• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Оксана Янішевська

Оксана Янішевська

Заместитель председателя Николаевской облгосадминистрации 2014 - 2016 гг.

DOCUDAYS-2016 в політичних плямах

Архівне фото з DOCUDAYS-2015

Docudays UA – міжнародний фестиваль актуального документального кіно про права людини.

Я пам’ятаю як починався DOCUDAYS в 2013 році. Коли потребувалось великих зусиль аби організувати покази та подолати перешкоди деяких представників тодішньої влади. Цей фестиваль завжди був виключно громадським, без політичних лозунгів та партійних стягів. Не підлаштовувався під режими та політичну моду.

Мені дуже шкода, що цьогорічна організація фестивалю в Миколаєві повністю доводить протилежне. Шкода, що фестиваль, який розпочинався як показ якісного кінематографу про права людини перетворився в майданчик для піару деяких політичних сил.

За трьорічний досвід проведення DOCUDAYS, до нього склалося довірливе відношення з боку миколаївців. І тому ні департамент освіти ОДА, ні університет, ні тим паче студенти не могли передбачити те, що цього року покази фестивального кіно використають проросійські політичні сили для піару.

І можливо, якщо б не присутність представників Оппоблоку та Українського вибору під час показу фільму в університеті Сухомлинського , то студенти може й додивились фільм, розібралися б і мали можливість подискусувати щодо нього.

Тому, як на мене, культурні та просвітницькі заходи – виключно без політичної заангажованості. В цьому і була первинна філософія DOCUDAYS в Миколаєві.

DOCUDAYS-2015