Захистимо «Бузький Гард»: активісти пікетували Ташлицьку ГАЕС

14:19, 24 грудня, 2021

У Миколаївській області 22 грудня представники «Національного Корпусу» разом із ветеранами російсько-української війни, екологами, представниками національного природного парку «Бузький Гард» та місцевими жителями провели пікет біля Ташлицької ГАЕС.

Про це повідомили у прес-службі Миколаївської обласної організації «Національного Корпусу».

Протестувальники зібралися біля пункту пропуску. Вони розгорнули великий банер «Захистимо Бузький Гард», а також кілька тематичних плакатів. Основна вимога — дотримуватись законодавства України. На думку протестувальників, закінчення будівництва відбувається із грубими порушеннями.

— Влітку 2021 року проект завершення будівництва ТГАЕС у складі гідроагрегатів 3-6 із поетапним підвищенням нормального підпірного рівня Олександрівського водосховища на річці. Південний Буг до позначки +20,7 метрів отримав відмову у видачі документа ОВС (Оцінка впливу на навколишнє середовище – обов'язкова процедура для визначення ступеня та інтенсивності впливу планової діяльності підприємства на навколишнє середовище) від Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів, а під час громадських обговорень до Міністерства було направлено сотні зауважень від науковців та громадськості, які обґрунтовували погрози цього проекту, — йдеться у повідомленні.

Ветеран війни, керівник штабу опору затопленню «Бузького Гарду» Олег Кравець заявив, що представники влади необ'єктивно оцінюють ситуацію, ігноруючи незворотні наслідки, що призведуть до втрати культурної спадщини.

— Міністр енергетики Галущенко проїхав повз, адже на нього вже чекали спеціально звезені робітники та журналісти, нардеп від «Слуг Народу» Чорноморів з виконувачем обов'язків президента НАЕК «Енергоатом» Котіним. Їхня мета — створити хорошу картинку та запевнити українців, що енергетика розвивається. При цьому загроза знищення унікальної культурної спадщини вперто ігнорується. Сотні мільйонів гривень на добудову ГАЕС та оновлення атомних енергоблоків – це відстрочка неминучої смерті радянських принципів побудови енергетики, – повідомив Олег Кравець.

Нагадаємо, що у червні нинішнього року депутати Миколаївської обласної ради звернулися до президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не допустити підняття рівня Олександрівського водосховища.

Раніше у Миколаївській облдержадміністрації заявили, що стали на бік активістів у дискусії навколо підняття рівня Олександрівського водосховища.

При цьому представники Ташлицької гідроакумулюючої електростанції не поділяють позиції Миколаївської обладміністрації, яка прийняла бік захисту Гардового острова від затоплення.

19 травня біля будівлі Миколаївської облдержадміністрації відбулася акція протесту «Національного корпусу» проти затоплення Бузького Гарду, роботи заводу «Екотранс» та НГЗ.

Наприкінці квітня активісти, ветерани АТО прикували себе ланцюгами до каменю на Гардовому острові, протестуючи проти підвищення рівня води у водосховищі.

14:19, 24 грудня, 2021
View full version