• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Гірським та острівним школам у важкодоступній місцевості - парламентську підтримку

20 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради України розглянули проект Закону України про внесення змін до пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування загальноосвітніх навчальних закладів» (реєстр. № 6645 від 23.06.2017 року), внесений народними депутатами України Кремінем Т.Д., Бриченком І.В., Співаковським О.В., Княжицьким М.Л., Медуницею О.В.

Ми запропонували на законодавчому рівні надати можливість фінансування за рахунок освітньої субвенції загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у гірських населених пунктах та у важкодоступній місцевості, навіть у випадках, якщо кількість учнів у них становить менше 25 осіб. А це - ключова проблема таких шкіл в частині їхнього фінансування. Мова йдеться, крім шкіл, розташованих у важкодоступній гірській місцевості, і про Покровську школу, розташовану в межах Покровської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, розташованої на півострові - Кінбурнській косі, що за кількадесят кілометрів від м. Очаків, де, на жаль, ніколи не буде асфальтних доріг, умов для розвитку інфраструктури, адже там - природоохоронна зона Національного парку "Білобережжя Святослава". Цю школу, як ви самі розумієте, треба зберегти заради її унікальності.

З метою забезпечення доступності дітей до загальної середньої освіти запропоновано надати право Кабінету Міністрів України затверджувати перелік загальноосвітніх навчальних закладів, що розташовані у гірських населених пунктах та у важкодоступній місцевості. Запровадження такого підходу передбачає встановлення можливості фінансування за рахунок освітньої субвенції загальноосвітніх навчальних закладів, що розташовані у гірських населених пунктах та у важкодоступній місцевості, у випадку якщо кількість учнів у них становитиме менше 25 осіб.

Нас підтримали Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України. Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що відповідно до чинного законодавства управління закладів освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. До того ж, законодавством не визначено поняття статусу важкодоступної місцевості. 

Враховуючи актуальність питання, спираючись на Рішення неодноразових виїзних засідань Комітету, в тому числі, від 12.07.2017 року «Гірська загальноосвітня школа: стан, проблеми, перспективи розвитку (на прикладі Івано-Франківської області)» Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти

ВИРІШИВ:

1.Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування загальноосвітніх навчальних закладів» (реєстр. № 6645 від 23.06.2017 року), внесений народними депутатами України Кремінем Т.Д., Бриченком І.В., Співаковським О.В. та іншими прийняти за основу і в цілому

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, який визначено головним з підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.