• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

«Священна корова» опоблоку, недолуга служба і прорив в аеропорті

Під час сесії міської ради 30 жовтня  сталася досить, як на мене, цікава подія. Виступили представники батьківського комітету школи №3. Як відомо, там відбувається термосанація, під егідою Департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій, який очолює Олександр Омельчук – виходець із опоблоку. І батьки, учні яких навчаються у цій школі не можуть зрозуміти деяких речей. Нащо замінювати металопластикові вікна, на які свого часу витратилися вони, батьки? Чому це відбувається наприкінці жовтня – початку листопада, що чинить страшенні незручності для дітей, педагогів і, фактично, не дає можливості нормально проводити навчальний процес? Який взагалі в цьому сенс? Якщо вартість термосанації – 32 мільони гривень. Після закінчення всіх робіт економія протягом опалювального сезону складатиме близько 200 тисяч гривень. Тобто, зверніть на це увагу – проект окупиться років через 150. Ви все правильно почули. Не 15 чи 30 – а 150. Років, не місяців. І Сєнкевич, і Олександр Омельчук і опоблоковці горою стали на захист проекту. І взагалі, назвали батьків і деяких колег – депутатів, які зрушили це питання некомпетентними. І зрозуміло, чому. 

Загадаємо 2015 рік. Вибори до місцевих органів влади по всій країні, в тому числі – вибори миколаївського міського голови та миколаївської міської ради. З програмою «Теплий дім» у мери балотується лідер миколаївських опоблоковців Ігор Дятлов, тоді ще без бороди. Основний меседж його кампанії – ми утеплимо житлові будинки и миколаївці будуть платити менше. Дятлов мером не став. Але опоблок отримав найбільшу фракцію у міськраді, майже половину депутатських мандатів, що дало їм можливість продавити для реалізації їх програми чимале фінансування. Правда, акценти змінилися – замість утеплення житлових будинків на перший план вийшли соціальні об’єкти, перед усім – школи. Під це вибили посаду цілого заступника міського голови і створення цілого департаменту, а сама програма перетворилась на «священну корову» опоблока. 

І що ж виходить зараз? А виходить, що миколаївці поки що платять більше. Із бюджету міста. На проекти, результати яких, як у школі №3, не побачать навіть діти тих дітей, які ходять там у перший клас, хіба що їх онуки. І, зверніть увагу, термосанацію проводять на великих об’єктах. Хоча є школи, де взагалі ще стоять дерев’яні вікна з радянських часів. Чому не там? А тому, що там обсяг робіт маленькій. І бюджети такі ж маленькі. Тому, що програма «Теплий дім» перетворилась у програму освоєння бюджетних коштів, навіть без ілюзії ефективності. І тендери в рамках здійснення цієї програми викликають дуже багато питань. От мені цікаво – чи спитають виборці опоблоку у 2020 році у своїх обранців – чому їх будинки не утеплені та чому вони не стали платити менше?

На початку тижня керівник Департаменту житлово-комунального господарства міста Віталій Кузнєцов написав заяву про звільнення. Пояснив своє небажання працювати на цій посаді тим, що у будь якому разі він не буде задовольняти фракцію опозиційного блоку, бо у міській владі панують політичні ігри в яких він не хоче приймати участі. Краще за все скаже сама заява, мовою оригіналу: «Но я хочу, чтобы николаевцы понимали. Дело же совсем, не конкретно, в фамилии Кузнецов. Любой другой человек на месте директора Департамента ЖКХ тоже не будет подходить фракции «Оппозиционный блок».  Ситуация повториться, если этот руководитель не будет из «Оппозиционного блока» или не будет послушно с ним работать и выполнять все, что скажут. В противном случае будет делаться все, чтобы выжить несговорчивого и не «удобного» руководителя» - кінець цитати.

Але, тема ЖКГ на цьому не була закрита. У п’ятницю, під час позачергової сесії звітував за його роботу виконуючий обов’язки голови Олександр Брижатий. І був нещадно розкритикований. І доповідь і доповідач. Окремі депутати назвали. А депутат Олена Кісельова назвала департамент «Недолугою службою генерального замовника». Ключове слово тут – «недолуга». Але ніякого рішення по звіту прийнято не було. Певний – далі буде.

Під стінами обласної державної адміністрації відбувся мітинг проти підвищення ціни на газ. Що, власне, не здивувало. Здивував склад учасників. Там були представники: партії Медведчука-Рабіновича і Робочої партії, Опоблоку і «Батьківщини», «Громадянської позиції» і прихильників «русского мира». Ну, злиття в екстазі Оппоблоку та «За життя», це ще зрозуміло. Але куди дивляться Гриценко з Тимошенко? Вони якось слідкують за власними депутатами та партійцями? Чи для досягнення бажаної мети всі засоби годяться? 

На останок, про топ новину минулого тижня. Не перестає вражати нас керівник Миколаївського аеропорту Федір Барна своїм активним просуванням у лідери української та світової авіації підвідомчого йому підприємства. Цього разу від презентував на власній сторінці у Фейсбук прототип талісмана аеропорту – «Микофлайчика» у вигляді голубої білки-летяги. І відразу ж наразився на купу фотожаб. 31 жовтня, у день появи «Микофлайчика» він став топ-темою у миколаївському сегменті Фейсбука. Жартували всі, кому було не ліньки. 

А скажу так – даремно ви всі так! Особисто я чітко розумію – саме «Микофлайчика» не вистачало для запуску нашого аеропорту! З його появою з’явилась і впевненість – він дуже, дуже скоро полетіть! І ганьба буде слабкодухим!