• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Игорь Бриченко

Игорь Бриченко

Народный депутат Украины

Про розгляд проекту бюджету на 2017 рік в аспекті фінансування агропромислової сфери

У вівторок 4 жовтня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з аграрної політики та земельних відносин на якому розглянули проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5000 від 15.09.2016).

Враховуючи те, що в цьому році ми отримали час на детальне обговорення проекту та внесення необхідних змін до нього, члени аграрного комітету прийнялися із характерним для нас запалом, детально обговорювати всі аспекти відносно бюджетного фінансування аграрної сфери, акцентуючи на необхідності приділення особливої уваги підтримці малого та середнього сільгоспвиробника та землевласника. 

Уряд Азарова розкрадаючи країну, заморозив всі аграрні програми, набиваючи собі кишені, тогочасний Міністр АПК не мав часу думати про розвиток аграрної сфери, займаючись випіканням золотого батону для легітимного. І тільки зараз, нарешті, аграрні державні програми, опісля прийняттю бюджету на 2017 рік, почнуть фінансуватися. Потрібно зазначити, що уряд Арсенія Яценюка підготував гарний старт для їх впровадження, розуміючи що на той час, все ж необхідно було зосередиться на процесі відновлення економіки та обороноздатності країни. Але в цьому році, коли з’явилися така змога, і є можливість їх підтримати, дати поштовх імплементації державних аграрних програм, це необхідно зробити. 

Міністр аграрної політики Тарас Кутовий, не тільки зайнявся підготовкою належних аграрних програм, але й робить так, щоб вони були направлені на сталий розвиток агропромислової сфери.

Треба відзначити, що за основними програмами підтримки розвитку галузей АПК передбачається спрямувати 3,7 млрд гривень (що у 2,5 рази більше проти видатків поточного року) з них загальним фондом – 2,1 млрд грн., за спеціальним фондом 1,6 млрд

Запропоновано було виділити кошти під наступні державні програми:

– «Загальне керівництво та управління агропромислового комплексу» видатки загального фонду державного бюджету передбачаються в обсязі 122,3 млн. грн..

– «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» і передбачено їх в обсязі 300,0 млн грн., за рахунок загального фонду державного бюджету;

– «Підвищення кваліфікації працівників агропромислового комплексу» на 2017 рік в цілому передбачено 17,1 млн. грн.

– «Фінансова підтримка заходів агропромислового комплексу» передбачено 60 млн. грн.. на підтримку розвитку сільськогосподарських товаровиробників 

– «Надання кредитів фермерським господарствам» в обсязі 65,0 млн. грн..

– «Проведення аграрної реформи» плануються асигнування в сумі 104,8 млн. грн.

– та інші.

Я вважаю, що кошти державних програм повинні бути спрямовані на підтримку дрібних та малих сільгоспвиробників, підтримку трудомістких галузей сільського господарства, які створюють додаткові робочі місця та сприяють тим самим зменшенню безробіття. Зрозуміло, що оподаткування агрохолдингів повинно бути більш серйозним задля наповнення державного та місцевого бюджетів, знявши додаткове навантаження з малих та середніх сільгоспвиробників, даючи змогу їм розвиватися.

Тому продовжуємо працювати на благо держави та поліпшення соціально-економічного стану нашої України.