• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

«Птахи» у небі і на землі, та відчуття дежавю 2014-го

Вони були у небі! Вони – літали! Як птахи! Ну, майже! Вони – це група миколаївських чиновників та бізнесменів, які 19 листопада злітали чартерним рейсом Миколаїв – Київ – Миколаїв. Як пояснив керівник миколаївського аеропорту – це був тестовий рейс, для того, щоб продемонструвати готовність летовища відправляти та приймати літаки. І, скажу вам – це чудово! Чудово, що може відправляти та приймати рейси, хоча окремі чартери та регулярні перевезення – це дуже різні речі. Не зрозуміло інше. Що за переляк та якась паніка при появі поруч журналістів? Чому тікати від них? Чому тут дивуватися?  Та з якої нагоди повчати журналістів, як їм робити свою роботу та як висвітлювати життя? Шановні, ви же всі публічні особи, а публічні особи так себе не поводять! Хороша, чудова подія! Так подайте її як слід! А то таке враження, що вас застукали за чимось непристойному чи нехорошому! А ви ж нічого такого не робили – правда же?

20 листопада так звані «євробляхери» провели всеукраїнську акцію протесту, яка полягала у частковому блокуванні магістральних автомобільних доріг державного значення. Перекривали дороги вони і на Миколаївщині і навіть палили шини. Не подобаються їм закони, нещодавно прийняті українським парламентом які легалізують автівки на європейських номерах, які, нагадаю, їздять українськими дорогами у порушення митного законодавства. Ці закони передбачають значне зменшення базового мита, встановлюють пільговий період для розмитнення на 90 днів, але роблять досить дорогим узаконення старих автомобілів. Чим більше вік у машини, тим більше треба буде заплатити. Це – бар’єр, встановлений законодавцем для дуже шкідливого для екології автометалобрухту. І ось саме ця норма дуже не подобається «євробляхерам». Вони день блокували траси, а потім вирішили зробити перерву, закликавши президента ветувати закони. Поки що, історія у всеукраїнському масштабі закінчується тим, що Порошенко таки підписав закони. Але хочеться звернути увагу на аспект місцевий.

Під час протестів у нашому місті представники «АвтоЄвроСили» - а саме так називають себе «євробляхери» продемонстрували журналістам дуже цікавий папірець під назвою «Решение №1 территориальной громады Николаева и области на народном вече 18.11.2018». Як на мене, дуже цікавий документ, на який слід звернути особливу увагу. Давайте роздивимось його ретельніше. 

Зокрема він містить п’ять пунктів, три з яких вимагають від президента ветувати вже названі закони, закликають підтримати акції протесту та висловлюють претензії частині народних депутатів від Миколаївщини через їх підтримку тих самих законів. А ось інші два пункти гідні того, щоб їх процитувати, мовою оригіналу: «Обратиться к городскому голове Сенкевичу А.Ф. и губернатору Савченко А.Ю., а также к депутатам городского и областного совета с требованием: созвать внеочередную сессию, на которой будет поставлен вопрос о ситуации в городе и области, по поводу настроения людей, о повышении коммунальных тарифов, цены на газ, топлива, доступного растомаживания автомобилей и других вопросов, связанных с жизнедеятельностью громады. В противном случае, будут перекрываться дороги, пикетироваться админздания и обстановка в городе и области начнет накаляться». А ще один пункт ще цікавіше, цитуємо: «Создать антикризисный штаб, который будет действовать на основании устава территориальных громад, цель которого будет защита жителей Николаева и области, котроль и аудит за действиями городских и областных властей» - кінець цитати. 

Що виходить з наведених пунктів? По-перше, «євробляхери» намагаються вийти за межі власних вузьких, егоїстичних вимог. Але теми, які вони ліплять на свої прапори цілком вміщуються у русло тотальної шари, або халяви, як української національної ідеї. А ось тема про якийсь «антикризовий штаб», який має захищати жителів Миколаєва та області та контролювати дії міської та обласної влади та й ще на підставі статутів територіальних громад – це, насправді, найцікавіше у цьому папері, хоча, йому, наскільки мені відомо, ще не надано ходу. Не знаю, хто складав його, або хто консультував «євробляхерів», але це явний прокол кураторів. Бо створення окремих органів влади, для захисту людей невідомо від кого та від чого, для контролю легальних органів влади, та й ще не на підставі українських законів, це шалене відчуття дежавю 2014 року! До речі, а що це за збори територіальної громади №1 від 18.11.2018? Де вони були, хто був присутнім? Слухайте, але ж прихильники «русского мира» у 2014-му краще імітували народну волю!

Ну, і, як кажуть – в тему. Депутат Миколаївської обласної ради Микола Кравченко не вважає, що Миколаївська область має якимось чином допомагати учасникам АТО. Бо, мовляв, початок цитати: «…Николаевская область отдельно не воевала с Донецкой и Луганской областью…». За логікою пана Кравченка, держава Україна на сході воює не з Росією ті ії колаборантами, а з Донецькою та Луганською областями. А Миколаївська область немає відношення до української держави. Який міцний запах, чи то сморід федералізації, «русской весны» та відвертого українофобства, як на мене. Ну, цей взагалі-то, не здивував. Обурив, як завжди, але не здивував.

Сесія міської ради прийняла рішення, які дозволять новоствореному комунальному підприємству «Миколаївпастранс» придбати понад 20 нових автобусів. Дуже цікаве, при цьому, що стратегію та план розвитку цього підприємства його очільник збирається представляти публіці лише наступного тижня. А ось звіт керівника «антикорупційного» департаменту Андрія Єрмолаєва відклали на наступну сесію.

Укрзалізниця зібралась запровадити з 9 грудня новий графік руху потягів, згідно якому фірмовий потяг Миколаїв – Київ - Миколаїв перетворюється у потяг Миколаїв – Луцьк – Миколаїв, а його прибуття до столиці буде о 4.19 ранку. Що, погодьтеся, вкрай незручно. Народний депутат Борис Козирь запевнив, що такого графіку не буде. Подивимось.

І, Верховна Рада вдруге проголосувала за зміни до Конституції щодо курсу України до ЕС та НАТО, причому, конституційною більшістю у 311 голосів. Після такого ж голосування у лютого наступного року ця норма стана частиною Основного Закону країни. Парламент в ніч проти п’ятниці, вже з ранку прийняв бюджет на 2019 рік – вперше, так рано до кінця року. Бо дуже потрібні гроші МВФ, я так розумію.