• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 11.4°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 11.4° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Щось затівається, косякі – не наші і Миколаїв – як законодавець політичної моди…

Юрій Ісайович Гранатуров, міський голова Миколаєва у 2014-2015 роках, лідер фракції партії «Наш край» в міській раді на початку тижня виступив з несподіваною заявою про те, що секретар міськради не справляється зі своєю роботою. І що, мовляв, міський голова повинен визначитися з новою кандидатурою і подати її на розгляд міськради. Це має бути, на думку Юрія Ісайовича, людина досвідчена, здатна до компромісів. Таких людей небагато в міській раді, але вони є, вважає він.

Чи мав на увазі старожил миколаївської політики особисто себе, коли казав про те, що люди, здатні обійняти посаду секретаря ради в раді є, або когось іншого - точно сказати не можемо. Але, те, що подібну заяву він зробив не просто так, не викликає сумнівів - щось затівається. Хтось не задоволений своїм нинішнім становищем і хоче його поміняти, поліпшити, зайняти більш вигідні позиції для досягнення ще більш високих позицій. Так чи інакше, але вступити в публічну дискусію з приводу зміни персони секретаря ради лідерів інших фракцій - БПП, Самопоміщь і Оппоблок він змусив. Якщо резюмувати їх думки - зауваження до роботи Тетяни Вікторівни є, але, так, щоб ось все зараз кинути і міняти її на Гранатурова або ще на когось, мабуть, поки що ні.

Чергова сесія міської ради, яка стартувала в четвер, від початку була присвячена земельним питанням, але почалася не з них. За наполяганням оппоблоку, сесія почалася з обговорення питання підготовки міста до опалювального сезону. Нагадаю, що оппоблок вимагав провести позачергову сесію на цю тему ще минулого тижня, коли міський голова відвідував Китай. Олександр Федорович цю вимогу з китайською незворушністю проігнорував. І обговорення це перетворилося у справжнісіньке побоїще. Звіт заступника Олександра Омельчука пройшов швидко і гладко, як по маслу, а ось Юрій Степанець потрапив під шквальний вогонь критики оппоблоковців і окремих депутатів, які долучилися до них. Все було розіграно, як по нотах, якщо чесно, у мене таке відчуття, що депутатам оппоблоку перед сесією роздають папірці з текстами їх виступів, як дітям в школі перед відкритим уроком. І Степанець під цим перехресним обстрілом виглядав не найкращим чином. Але, погодьтеся, що важко виглядати гідно, коли доводиться відповідати на питання, на які ти відповідати не готувався. А глава профільного департаменту захворів, а його заступник не може або не хоче за нього віддуватися. Хоча спочатку, основною мішенню депутатів були саме Віталій Кузнєцов і Олександр Рєпін. Але удар довелося тримати Степанцю.

В кінцевому підсумку, сесія вирішила визнати роботу департаменту ЖКГ з підготовки до опалювального сезону незадовільною. Хоча, складно оцінювати цю саму підготовку, враховуючи те, що сезон ще не почався. Ну, справді - за вікном - до плюс двадцяти і вище - і жоден дбайливий господар не буде топити пічку в таку теплінь. Але, комусь треба було когось змусити не розслаблятися.

18 жовтня стартувала анонсована раніше масштабна перевірка роботи обласної державної адміністрації робочою групою Кабміна. На організаційній нараді, присвяченому цьому епохальному дійству, голова миколаївської ОДА заявив, що їм, тобто ОДА, нема чого боятися і, що, початок цитати: «Сьогодні недоліки роботи всіх ОДА відомі членам Уряду і вони, в більшості випадків, пов’язані з суперечністю між собою ряду норм в діючому законодавстві. Я сподіваюся, що під час роботи урядової перевірки нам усім разом вдасться скласти перелік проблематики, яка існує, щоб потім попрацювати над її усуненням шляхом внесення змін до окремих законодавчих актів» - кінець цитати.

Можна це перефразувати і таким чином: Всі косяки, які будуть знайдені - це не наші косяки, це косяки законодавства. Треба його за підсумками перевірки поміняти і нічого більше не треба робити, нікого не карати. Ну, що тут сказати? Особисто я не знав і не знаю жодного главу обласної адміністрації, крім Олексія Савченко, за всю історію української незалежності, який вступав в прямий і відкритий конфлікт з прем'єром, якщо тільки цей глава не збирався в опозицію. В даному випадку, про це не йдеться, як я розумію. Напевно, Олесій Юрійович отримає від цієї ситуації якісь дивіденди. А ось яку користь отримає від усього цього регіон і його сюзерен 31 березня наступного року - не розумію.

Синод Російської Православної Церкви в Мінську 15 жовтня ухвалив рішення про повний розрив відносин з Константинопольським патріархатом. Іншими словами - РПЦ пішла в самий справжній розкол. Її підтримали такі православні церкви, як білоруська, турецька, російська закордонна і туркменська. Частина з них ніколи не були самостійними, інші - ніким не визнані. Ну, виходить, що РПЦ зараз в ролі Південної Осетії і Абхазії, крім Росії їх визнали Нікарагуа і якась острівна держава в Тихому океані, назви якого я вже й не пам'ятаю. Ну, що ж, - ізоляція, так ізоляція - по повній.

У Києві нардепів Каплина та Сугоняко облили фекаліями. Ось, чесно навіть і не знаю - чи вважати Миколаїв тепер законодавцем політичної моди і чи радіти цьому?

Ну, і на останок. З 1 листопада ціна на газ для населення та теплогенеруючих компаній зростає на 23 з половиною відсотка, з майже 7-ми до 8 гривень 55-ти копійок за один кубічний метр. Така умова і ціна продовженню співпраці з Міжнародним Валютним Фондом та уникнення дефолту.