• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.8° Ясне небо

Станислав Подъячев

Станислав Подъячев

Управляющий партнер BlockchainLab.me

Суботні роздуми під градусом

Мої друзі та знайомі знають, що я іноді переходжу на українську. Відчувається інша енергетика, деякі речі бачиш з іншого боку. Одного разу Олександр Саврук, декан KMBS, наводив приклад перекладу фрагменту з Біблії. В англійському варіанті фраза звучала так: “If there is no vision – people perish…”, українською “Без пророчих видінь – люд розбещений...”, у російському канонічному перекладі “Без откровения свыше народ необуздан...”. Відчуваєте різницю? В українській мові є слово «вороженьки», хоча язик не повертається назвати ним тих, що стріляють по наших хлопцях на Донбасі...

Обрання по 128 округу видатного депутата, який голосував за диктаторські закони, що призвели до трагічних подій для виборців цього округа здалось недостатнім, тому 20% з них вирішили ще й підтримати опозиційний блок – ребрендовану ПР. Як можна було взагалі голосувати за партію товаріщєй, які посоромились навіть йти на вибори із своєю дійсною назвою і мажоритарника, який не наважився бути висунутим від неї?! Не дивлячись на свою алергію на компартію, признаю їх молодцями, що пішли у політичне забуття хоч не так ганебно. 

Подивимось на роботу в парламенті інших депутатів від нашого краю. Але, здається, тут нас теж чекатиме розчарування. Хоча після підсумків на 128 окрузі, можна сказати, що як би вони не чудили, є великий шанс, що народ їх знов переобере. 

Політична відповідальність? – Ні, не чули...

Що не так з нашим народом? Що треба робити, щоб підвищити активність громадян та їх відповідальність за розвиток своєї громади, суспільства та держави? 

Активність і відповідальність – ознаки лідерства. Всі 100% громадян не можуть бути лідерами. Уявіть собі армію, де служили б одні генерали. Зараз ми можемо спостерігати піднесення волонтерського руху. Дехто з нас навіть бере в цьому активну участь, афішуючи це або анонімно переказуючи гроші. Питання, наскільки державі або правлячій еліті вигідно мати потужний волонтерський рух, який по суті робить за державу її роботу? 

Подивимось на звичну справу – суботник. Люди виходять та наводять лад у парку. Здавалося б – дуже корисна справа та має на меті згуртувати громаду та підвищити відповідальність громадян. Але якщо на цю послугу (прибирання) з бюджету вже виділено гроші, які розкрадено. То чи має громада прибирати або розібратися в тому, хто винен, що там не прибрано? Проблема в тому, що прибирати можуть всі, а розібратися – ні. А якщо правляча еліта ще й підбадьорює тих, хто прибирає та дискредитує тих, хто хоче розібратися? Відношення державної машини до людей демотивує волонтерів. Приклад: директор ІТ-компанії за три роки створив 70 робочих місць, сплачував за навчання своїх співробітників. Активний громадянин? До нього залітає УБОЗ, забирає всі комп’ютери за підозрою, що в них, ніби-то піратське програмне забезпечення чи податків платять малувато. Повернуть через місяць в невідомо якому стані або завтра за 300 тисяч доларів. 

Звичайно лозунг «Візьми і зроби» краще сприймається, ніж «Візьми й розберися». Ще й Кеннеді зі своїм «Не питай, що Америка для тебе зробила...». 

На сьогодні найкращий метод підвищення активності та відповідальності громадян продемонстрував Янукович. Такого підвищення активності Україна ще не бачила... То б то люди стають активними, коли еліти переходять межу. 

1. Треба зменшувати втручання держави у ті сфери, де воно не є критично необхідним. Це створить вакуум, який займуть громадські активісти, благочинні фонди та приватний бізнес. 

2. Дні сіл, міст та День Незалежності треба проводити по-інакшому. На головній площі збирається у повному складі депутатський корпус відповідної ради. Кожному комітету – по намету. У наметах підготовлені фінансові звіти за минулий рік та плани на майбутній. Тут же фліп-чарт з маркером для запису проблем громадян. Ніяких концертів та ярмарків. Це буде пізніше. Років через 15. 

3. Оприлюднення у ФБ проектів всіх рішень місцевих рад за тиждень. Якщо проект рішення не було опубліковано – воно не може бути навіть обговорено у залі. У надзвичайних випадках – звернення міського голови на майдані під час проведення сесії. 

4. Персональна сплата податків фізичними особами.

5. Відвідання мерії школярами – в рамках програми громадянської освіти. 

6. Залучення громадян, які зараз працюють за кордоном. 

До речі, чому під градусом? На цей раз справа не у віскі. Справа в ОРЗ. Температура та нежить не дає змоги провести суботній вечір більш цікаво, аніж розмірковувати про важливі речі, на які немає часу у робочі будні та веселі вихідні.