• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

«Дно» ЖКГ, до нас іде Омелян, та цікава історія з «Хлопчиком з бичками»

Весь тиждень, що минув, пройшов під знаком перерозподілу бюджету Миколаєва. Спочатку депутати з мером сперечалися на засідання планово-бюджетної комісії і не дійшли згоди. Суперечливих питань було чимало. Депутати дорікали міському голові що їх доручення та рішення чиновники виконавчої влади системно не виконують, а мер, майже звинуватив депутатів у некомпетентності. До речі пристрасті досягали до високого градусу. Один з депутатів однопартієць Олександра Федоровича взагалі виступив з фатальною оцінкою бюджетного процесу в місті Миколаєві. «Мы идем в бездну» так прямо і сказав. А коли обговорення на бюджетній комісії продовжилось, то деякі депутати навіть гучно посварилися через гроші на поточний ремонт у мікрорайоні «Північний». 

Як завжди, найбільше питань та претензій викликала діяльність департаменту житлово комунального господарства, стан речей в якому депутат Олена Кісельова описала дуже лаконічно: початок цитати – «дно» - кінець цитати. 

Незважаючи на незгоду між двома гілками влади, так би мовити, міській голова скликав позачергову сесію на середу. Яка не відбулась, - не всі питання узгодили і перенесли ії на п’ятницю. Вже в п’ятницю, узгодженні рішення було прийнято. Серед них – придбання, спільно з областю машин для швидкої допомоги, допомога патрульній поліції, та купівля аж 20-ти великих автобусів в лізинг, хоча комунальне підприємство, для якого вони купуються ще, власне, не створене, та інші. А пропозиція Ігоря Дятлова позбавити премії департамент ЖКГ у повному обсязі не знайшла підтримки у сесійній залі.

До нас їде міністр інфраструктури Володимир Омелян! Про це стало відомо нещодавно. І ця новина неабияк збудила депутатів обласної та міської ради – членів робочої групи з питань реконструкції Миколаївського залізничного вокзалу стан якого вже давно викликає чималі і, слід зазначити, справедливі нарікання. Депутати забажали зустрітися з міністром та з виконуючим обов’язки голови правління «Укрзалізниці» Євгеном Кравцовим, який також має відвідати наше місто та висловити все, що вони думають з цього приводу. Слід зазначити, що міністр насправді відвідає Миколаїв 15 листопада для участі у четвертому економічному форумі «Миколаївщина надійний партнер», який цього року присвячений розвитку транспортній інфраструктури області, і не тільки він, а ще багато цікавих людей – чиновників, депутатів та фахівців із Києва. І на цьому дискусійному майданчику можна буде всім зацікавленим особам задати питання и отримати на них відповіді, прийняти участь у фаховій дискусії. 

Обласна державна адміністрація та редакція колишньої газети Миколаївської обласної ради «Рідне Прибужжя» зійшлися у справжньому клінчі. Причина – приміщення у самому центрі Миколаєва, на оренду якого за пільговою ціною претендує вже приватна газета «Рідне Прибужжя». Приватною вона стала внаслідок виконання закону України про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. І все було добре, поки питання не торкнулося будівлі загальною площею у 2000 квадратних метрів. Будинок, нагадаю, в самому центрі міста – ласий шматок, погодьтеся. А редакція реформованого ЗМІ має право на пільгову оренду, приміщення, в якому воно знаходилось до реформування, згідно закону. І всі знають, що «Рідне Прибужжя» десятки років знаходилось у цьому будинку. Але щось там було не гаразд із паперами. І почалось – газету виселяють з будинку, газета судиться із облдержадміністрацією. І причина, на мою думку, не в паперах, а у персональному конфлікті перших осіб сторін, не бажанні поступатися тиску та шукати компроміс з обох боків.

У нас з’явився «Хлопчик з бичками». На «8 причалі» 4 листопада відбулось святкове відкриття скульптури з такою назвою. Як завжди, щоб у нас зараз не творилося нового, знайшлось чимало критиків проекту – і ноги у хлопчика не такі, і місце не дуже, та й взагалі – Порошенко – олігарх і винний у всіх злиднях. Але, на мою думку, добре, що такий арт-об’єкт тепер у місті є. Якщо хочете – це родзинка, подивитися на яку будуть приходити не тільки миколаївці а й гості міста. І чим більше таких родзинок буде, тим краще. Тут цікаве питання в іншому. Сама ідея створення такої скульптури виникли ще три роки назад, для цього створили громадський «Комітет бичка», якому сприяли скажімо так, деякі «авторитетні» люди, депутати, тощо. Сприяли фінансово. Але їх прізвища на церемонії відкриття не прозвучали, а деяких ідеологів та натхненників події не неї навіть не запросили. Але, як стало щойно відомо, причетних почали запрошувати до поліції. Цікава виявляється історія. Думаю, з продовженням.

Вибори все ближче і ближче. Частина Опозиційного блоку, так зване крило Бойко-Льовочкіна підписало угоду з партією Вадима Рабиновича і створили «Опозиційну платформу – За життя». Фактично, я думаю, слід говорити про поглинання та підпорядкування цієї частини опоблоку Медведчуку. Такий розвиток подій не сподобався іншій частині опоблоку – крилу Ахметова. І з цього приводу навіть скликається політрада партії для з’ясування стосунків. Схоже, що там назріває серйозний конфлікт за лідерство. А ми будемо слідкувати, на чий бік перебіжуть місцеві політики відповідної орієнтації.