• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Труба теплу, непевний аеропорт та кандидат, який не знає

Так сталося, що новий 2019-й рік у нас почався з декількох не дуже приємних інцидентів, частину з яких можна вважати своєрідними попереджувальними дзвіночками, які свідчать про досить, як на мене, серйозні проблеми. Отже, почнемо.

Вже вдруге у цьому році прорвало теплотрасу на вулиці Московській. Тільки цього разу не в районі вулиці Адмірала Макарова а в районі вулиці Севастопольської. Без тепла лишилось 72 житлових будинки та низка комунальних та державних установ. І, хоча, несправність досить оперативно ліквідували, але така, якщо можна сказати, практика не дуже надихає. Загалом, з початку опалювального сезону 2018-2019 років, це вже четверта аварія на комунікаціях, які належать Миколаївській ТЕЦ. Якщо подивитися у минуле, то такі інциденти не є чимось надзвичайним, що гірше – з року в рік їх стає все більше. Дехто каже, що букмекери вже почали приймати ставки на те, коли відбудеться черговий порив. 

Насправді, все це не так весело, як виглядає, особливо для тих миколаївців, які акуратно сплачують послуги ТЕЦ, але змушені сидіти у холоді. Все говорить, що проблема для міста стала системною. Комунікації державної ТЕЦ, яка обслуговує 40% мешканців міста, вкрай зношені, останні років 30, напевно, ними ніхто не опікувався як належіть. Очевидно, що це глобальна для міста проблема, і місту необхідна програма, яке дає розуміння, як вирішувати цю проблему. Або викупати ТЕЦ та радикально оновлювати її мережу, або викупати тільки мережу, або переходити на систему маленьких котельних, розрахованих на невелику кількість абонентів. Подібні ідеї, до речі, намагалися реалізувати ще на початку 2000-х. Але тоді не вдалося. Міській голова теж щось подібне промовляв. Але, повторюся, потрібна програма, потрібне стратегічне бачення, як цю гостру проблему слід вирішувати. Програма постачання містянам тепла. Але у нас поки що є лише програма теплозбереження. Але щоб зберегти тепло, його з початку слід отримати, хіба не так?

Весь тиждень погода нас не балувала. Спочатку снігопади, потім потепління, а потім – різке похолодання. Як, то кажуть – повний набір. На одеській трасі через ожеледицю навіть перевернувся рейсовий автобус, на щастя, без жертв. Тим цікавіше було спостерігати, як обласні та міські служби, які відповідають за подолання наслідків подібної негоди кивали один на одного. Спостерігачі помітили різницю у якості очищення від снігу міських доріг та доріг, які є зоною відповідальності Служби Автомобільних доріг області. Керівник САДу висловив сподівання на допомогу міських служб, а ті відповіли, що вже допомагають, натякаючи на те, що вони чистять взлітно-посадкову смугу миколаївського аеропорту, про що ще поговоримо. Зрештою, очільник Миколаївського САДу заявив, що буде ініціювати передачу частини державних трас, які знаходяться у місті Миколаєві на баланс міста. Правда, так і не уточнив, - поки триватиме цей, очевидно, що не швидкий процес, чи будуть ці дороги чистити?

9 січня літак із єгипетського Шарм-аль-Шейху не зміг з першого разу приземлитеся у Миколаївському аеропорті та змушений був здійснити посадку у Одесі. Як виявилось – причиною стало те, що служби нашого аеропорту не змогли вчасно розчистити від снігу взлітно-посадкову смугу.  Взагалі, враховуючи, що минулого року не відбулися тендери з закупівлі снігоприбиральної техніки для аеропорту, а сніг там чистить міське комунальне підприємство ЕЛУ Автодоріг, з прибиранням снігу там є проблеми. Чи є там, взагалі, власна техніка для таких ситуацій? Крім того, були скасовані анонсовані рейси між Києвом та Миколаєвом. Отже, користування Миколаївським аеропортом, поки що – справа не певна.

Можна вже стверджувати, що перша серія історії про Томос, тобто, про відродження автокефальної православної української церкви добігла свого кінця – Вселенський Патріарх Варфоломій підписав жаданий документ у Стамбулі. Після чого папір було вручено Президентові та очільнику ПЦУ. Томос вже підписали всі члени Синоду Вселенського Патріархату, тобто, всі формальності дотримано. Але наївно було б думати, що це все, що Російська Православна Церква, та її філії, як би вони не називались, приречено зберуть манатки та підуть геть з України – все тільки починається.

Чи не найбільш обговорюваний зараз ймовірний кандидат в Президенти Володимир Зеленський звернувся до українців через Фейсбук із пропозицією допомогти йому скласти його передвиборчу програму. Ми напишемо її (програму) всією країною, а потім знайдемо шляхи вирішення всіх проблем. І потім запропонував написати про 5 проблем країни, які турбують кожного. Зробити це можна через інтернет. Вибачте, ви серйозно? Людина йде в президенти, до виборів менше трьох місяців – а він не знає, що запропонувати виборцям, не знає їх проблем? Ще раз – ви серйозно? 

А, поки що, Центральна виборча комісія зареєструвала лише п’ятьох кандидатів у Президенти. Основних, про які всі говорять, серед них ще  немає, навіть ще не висувалися. Отже, інтрига тільки закручується, а ми слідкуємо за нею.