• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Інтернет у школах Миколаївщини: доступ до знань чи тест на цифрові реформи?

Як виявляється, 81% закладів загальної середньої освіти області, а це - 416 шкіл, мають доступ до Інтернету, з яких 73% користуються wi-fi (304). У садочках ситуація дещо гірше - поки що 142 ДНЗ (67%) мають можливості «серфитись» на сторінках світової павутини. Якщо повірити статистиці наведеного документа, доступ до інтернету на Миколаївщині - найвищий на півдні України. 

Тут, звичайно, не можу не порівняти це з іншою статистикою - здатністю користуватися глобальними знаннями різними групами користувачів для здобуття формальної та неформальної освіти. Пригадую і 2014 рік, коли я, працюючи головою Миколаївської обласноі ради, майже силоміць доводив колегам - головам районних рад важливість оперативних скайп-конференцій замість нікому непотрібних поїздок для зустрічей. 

А тут, якщо говорити про маркери рівня цифрової освіти на Миколаївщині, виникають очевидні запитання.

По-перше, така статистика мала би свідчити про:

- наявність обов’язкового сайту садочка чи школи з достатнім змістом, враховуючи інформацію про розклад, особливості навчально-виховного процесу, досягнення колективу та вихованців;

- доступ до електронної читальні з наявними підручниками і текстами творів за шкільною програмою;

- рівень використання медіаосвіти, включаючи інтерактивні методи навчання; 

- якість користування додатковими матеріалами для підготовки до предметних олімпіад, гурткової роботи, поглибленого вивчення окремих тем, предметів, курсу;

- вміння оперувати особистим кабінетом на сайті школи, УЦОЯО (результати ЗНО), он-лайн-курсів;

- контроль батьків за якістю освіти, своєю дитиною, бюджетом школи, харчуванням, дозвіллям та ін.

Окрема тема - інтернет для учителів, які, безперечно, повинні володіти методиками, новими знаннями, підвищувати свій рівень, здобувати неформальну освіту, претендувати на кращі посади. А головне - навчити своїх вихованців уміло користуватися інформацією.

На жаль, є приклади того, що така статистика сформована виключно за принципом «загальна температура по лікарні», де інтернет - тільки в кабінеті директора, користування на заняттях - за розкладом, а wi-fi має низьку якість, мізерне покриття, обмежений доступ.
Серед глобальних проблем в Україні - нерозвинена інфраструктура, старі технології, низька комп’ютерна освіченість, піратство. Миколаївщина тут не виключення, особливо якщо говорити про віддалені чи важкодоступні райони.

Який може бути вихід у нашій країні з одними з найкращих ІТ-фахівців світу, в умовах прийнятої Постанови Кабінету Міністрів України «Про цифрову стратегію», якщо говорити про освіту?

1. Діджиталізація процесу навчання: масові он-лайн-курси, вебінари, он-лайн-конференції, інтернет-тестування.

2. Підготовка компетентнісного учителя та учня.

3. Знищення бюрократії.

4. Медіаосвіта.

5. Інтеграція до глобального освітнього простору шляхом 100% покриття Інтернетом.

Підтримуєте?