Миколаївська ОВА пояснила, що прямі договори на проектування укриттів на ₴7 млн з новоствореною фірмою дозволили зекономити бюджет

14:50, 26 жовтня, 2023

Департамент архітектури Миколаївської ОВА заключив 18 прямих договорів на розробку ПКД на ремонт укриттів з фірмою ТОВ «Архітектурне бюро — Хвиля 89» на 7 мільйонів гривень, аргументуючи це тим, що проектант виконує роботи якісно та швидко. Також це дозволило зекономити кошти з бюджету на понад 900 тисяч гривень, стверджують в ОВА.

Миколаївська ОВА відреагувала на публікацію «НикВести» в рамках діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність», повідомили в пресслужбі.

Раніше «НикВести» повідомляли, що департамент архітектури Миколаївської ОВА впродовж місяця заключив 27 прямих договорів на розробку проектно-кошторисної документації та проведення капітальних ремонтів закладів бюджетної сфери з фірмою з ТОВ «Архітектурне бюро — Хвиля 89», яка існує менше ніж півроку та належить члену громадської ради області з питань відновлення

Згодом виявилось, що пізніше Миколаївська ОВА опублікувала в ProZorro повідомлення про розірвання договорів по останніх 8 тендерах (про капітальні ремонти), уточнивши, що звіти були оприлюднені помилково. Кошти виплачені не були. Таким чином Департамент архітектури Миколаївської ОВА заключив 18 прямих договорів на загальну суму в 7 мільйонів 93 тисячі гривень. 

Як зазначають в ОВА, Олексія Земляного, який представляє вказану компанію виключено з робочої групи по розробці «Програми комплексного відновлення Миколаївської області», щоб уникнути непорозумінь щодо роботи його компанії «Архітектурне бюро — Хвиля 89».

«Олексій Земляний був включений до складу робочої групи «Про розроблення проєкту Програми комплексного відновлення Миколаївської області на 2023-2025» як член громадської організації та активний учасник громади. Наразі питання включення до програми відновлення конкретних проєктів під час засідань робочої групи не обговорювались. Крім того, Олексій Земляний висловив бажання бути виключеним з даної робочої групи, аби уникнути будь-яких непорозумінь щодо роботи компанії проектанту. Голову Миколаївської ОВА буде сповіщено про таке бажання члена робочої групи найближчим часом», — зазначили в ОВА.

В поясненні Миколаївської ОВА також зазначено, що Департамент архітектури не проводив відкриті торги на розробку ПКД на ремонт укриттів, на капремонт закладів освітньої сфери та будівництво нового навчального закладу, оскільки вартість робіт становить менш як 1,5 мільйона гривень.

«Також проектант надав Департаменту архітектури цінову пропозицію за виконання робіт нижче, ніж передбачає настанова з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво. Що дозволило зекономити кошти на загальну суму понад 900 тисяч гривень», — відповіли в ОВА.

В суму робіт за договором включено також вартість проходження експертизи, пояснюють в Миколаївській ОВА, додаючи, що проєктант взяв на себе видатки пов'язані з її оплатою, що також дозволяє стверджувати про додаткову економію коштів.

При цьому, в ОВА заявляють, що уповноваженою особою, яка вносить дані до системи публічних закупівель, було допущено технічну помилку під час публікації звітів про укладання прямих договорів з виготовлення ПКД в систему Prozorro з 8 таких документів.

«А саме вказано невірно код ДК, для усунення даної помилки звіти були закриті 26.09.2023 з 0 вартістю для недопущення порушення законодавства та опубліковано 26.09.2023 правильні звіти з вірним кодом ДК. Тобто помилка була усунена того ж дня», — резюмували вони.

Як зазначають в Миколаївській ОВА, наразі ТОВ «Архітектурне бюро — Хвиля 89» є одним з найбільших діючих проектних підприємств з кількості працівників та сумарного досвіду в Миколаївській області. 

«Підприємство зібрало команду професійних та досвідчених  інженерів-проектувальників, які в відповідності до державних будівельних норм, можуть виконувати роботи з проектування об’єктів будівництва класу наслідків СС1, СС2, СС3. В команді 23 професійних та досвідчених інженери та архітектори, а також 6 працівників не інженерного профілю», — додали в Миколаївскій ОВА.

Нагадаємо, що в жовтні Віталій Кім створив робочу групу при Миколаївській обласній військовій адміністрації, завданням якої буде забезпечення прозорості та підзвітності діяльності публічних органів.

Раніше повідомлялось про те, що Миколаївська обласна військова адміністрація придбає габіони для захисту 10 об'єктів критичної інфраструктури енергосектору Миколаївської області від можливих російських обстрілів. 

Крім того, очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляв, що критична інфраструктура області не є пріоритетною ціллю для російських обстрілів, але місцева влада вже декілька місяців готується до можливих загроз.

14:50, 26 жовтня, 2023
View full version