• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Александр Ухмановский

Александр Ухмановский

Руководитель Николаевского отделения "Комитета избирателей Украины", "Консалтинговое агентство А.Ухмановского F5"

У Миколаєві обговорили зміни до системи місцевих виборів

30 червня 2015 року у місті Миколаїв відбулося громадське обговорення питань удосконалення виборчого законодавства в Україні. 

Організатором заходу виступила Координатор програм КВУ в Миколаївської області О.Ухмановський, Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» за підтримки Уряду Королівства Нідерландів. 

У обговоренні взяли участь більше 30 експертів, які представляли політичні партії, громадські організації та засоби масової інформації регіону.

Як повідомив Олександр Ухмановський, метою подібних обговорень є залучення найширшого кола експертів громадянського суспільства, а також представників усіх зацікавлених сторін до процесу реформування виборчого законодавства, створення умов для встановлення ефективного діалогу між законодавцями, громадськими експертами, виборцями і суб'єктами виборчого процесу.

На заході виступило ціла низка експертів з доповідями щодо нового законодавства. 

Михайло Антоненко (Голова Центру соціально-економічних па політичних досліджень і технологій «Перспектива» який дуже цікаво описав загрози так званої політичної 

корупції, яка можлива при застосуванні законопроекту. 

Дуже цікавою та насичена фактами була доповідь доцента

кафедри політології ЧДУ ім..Петра Могіли Романа Чуприна, який провів порівняльний аналіз української запропонованою виборчої системи та виборчого законодавства інших держав (включаючи Папуа Новую Гвінею)

Голова Миколаївського дослідницько-аналітичного центру Костянтин Дворцов поринув у юридичні тонкощі виборчої математики. 

Олександр Малицький сконцентрував увагу учасників більш на етично-моральної складової виборчого процесу.

Присутні депутати миколаївської міської ради прийняли активну участь в обговоренні, особливо В.Худяков, С.Курченко та Ю.Бабков. 

Від опозиції був присутній Артем Ващіленко, який висловлював думку, що зниження кількості депутатів призведе до погіршення представленості інтересів окремих районів в міської раді.

За результатами громадського обговорення змін до законодавства про місцеві вибори в Україні учасники визначили, що законопроект на даний момент є недостатньо досконалим, виборча система відверто невдала, внесення деяких покращень, на фоні цілої низки позитивних змін, не вирішить проблеми цього закону в цілому. 

Були пропозиції щодо доцільності зниження прохідного бар’єру для партій, введення механізму відкликання депутата/мера, більш детального виписування розділу про грошову заставу, не надання права ТВК призначати визначати керівний склад ДВК на власний розсуд, передати повноваження призначати позачергові вибори депутатів (замість вибувших) ЦВК та багато іншого.