• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Игорь Бриченко

Игорь Бриченко

Народный депутат Украины

Підтримаємо малий та середній аграрний бізнес

17 травня відбулася робоча зустріч народних депутатів України з представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ) з питань  земельної реформи та особливостей відкриття ринку землі. 

З боку представників МВФ відчувалося порозуміння в базових питаннях земельних відносин в Україні. В свою чергу, я закцентував увагу на тому, що представники Фонду повинні звернути особливу увагу та виділити достатні кошти на підтримку, в першу чергу, малого та середнього сільгоспвиробника, адже на них лежить основний тягар галузі, а також взаємодія з нашими громадами. На мою думку, отримавши додаткові інвестиції, малий та середній бізнес зможе оновити обладнання, перейти на енергозбережні технології та, головне - створити нові робочі місця, не давши зникнути українському селу, сільській школі, клубу, ФАПу. 

На жаль, власникам великих агрохолдингів байдуже до мешканців сіл, для них вони - дешева робоча сила. Їхня мрія - занепад села та, як результат - мільйоні гектарів нових земель під засів.  Не буде піклуватися про землю людина, яка мешкає далеко від неї, а в деяких випадках - і за кордонами держави. 

Вважаю, що , виділяючи землю для великих підприємств, повинна бути отримана стовідсоткова гарантія створення робочих місць для місцевого населення та отримання податків до місцевого бюджету, де знаходяться його потужності. 

Коли ж ці та інші питання будуть врегульовані, можна буде спробувати провести експеримент в окремій адміністративній одиниці, на основі якого МВФ зможе зробити висновки щодо  актуальності та необхідності поширення цієї практики вже на теренах всієї України. 

Вважаю, що необхідно розпочати з трудомістких галузей, наприклад,  садівництва, виноградарства, а трударі Миколаївщини мають до того хист і потенціал.  

Важливо, щоб представники МВФ підтримали нашу ініціативу та пішли на предметний і такий важливий діалог. 

Безперечно, зараз необхідно провести якісну інформаційно-роз’яснувальну кампанію серед землевласників, адже недобросовісні корпорації та великі СГ-підприємства шахрайськими шляхами заключать довготривалі договори на оренду землі без змоги їх дострокового розірвання, чим ставлять на коліна орендодавців.  

Доцільно  нагадати, що більше 20 років тому в Україні була проголошена земельна реформа, завдяки якій українці почали отримувати земельні паї.  Але її зміст був спотворений комуністами та їх прихильниками, які не дали змоги вільно користуватися землевласникам своєю землею, увели їх в оману та шахрайським шляхом видурили в селян їх кревний пай. Саме старі комуністи-«реформатори» володіють зараз великою частиною родючих земель та намагатимуться видурити собі ще, користуючись зв’язками та фінансами, таким чином фактично знищуючи інший  бізнес. 

Повторюю: не можна тиснути на малий та середній бізнес, надаючи перевагу підтримці агрохолдингів. Необхідно  провести систему роботу по врегулюванню існуючого законодавства відносно надання пріоритетної підтримки саме  малому та середньому бізнесу. 

Тому наше сьогоднішнє завдання - це створення умов задля розвитку агропромислової галузі на основі підтримки землевласників, малих та середніх підприємств. Підтримаємо їх - збережемо село та українську промисловість!