«Керівництву лікарні потрібно думати про те, як заробити більше коштів», — Сєнкевич про ситуацію в ЛШМД

16:10, 08 жовтня, 2023

Міський голова Олександр Сєнкевич вважає, що головлікар Миколаївської лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Демʼянов має більше приділяти уваги залученню коштів у заклад від Національної служби здоров’я.

Про це він сказав в інтерв’ю ТРК «МАРТ», пишуть «НикВести».

Мер також зазначив, що інші заклади міста раніше провели реформування, тому таких гострих проблем у них не виникало.

— Реформа, яка досі не завершилася в ЛШМД, була зроблена в інших лікарнях протягом останніх трьох років. Відсутність цього реформування призвела до того, що ми маємо ці історії про одну з кращих наших лікарень, — сказав Олександр Сєнкевич.

Він додав, що необхідно скоротити вільні ставки та кількість ліжок, об’єднати деякі підрозділи.

— З одного боку, це пояснюється економічною потребою, з іншого боку, працівники переживають, як це вплине на їхнє життя. Але керівництву лікарні потрібно думати про те, як заробити більше коштів. Бо сьогодні є ставки, людей на них немає, і ці ставки розподіляють між тими, хто є. Якщо ми зменшимо кількість ставок, а кількість грошей не збільшиться, власне, це буде те саме, тільки з іншого боку. Треба працювати з НСЗУ в напрямку відкриття нових пакетів, правильності реєстрації пролікованих випадків, — додав міський голова.

Мер повідомив, що на момент запису інтерв’ю, очільниця НСЗУ перебувала у ЛШМД, аби розібратися у ситуації.

Нагадаємо, ще 31 березня 2023 року редакція «НикВести» з власних джерел отримала та опублікувала копію наказу головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова про скорочення штату співробітників. За його словами, це рішення пов'язано недофінансуванням: цього року лікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, в той час як минулого – 128 мільйонів гривень.

Реагуючи на цю публікацію, посадовці почали масово заявляти, що це рішення не вплине на працюючих лікарів, оскільки стосується лише вакансій. Водночас в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а воєнний губернатор пояснив це реформами в медицині. 

Однак «НикВести» провели власне розслідування та зʼясували, що такі запевняння виявились неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні постав вибір: скорочувати лікарів або зменшувати заробітну плату. Таким чином медперсонал лікарні, що цілодобово лікував важкопоранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитися на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, зокрема у нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не всі з них мають право самостійно оперувати.

Однак у квітні стало відомо, що в Миколаївській лікарні швидкої медичної допомоги скасували накази про перехід хірургів на 0,75 ставки.

Пізніше в лікарні вирішили об'єднати два хірургічні відділення. 19 вересня вийшов черговий наказ про скорочення штату співробітників ЛШМД через скорочення фінансування закладу Нацслужбою здоровʼя України. Завідувач хірургічного відділення №2 ЛШМД Ігор Головін вважає, що у випадку об’єднання двох хірургічних відділень лікарні швидкої медичної допомоги у Миколаєві є ризик затримки оперативних хірургічних втручань.

Також виникла проблема і з зарплатами. Пізніше мер повідомив, що в бюджет Миколаєва до кінця 2023 року закладено кошти на виплату заробітних плат працівникам лікарні швидкої медичної допомоги. 

16:10, 08 жовтня, 2023
View full version