• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Игорь Бриченко

Игорь Бриченко

Народный депутат Украины

Ознайомчий візит снігурівчан до Чорноморської ОТГ

Майже другий рік триває процес децентралізації, тому ми вже можемо спостерігати за його першими результатами, перемогами та поразками. На Миколаївщині об'єдналися вже зо два десятки громад. Снігурівщина зараз стоїть на порозі об'єднавчого процесу і вирішувати буде це один район - одна громада, чи декілька окремих громад в рамках району повинні місцеві мешканці та депутати. 

1 червня в Новопетрівці Снігурівського району проходили збори представників Новопетрівської, Червонодолинсько, Горохівської. Первомайської та Калинівської сільрад за участю представників районної влади. Переходячи від теорії до практики, я запропонував депутатам сільських рад відвідати новостворену Чорноморську ОТГ Очаківського району, поспілкуватись з представниками громади та її очільником Андрієм Дмитренко. 

Вже 2 червня тридцять представників Новопетрівської, Червонодолинсько, Горохівської. Первомайської та Калинівської громад відвідали з ознайомчим візитом Чорноморську ОТГ. Голова громади, розповів про їх досягнення, складнощі бюджетного процесу та "кадровий голод".

В свою чергу, директор Чорноморської школи поділилась досвідом керування однією з найбільших шкіл району, роздумами, щодо недоцільності певних посад, при скороченні яких є можливість вивільнити додаткові кошти для розвитку шкіл. Адміністрація школи перестала «з простягнутою рукою» шукати спонсорів на ремонт та інші потреби, так як з’явилися кошти з місцевого бюджету, а та економія яка залишається з державного бюджету, перерозподіляється на потреби школи, відсутні батьківські фонди. 

Цікаво, що на питання про ставлення до об’єднання мешканців Чорноморської громади, ми отримали відповідь, що всі задоволені та позбулися комплексу «провінційності», адже вони тепер не потребують їздити до райцентру за адміністративними послугами, а спроможні та самодостатні, і в більшості випадків мають право приймати рішення на місцях та через Київ, оминаючи складні бюрократичні ланки. 

Важливо зазначити, що Чорноморська ОТГ витрачає 30% бюджету на розвиток громади, адже без розвитку не можливе зміцнення та життєздатність громад. Завдяки співробітництву з ПРООН були залучені додаткові кошти на будівництво водопостачання та ремонт дитячого садку.

На більшість питань Снігурівські депутати отримали відповіді, і тепер залишається їм все обдумати, обговорити зі своїми громадами та прийняти рішення, до якого повинні прислухатися на всіх рівнях влади.