«Ми не маємо ніяких відповідей від поліції», — Любаров розповів про «ліквідацію» пам’ятників у Миколаєві

11:30, 05 січня, 2023

У 2022 році, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, в Миколаєві позбулися від пам'ятника співробітникам міліції, які загинули в період Другої світової та громадянських війн, від обеліска «Скорботна матір», пам'ятника та меморіальної дошки поетові Олександру Пушкіну, демонтували бюст Олександра Суворова.

Про це розповів начальник міського управління культури Юрій Любаров, передає Суспільне.

Пам’ятник співробітникам міліції невідомі зруйнували ввечері 19 жовтня 2022 року. У поліції та у Службі безпеки обставини справи не коментують. Обеліск «Скорботна матір» підірвали подібно другого листопада, меморіал стояв біля братської могили загиблих у Другій світовій війні.

—Працівникам міліції пам'ятник повинен був поїхати десь в історичний музей. На жаль, ніяких законних підстав так і не було. Ми подавали прохання ще у 2016-2017 роках, для того, аби його зняли з охорони. Він стояв, викликав обурення деяких громадян і вони прибрали. Я не можу казати точно, тому що на січень 2023 року ми не маємо ніяких відповідей від поліції, що відбулося з пам'ятником, — розповідає Юрій Любаров.

Такі події Юрій Любаров називає «процесами дерусифікації», оскільки декомунізація згідно з законом в Миколаєві вже відбулася.

— Це процеси деколонізації, як ми їх можемо називати, дерусифікації або інше. Ці процеси зараз йдуть без підкріплення закону, в умовах воєнного часу. Ми розуміємо, що йде війна і що російська культура не повинна бути в Миколаєві. І тому кожне місто, кожне село з цими процесами розбирається як може, — каже Юрій Любаров.

Пам'ятник Олександру Пушкіну з постаменту прибрали 21 травня, згодом комунальники демонтували меморіальну дошку російському поету. Бюст Олександра Суворова демонтували 28 грудня. Зараз скульптура зберігається у краєзнавчому музеї, розповідає Юрій Любаров.

У Миколаєві залишаються меморіальні дошки та скульптури, пов’язані із радянською владою. Їх слід позбутися, говорить доктор історичних наук Юрій Котляр.

—Слід повністю позбавитися всього того, що пов’язане із радянським минулим, зокрема у нас залишилася частина пам’ятних дошок — дошка червоній гвардії, яка була абсолютно проти українського повстанського руху, яка займалася знищенням українського селянства, — розповідає Юрій Котляр.

Повномасштабна війна прискорила деколонізаційні процеси, які тривають в Україні вже 30 років. Утім, прибирати пам'ятки культури в Миколаєві треба відповідно до законів та після відповідного рішення міської влади, говорить Юрій Любаров.

Нагадаємо, що у Миколаєві ввечері 19 жовтня прогримів вибух, у результаті якого було підірвано пам’ятник Солдатам правопорядку, встановлений за часи Радянського Союзу.

Після цього 3 листопада в Інгульскому районі було підірвано обеліск «Скорботна мати» на братській могилі загиблих у Другій світовій війні.

також повідомлялось, що в Одесі завершили демонтаж памʼятника російській імператриці Катерині ІІ.

11:30, 05 січня, 2023
View full version