінь області та міста Миколаєва.

Як відомо, за час повномасштабної війни на Миколаївщині повністю зруйновано 13 об’єктів медичних закладів, ще 154 — пошкоджено. На сьогодні 113 об’єктів медичної інфраструктури вдалося вже повністю та частково відновити. Йдеться як про глобальну відбудову, так і про тимчасові рішення, які дозволяють швидко відновити роботу лікарень та, відповідно, доступ пацієнтів до медичної допомоги.

Віктор Ляшко сказав, що треба дати чітку відповідь на питання, якою ми бачимо Україну за 10 років та як ми плануємо цього досягти.

— Що стосується нашої галузі, то це без сумніву якісна сучасна медицина. Це повністю корелюється з принципом, який застосовує держава при відбудові зруйнованих чи пошкоджених об’єктів — «Build back better», тобто «відбудувати краще, ніж було». Йдеться про новий рівень якості відповідно до кращих міжнародних практик та стандартів», — зазначив Віктор Ляшко.

Нагадаємо, що Миколаївщина стала однією з областей, де за час великої війни росіяни зруйнували найбільше лікарень. Тільки у Миколаєві за рік повномасштабного вторгнення від ворожих обстрілів постраждали 16 медичних закладів: там вибиті вікна, двері, понівечений дах. На їх відновлення з бюджету міста виділили близько 16 мільйонів гривень.

Водночас до відбудови медичної галузі міста та області долучаються міжнародні партнери. До прикладу, партнери з Казахстану відбудували травматологічний пункт Лікарні швидкої медичної допомоги Миколаєва. Відкриття відбулося 18 серпня 2023 року.

Крім того, коштом німецьких партнерів у Баштанці Миколаївської області почали відновлювати хірургічне відділення багатопрофільної лікарні.

Також відомом, що Миколаївська область отримала 626,8 мільйона гривень на відбудову та реставрацію пʼяти критичних об'єктів області. Серед них: капітальна відбудова будівлі психоневрологічного відділення КНП «Миколаївський обласний центр психічного здоров’я» (200,2 мільйона гривень), реконструкція будівлі поліклініки КНП «Баштанська багатопрофільна лікарня» Баштанської міської ради (86,8 мільйона гривень) та перебудова будівлі лікувального корпусу КНП «Баштанська багатопрофільна лікарня» (45,3 мільйона гривень).

19:02, 19 серпня, 2023
View full version