• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Гачок для Сєнкевича, кумівство навпаки та Труба збагачений і вражений

Не буває у нас нудних сесій міської ради! Майже на кожній – чи то бійка, чи то провокації, чи то якісь неочікувані відверті відкриття або щось таке подібне. Не стала виключенням і сесія 13 грудня. 

Інтрига закрутилась ще перед сесією, коли стало відомо, що Олександр Сєнкевич своїм розпорядженням розірвав контракти з керівниками двох комунальних ЖЕКів «Океан» та «Зоря». Відразу ж, частина депутатів міської ради побачила в цьому політичне підгрунтя та зібралася захищати директорів. І – депутатське слово не розійшлося з ділом!

Четвергова сесія почалася з того, що депутати майже три години не могли визначитися з порядком денним. Вирішували, які питання знімати, які залишати, якими пакетами голосувати і навіть з цього приводу посварилися по сімейному, але про це ще поговоримо. Навіть оголошували перерву. А потім дали слово представниці «постраждалих» комунальних установ – і почалося!

Міського голову звинуватили у неправомочному звільнені директорів КП а за словами Сєнкевича, їх звільнили за те, що вони не виконали усне чи то доручення, чи то розпорядження мера, дане їм під час засідання виконкому та закликали мера виправити помилку. Керівник профільного управління основною причиною звільнення назвав відсутність фінансового плану підприємств, за які відповідали їх керівники  хоча виглядав не дуже переконливо. А депутати посилалися на рішення виконкому на якому ці фінплани було затверджено. А за словами міського голови, директорам було доручено виправити ці фінансові плани, а вони проігнорували доручення виконкому та голови. 

Виступаючи перед сесією та містянами, глава фракції «Опоблоку» Ігор Дятлов поскаржився, що проекти рішення, які приймаються на сесіях міської ради з захисту миколаївців часто-густо не виконуються, практично – завжди. В цьому місці хотілося плакати. І розкритикував виконком, сформований під час дії імпічменту Сєнкевичу, та висловив готовність його «розігнати». Як підсумок – у сесії було оголошено перерву на невизначений термін, депутати проголосували всього кілька питань, близько сотні земельних питань залишилися висіти у повітрі. 

Що можна сказати з цього приводу? Сесії, і не тільки, у нас були і будуть не нудними. Бо є одне глобальне протиріччя – протиріччя між мером та значної, більшої частини депутатів. Вони конкурують між собою за вплив у місті, за владу, за фінансові потоки. Частина з депутатів не може зміритися з результатами мерських виборів 2015 року і будує амбітні плани. Ну, а сьогоднішнє загострення можна пояснити дуже  просто – ми на порозі прийняття бюджету на 2019 рік. І депутати будуть використовувати помилки Сєнкевича – справжні чи удавані для того, щоб зробити його більш зговірливим напередодні ухвалення головного фінансового документу року. А Сєнкевич, у свою чергу, не думає здаватися. А ще – до чергових місцевих виборів менше двох років – часу показати на них результати роботи всім можновладцям лишилося дуже мало. Так, що – від нудьги ми всі не помремо, це точно.

Ось, кажуть, що українська політики інфікована кумівством. Це коли куми – ну, як наші Президент та Генеральний Прокурор, один одного підтримують та покривають. А ось ми маємо інший, можна сказати, протилежний приклад.

Під час обговорення порядку денного все тієї ж сесії міськради, депутат Олег Солтис звинуватив фракцію «Оппоблоку» та його лідера Ігоря Дятлова у «кришевані» злочинних угруповань, за його словами, Пеліпаса та Мультіка. У своїй відповіді, з якої стало відомо, що він хрещений батько дитини Солтиса, а значить, вони – куми, Дятлов всі звинувачення Солтиса відкинув, та розповів про те, як останній приводив до нього того ж самого Пеліпаса. Як бачити – кумівство в українській політиці це не тільки, коли «рука руку миє». Буває і ось так. І чого тільки не дізнаєшся про родинні та інші зв’язки місцевих політиків, переглядаючи тривіальні трансляції сесій. Куди там «Іграм престолів»…

У Миколаєві розпочало свою роботу Територіальне Управління Державного Бюро Розслідування (ДБР), з приводу чого наше місто відвідав його директор Роман Труба. Якщо чесно, то звичайній людині дуже важко розібратися у величезній кількості нових правоохоронних органах, а тут ще одне. Як виявилось, ДБР забирає у прокуратури і не тільки функції слідства з певних категорій. У Миколаєві відбулась нарада з представниками правоохоронних органів, на яку, до речі, завітали перші особи міста та області та висловили деякі побажання та настанови новоутвореній інституції. 

Голова обласної державної адміністрації Олексій Савченко запропонував перевірити всіх місцевих депутатів, які були цим літом за кордоном – в яких готелях відпочивали, підняти їх картки та картки дружин і коханок, міській голова Олександр Сєнкевич побажав успіхів в боротьбі із «внутрішньою корупцією» в середині самої ДБР та закликав «дати більше» світла на тарганів, які, його, світла бояться, очевидно, маючи на увазі під тарганами хабарників, причому світла він просив в міську раду та органи місцевого самоврядування. А голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко просто побажала щоб чиновників – корупціонерів для ДБР вистачало. 

Олексію Юрійовичу – як, взагалі, можна піддавати сумніву моральний облік наших депутатів? Які коханки! Але, якщо вже так, то тоді не забуваємо, що серед депутатів є і жінки, отже, перевіряти слід ще і коханців.

Олександре Федоровичу – розумію, що після недавнього скандалу у департаменті Єрмолаєва, говорили ви про наболіло. До речі, а як там звіт про його роботу?

Вікторіє Вікторівна – краще б побажали б щоб у ДБР не було б роботи… 

Але всі ми чудово розуміємо, що так не буде. 

І чого дякувати Трубі за те, що він відкрив теруправління в Миколаєві? Він не з власної волі це зробив, так в законі написано.

В будь якому разі, Директор Державного Бюро Розслідування поїхав з Миколаєва збагачений новими ідеями та вражений, я певний!

Як і обіцяли, продовжуємо слідкувати за ситуацією на заводі «Океан». На цьому тижні він потрапив до стрічки новин через ініціативу трьох народних депутатів – свободівців, які внесли проект постанови Верховної Ради щодо введення санкцій проти   персонально нового власника заводу Ігоря Волошина. Ні, там, у проекті постанови не він один, а чимало інших фізичних та юридичних осіб. Сам новий власник різко відреагував на такі дії депутатів та назвав їх нічим іншим, як, спецоперацією ФСБ, спрямованою проти нього, початок цитати: 

«Попытка включить меня в «санкционный список» - является частью качественно спланированной спецоперации ФСБ. Со мной как своим противником, спецслужбы агрессора пытаются расправиться руками троих украинских народных депутатов.

Три депутата – уважаемой политической силы, националисты по убеждению, используются врагами Украины, чтобы остановить и уничтожить завод, выбросить на улицу 500 человек, остановить привлечение инвестиций в стратегическую отрасль» - кінець цитати. 

Чесно кажучи, продивляючись папери, які народні депутати спрямували до Верховної Ради я не побачив, чому санкції слід застосовувати до тих, чи інших підприємств чи осіб? Невже застосування санкцій – це такий собі новомодний прийом боротьби з конкурентами? Побачимо. Продовжуємо слідкувати за ситуацією.